Saturday, April 28, 2007

Uzun Aradan Sonra

Gectigimiz donem benim icin baya yogun gecti, ve ozellikle de son hafta malum final haftasi. Donemin sonuna gelindi elhamdulillah. Bu son birkac aydir ben pek birseyler post edemedim, ama sagolsun Esmacim harika tarifleriyle sizleri hic bos birakmadi. Esmanin da bahsettigi gibi Turkiye deki bu karisikliklar cok uzucu. Musluman olan bir ulkenin basortusune bu kadar tepkili olmasini anlamak imkansiz. Az once Kenan Evren'in bir aciklamasini okudum ve sizlerle paylasmak istedim. Kendisi basortusunun bize Iran'dan geldigini ve Muslumanlikla hicbir alakasinin olmadigini soylemis. Ne kadar garip degil mi? Ulkemizin boyle konularla karistirilmasi yeni degil, ama onemli olan hep beraber olup, dogruyu yanlisi tartisabilmek. Lutfen artik sessiz kalmak yerine sesimizi cikaralim.

Friday, April 27, 2007

Puf Puf Pankekler


Amerika'da yapmaya alistigim bir kahvaltilik. Tarifi Bir annenin Gunlugunden alabilirsiniz. Ben olcuyu tam 3 te biri yaptim. Sofrada borekte oldugu icin artmasini istemedim. Bir de icine biraz tam un koydum. Cok guzel kabardilar, puf puf oldular. Bu ara tasinma telasi oldugu icin bloga hic bakamadim, aslinda eklenecek tarif baya birikti, bazilarinin tarifini bile unuttum :) Hayirlisiyla bu hafta tasinirsak, insallah bir hafta icerisinde tekrar duzenimi kurarim.

Ben tasinma telasinda Turkiye secim telasinda, Hulya Turkiye telasinda vs. Herkeste bir kosusturmaca almis basini gidiyor. Bizim telaslarimiz neyse de insallah guzel yurdumuz icin en hayirlisi olsun. Insan yurtdisinda yasayinca ulkesine olaylara cok daha genis perspektiften bakabiliyor. Ve gercekten uzuluyorum. Bu kadar mi geri kaldik, bu kadar mi birbirimizden haberimiz yok? Ne bu insanlardaki korku telas anlamak zor. O kadar telaslanacak sey varken, bu hayali urettikleri ve gercek zannettikleri kabuslarla ortaligi ayaga kaldiriyorlar. Sahsen buradan ingilizce haberlerde Turkiye ile secim ile ilgili kismi okurken utandim halimizden. Neyse bu konu cok su goturur ama bazi bloglarda oyle yazilar gordum ki kizmaktan cok bu kisilere acidim, ve yazmadan duramadim,Allah bizi birbirimize dusurup dusmana guldurtmesin diye duayla bu konuyu kapiyorum.

Vatan elden gidiyor telasindaki arkadaslara da diyorum ki; evet gidiyor ama sizin zannettiginiz taraftan degil, Irak'in hali ortada, Iran'a ne olacak belli degil, belki sira bizde mi bilmiyoruz. Dusman baska tarafta arkadaslar, bizi boyle birbirimize dusurmek zaten amaclari, insallah oyuna gelmeyelim...

selam ve dua ile...

Tuesday, April 17, 2007

3x3 Oyunu, Cevaplar

Sevgili arkadasim Hulya beni oyuna dahil etmis, aslinda daha once yazmam gerekiyordu ama evdeki tasinma sebebiyle yogunluktan dolayi yazamadim.
1.1. Daha once yasadiginiz 3 sehir?
Izmir, Utah

1.2. Tatil icin gittiğiniz, gördüğünüz ve önermek istediginiz 3 yer?
Rize, memleketim diye degil, mutlaka gorulmesi gereken yesilin her tonunu gorebileceginiz bir yer. Trabzon/uzungol'e gidip ahsah bungalovlarda birkac gun gecirip tum hucrelerinin tertemiz dag havasiyla doldugunu hissetmenizi siddetle tavsiye ederim.

Yellowstone National Park, Amerika'da gezdigimiz bircok parktan en begendiklerimden. Yakinsaniz gidip gezin arkadaslar, Amerika'nin ilk national parki. Bisonlar,ayilar, geyikler, tilkiler, cakallar, kartallar.. cok yakininnizdan gecebilir. Fotograflarini bulup koyunca ne kadar yakin olabileklerini daha iyi gorursunuz.

1.3. Yasamak istediğiniz (görmediğiniz de olur) 3 sehir?
Istanbul, Izmir, California(gormedim ama hem daglarin yesilligin hemde denizin oldugu bir yer)

2.1. Su anda ki mesleğiniz nedir?
Su anki en onemli ve 24 saatimi ayirdigim meslegim annelik.

2.2. Dünyaya yeniden gelseydiniz, hangi mesleği yapmak isterdiniz?
Kendi bolumum olan isletme uzerine kendime ait bir guzellik merkezi yada yiyecek uzerine bir mekani isletmek isterdim.

2.3. "Kesinlikle ben yapamazdım" dediğiniz meslek nedir?
Cerrahlik, kan gormeye aciya cok dayaniksizim. Birin de ciddi bir kesik gorsem uzun sure bakinca tansiyonum dusuyor.

3.1. Yaşam felsefenizi oluşturan sözlerden biri?
Her iste bir hayir vardir. Allah'a tevekkul ettim.

3.2. Bir kitapdan alınma, çok sevdiginiz bir cümle veya paragraf veya bölüm?

Misyonumuz Islami cizginin disina sapmadan sunneti seniyyeye bagli, caga uygun, asiriliktan uzak, takvaya dayali muslumanligi yasamak ve yasamak...
Birbirimizi sevecegiz ve kardesligimizi gelistirmeye calisacagiz.
Prof. Dr. M.E.Cosan

3.3. Çok sevdiginiz bir şiirin bir parçası?

N'eylersin ölüm herkesin başında.
Uyudun uyanamadın olacak
Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak.
Taht misali o musalla taşında.

Cahit Sıtkı Tarancı


Bende cok sevdigim bu sosisli milfoyleri Bir annenin gunlugu'ne sirin cocuklariyla beraber yemesi dilegiyle ikram ediyorum. Diger hangi arkadasin bloguna girdiysem coktan mimlenmis, ben sona kalmisim. Tabii bu oyuna davet etmek icin ille de farkli blogdan olmak gerekmiyordur heralde. Aysenurcum bu aralar yogun oldugunu biliyorum ama ilk firsatta senin de cevaplarini bekliyorum canim,sobelendin :)
Sevgilerimle...

Wednesday, April 11, 2007

Guvecte Mantar

Mantar yemegini genelde tavuk etiyle yaparim, ve normal tencere de pisirdikten sonra tek kisilik guveclere koyup uzerine kasar rendesi serpip firina veririm. Bu sekilde hem goze hemde mideye hitap ediyor. Tarifi ozel bir tafir degil, mantar yemegini nasil pisiriyorsaniz pisirebilirsiniz, ama sunum olarak hem kolay hem degisik bir alternatif..
Begenmenizi umarim. Bu guvecler de Hulyanin haber verdigi kapanmasi dolayisiyla %75 herseyin indirimli oldugu Wildoats magazasindan. Organik urunlerin satildigi ve normalde pahali olan bir magaza. Biz gittigimizde zaten herkes reyonlari supurmus, pek bir sey kalmamisti. Buldugum kullanacagim seyleri topladim hemen, en cokta caylardan.Bu kaplarda o gunden hatira kaldi :) Tesekkurler Hulyacim.

Catlak Kurabiyeler

Bu leziz kurabileri Burcu hanimin blogunda gorup denedim, burada satilan hazir kurabiyeler gibi oldular, biz cok begendik, ama tepsiye dizerken baya aralikli dizmek lazim, cunku cok yayiliyorlar, ben asil tarifde olmamasina ragmen rondodan biraz findik gecirip irice findik ekledim. Tarifi de yarim olcu yaptim, tam bir tepsi kurabiye oldu.

40gr. tereyagi ile 50 gr. bitter cikolatayi beraber ocakta benmari usulu erittim, onlar erirken ayri kapta yarim kap seker, yarim kap un, 1 kasik kakao, yarim cay kasigi karbonati guzelce karistirdim. Cam bir kaba 1 yumurta kirdim, hazirladigim unlu karisimi kasikla ilave ederek yumurtaya yedirdim, tabii hepsi karismadi, sonra azar azar cikolata ve tereyagi karismimi ilave ederek kasikla karistirmaya devam ettim, yumusak bir macun kivamini almaya basladi, gozume fazla yumusak geldigi icin ben iki kasik daha un ilave ettim, daha guzel cok yumusak ama yapismayan, kasikla karistirirken toparlanan bir hamur oldu. Dolapta seraya sarip 15 dakika bektettim. Sonra merdane ile 1 cm. den ince acip cay bardagiyla kestim, uzerlerini pudra sekerine bulayip tepsiye dizdim. Tam 17 dakika pisirdim. Aslinda 15 dakika olacakti ama esimle konusmaya dalinda iki dakika gecirmisim :) Iste bu kadar arkadaslar.

Onemli not, benim yazdigim olcu yarim olcu arkadaslar18 tane kadar yaklasik cay tabagi genisliginde kurabiyem oldu, bir dahakine daha kucuk kesecegim, afiyet olsun.

Kahvalti Onerileri

Bu ara tariflere ara veririm dedim ama gene duramadim, arsivde de o kadar tarif birikti ki. Su an zamanim koli hazirlamak ve tatli kizimin yeni kesfettigi oyunu mutfak dolaplarini kurcalamak oldugu icin, onun bosalttiklarini geri doldurmakla geciyor. Bu arada da yeni birseyler deniyorum, bugunde gene bir kurabiye tarifi denedim ama ondan once birkac pratik kahvaltilik onerilerini paylasmak istiyorum. Burada ekmegimizi kendimiz yapmaya alistik, cogu arkadasim gibi bende kendim yapiyorum, ama iki kisi oldugumuz icin hemen bitmiyor tabii, genelde son zamanla iyice bayatliyo. Bayatlayan ekmeklerin uzerine harc hazirlayip firina veriyorum, kahvaltyilik sicak sicak cok guzel oluyor.

Bazen beyaz peynir, taze sogan, maydonoz, yumurta,varsa dilim zeytin, varsa mantar ve istedigim baharatlari karistirip ekmeklerin uzerine bolca yayiyorum, ve firina veriyorum. Bazende kasar rendesi, dilim sucuk, dilim biber, varsa domates, mantar, zeytin karisimini yayip peynirler eriyene dek firina veriyorum.
Daha pratik olani da kasarlari dilimleyip ekmeklerin uzerine diziyorum ve istedigim malzemeyi de onun uzerine siraliyorum, 15 dk. firinladim mi, cok lezzetli oluyor. Bazen hazir tost ekmekleriyle de yapiyorum.
Kizim henuz yumurtanin beyazini yemiyor, bende gecen gun onun beyazlarini da kullanmis olmak icin yandaki tarifi kafama gore yaptim, normalde mayonezle yaparlar ama ben mayonez kullanmadigim icin, yumurtanin sarilarini krempeynir ve baharatlarla karistirip, elimle top yapip beyazlarin icine koydum, uzerine de zeytinyagi gezdirdim, degisik bir kahvaltilik alternatif...

Yanina da resimdeki borekleri pisirdim, daha once hazirlayip cig olarak buzluga attigim boreklerin uzerine yogurt surup corekotu serptim ve firina verdim, sigara boreginin firin versiyonu :)

Aslinda yumurta surecektim ama beyazi ziyan oluyor diye istemedim, boyle de cok guzel kizardilar, evde tam not aldigi icin tavsiye ediyorum arkadaslar.

Eger sizde benim gibi kizartmayi tercih etmiyorsaniz bu seklide deneyebilirsiz, Annemin Turkiye'den getirdigi turk yufkalarindan yaptim, Bir yufkayi serdim, uzerine sivi yagi soyle bir gezdirdim, yumurta ve yogurt karisimini surdum, ve yufkayi once dorde sonra da her parcayi dorde boldum, sigara boregi yapar gibi, kiymali harcimi koyup kenarlarini hafif kivirip sardim. Sonra da kabima dizip, buzluga attim, acil durumlar icinde bu sekilde saklayabilirsiniz.

Friday, April 06, 2007

Yulafli Kurabiyeler!

Iste benim favorim! Resimler istedigim gibi cikmadi, bir dahakine daha iyi cekip tekrar koyacagim. Bu kurabiyeleri daha cok yapacaga benziyorum :)

Yulafli kurabiyeleri de Hatice'nin tarifinden esinlenerek yaptim. 1 stick (113 gr) tereyagi, 1 yumurta, yarim su bardagi kahverengi seker,yarim su bardagina yakin normal seker, 1 vanilya, yarim tatli kasigi tarcin, yarim cay kasigi tuz, 1 kabartma tozu, 1,5 su bardagi yulaf ezmesi, yarim su bardagindan biraz fazla kuru uzum, aldigi kadar un.

Yulafi, 1 br. unu, kabartma tozunu, tarcin ve tuzu bir kapta karistirin. Ayri kapta seker ve yagi mikserle iyice karistirin, yumurta ve vanilyayi ilave edin. Yulafli karismi ekleyip, 1-2 dakika karistirin, sonra aldigi kadar unu ilavesiyle karistirip, uzumu de bu arada ilave edin. Biraz ele yapisan bir hamur oluyor, istediginiz sekilde tepsiye dizip, onceden 175C'de isitilmis firinda 12-14 dakika pisirin. Firin tepsisinde ilimalarini bekleyin. Ben bir kismina damla cikolata da ilave ettim. Citir citir cok leziz...


Afiyet olsun.

Zencefilli kurabiyeler

Bu zencefilli kurabiyeleri cok begendim arkadaslar. Hem lezzetli, hem de normal kurabiyelerden daha saglikli. Asil tarifte ceviz yok ama ben cevizi herseyeo kadar yakistiriyorum ki, ozellikle kurabiye sade olursa hic canim cekmez, boyle biraz sekilleri bozuk oldu ama tatlari kesinlikle daha guzel.

Yarim bardak tereyagi,yarim bardak kahverengi seker, 1 yumurta, 1 tatli kasigi tarcin, 1 cay kasigi tuz, 2 tatli kasigi zencefil, yarim su bardagina yakin pekmez, 3 su bardagi elenmis un, 1 kabartma tozu. Isterseniz cekilmis ceviz.
Yumusak tereyagi, seker, baharatlari,yumurtayi ve pekmezi mikserle karistiriyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip guzelcek aristiriyoruz, hamuru birkac parcaya bolup strec film ile sarip dolapta yarim saat kadar bekletiyoruz. Firinimizi 175 dereceye ayarlayip , hamurumuzu merdaneyle acip sekilli kaliplarla kesip tepsimize diziyoruz. 10-15 dakika arasi pisiriyoruz.

Afiyet olsun...

Cerkez tavugu, Patates salatasi,Havuclu Revani

Dun aksam yemege esimin isten iki arkadasi gelecegi icin, gunum kizimla ilgilenmek, hazirlik yapmak, ve aylik hedefledigim planlarim icin biraz calisma yaparak gecti. Kizim ust dislerinin henuz cikamamasi sebebiyle biraz huzursuz. O boyle olunca ben de stresli oluyorum. Annelik cok farkliymis, yasayinca anlasiliyor ancak. Anne hakki odenmezmis ya, gercekten oyleymis. Hamilelikteki ilk aylarin bulantilari, son aylarin heyecan ve stresi, dogum acisi(biz sansliyiz epidural ile aci sayilmaz), dogum sonrasi uykusuz geceler...

Hepsi hem sikintili hem de cok tatli anilar. Allah her bayana bu karisik duygulari tattirsin.

Bir de artik kendime aylik hedefler plani hazirliyorum. Bu ay yapacaklarimi listeliyorum, ve hergun biraz biraz yapmaya calisiyorum. Gecen ay bu uygulama sebebiyle verimli oldu benim icin, insan yazdigi zaman kesinlikle daha planli oluyor.

Yemeklere gelince, misafirler icin mercimek corbasi, guvecte etli nohut, havuclu cevizli pilav,komposto ve havuclu revani yaptim.Salata olarakta canim annecigimden ogrendigim ve cok sevdigim patatesli havuclu salata ve cerkez tavugu yaptim. Tarifler geliyor:

Cerkez tavugu tarifini nereden aldim bilmiyorum, bayadir denemek istiyordum, bendeki tarif cok basitti: Butun tavugu hasliyorsunuz, ben de gogus vardi bu sebeple gogus etinden yaptim. Sonra lif lif parcaliyorsunuz. Ayri yerde yarim bayat ekmek ici ve bir br. cevizi rondodan iyice cekiyorsunuz ve tavuk suyunu ekleyip macun kivami elde ediyorsunuz, tavuk etine tuz ve karabiber ilave edip, bir kismini ustu icin ayiriyorsunuz, kalanini cevizli karisimla iyice karistirip servis tabagina koyuyorsunuz, uzerine kalan tavuk etlerini serpistirip bol kirmizi biberle susluyorsunuz.

Internette daha sonra biraz baktigimda bazi tariflerde sogan ve sarimsakta vardi. Hatta yalanci cerkez tavugu adinda yogurt ve mayonez karismi da koyanlar varmis. Maydonoz ve paprika adli kirmizi biber tarxzi bir baharatta cogu tarifte vardi. Biz bu tarifi begendik ama bir dahakine sogan kavrulup ilave edilen sarimsakli tarifi yapip yorumlarimi paylasacagim.

Bu da annemden ogrendigim ve yiyen herkesin begendigi bir tarif. Uc patatesi hasladim, Kabuklarini soyup biraz zeytinyagi, tuz ve bol limon suyu ekleyip karistirdim. Icine 1-2 tane havucu rendeledim ve elimle iyice karistirip, kaseye doldurdum, ve duz tabaga ters cevirip uzerine sarimsakli yogurt gezdirdim.Pulbiber ve maynonoz ile susledim. Isterseniz rende havucu az yagda ocakta biraz kavurup oyle ilave edebilirsiniz, daha guzel oluyor. Sunumu da tadi cok guzel bir salata, tavsiye ederim.

Ucuncu tarifimiz de Oktay Usta'dan... Ben bu tarifi cok seviyorum ,cunku cok hafif ve lezzetli oluyor. malzemeleri de cok kolay: 3 yumurta, 3 kahve fincani toz seker, 3 kahve fincani yogurt, 3 kahve fincani irmik, 3 kahve fincani un. 1 kahve fincani siviyag, 1 adet havuc, 1 kabartma tozu, 1 vanilya.

Yumurta ve sekeri iyice kopurtuyoruz. Cicek yagi, yogurt ve rende havucu ilave edip karistiriyoruz. Irmik,un, kabartma tozu ve vanilyayi ilave edip tahta kasikla karistiriyoruz, (ben mikserle karistirdim :)bir de portakal kabugu rendesi ve uzerine bol ceviz kirigi serptim) Yaglanmis kaliba dokup 170derecede isitilmis firinda pisiriyoruz. Tatlimiz biraz iliyinca soguk serbeti uzerine gezdiriyoruz.

Serbeti: 3 br.toz seker, 3 bardak su (ben 3 bucuk koydum arkadaslar) yarim limon. 7-8 dakika kaynatip sogutuyoruz.

Birde tatliyi serbetledikten sonra uzerine kapadim ki buhariyla uzeri de nemlensin, serbet alta cokup ustu kuru kalmasin.

Wednesday, April 04, 2007

Cicek Yumurta


Dun kahvaltiya goruntusu cok hosuma giden bu yumurtalari yaptim. Bazen kalpli kalipta bazen cicek kalipta yapiyorum. Tost ekmeklerinin ortasini kalipla cikarip zeytinyagi gezdirdigim tavaya koydum, ortalarina yumurtayi kirip, altini kistim ve kapagini kapadim. Pistiginden emin olunca da altini kapadim, Bazen ocagin altini kapadiktan sonra yumurtalarin uzerine biraz kasar rendesi serpiyorum. Oyle de cok guzel oluyor.

IRMIK HELVASI

Sevdigim ve fazla yememek icin de yapmaktan cekindigim tatlardan birisi :) Yengemin yapis sekli ile kendi olculerimi birlestirdim, cok guzel, kivaminda bir helva oldu. Biz afiyetle yedik :) Yapacak arkadaslara da afiyetler dilerim.
Aslinda kullandigim olcu universite arkadasim Rabia'dan hatira olan un helvasinin olcusu. Eger un helvasini seviyorsaniz bu olcude muhakkak deneyin derim. Simdiye kadar hic sasmadi ve yiyen herkesin de begendigi bir kivamda oluyor. Olcumuz cok kolay 1,2,3,4. :) Yani bir br. yaga 2 br. un , 3 br. seker , 4 br. su .

Ben once yagi koydum (yarisini tereyagi yarisini siviyag koydum, yengem margarinle yapardi ama artik beni tanidiysaniz eve margarin almadigimi da biliyorsunuz.) Uzerine fistiklari ilave ettim, hafif kavurup irmigi ilave ettim, onu da hafif rengi degisene dek kavurdum. Daha sonra suyunu ilave ettim. Birden fokurduyor, sicramamasina dikkat etmek lazim. Suyunu hemen cekip birden koyulasmaya basliyor, kivama gelince sekeri ilave ettim. Sekeri ilave edince sulaniyor, fokurdamaya baslayinca altini kapatip, kapagini da kapatip 5-10 dakika dinlendirdim.

Kaseye koyup tabaga ters cevirdim, tarcinla ve yaninda cayla servis yaptim. Ben yarim olcu yaptim, biz iki gun yedik, yani yarim br. yag, 1 br. irmik, 1 bucuk br. seker ve 2 br. su ile yaptim.

Monday, April 02, 2007

Portakalli Irmik Tatlisi

Gecenlerde yaptigim portakalli irmik tatlisi... Hem kolay hem lezzetli hemde hafif bir tatli arkadaslar. Ben klasik sutlu irmik tatlisini yarim olcu yaptim kucuk borcam kullandigim icin. Yarim litre sute 5-6 kasik irmik ve 5-6 kasik seker ve 1 paket vanilyayi karistirarak pisiriyoruz, 2-3 kasik dolusu da hindistan cevizi ilave ediyoruz. Borcama yayiyoruz. Uzerine muz ve kivileri diziyoruz. Sonra bir bardak portakal suyu 2 kasik irmik ve 2 kasik seker ile yaptigimiz muhallebiyi de uzerine gezdiriyoruz. Seker ve irmik olcusinde kucuk degisiklikler agiz tadiniza gore degisebilir, bende kendime gore yaptim, tadina bakarak sekeri ilave ettim. Ve uzerini istedigimiz gibi susluyoruz. Dolapta soguduktan sonra ikram ediyoruz, afiyet olsun :)

Ispanakli Firin Makarna


Blogu goren arkadaslar artik bu kiz tatlidan kekten baska birsey yapmiyor mu diye dusunmeye baslamadan bir kac yemek tarifi vereyim dedim. Gecenlerde yaptigim firin makarna tarifi ile baslayayim, hem lezzetli hemde klasik firin makarnalardan farkli oldugu icin. Ben firin makarnayi sade peynirli yapmak yerine farkli sekillerde yapmayi tercih ediyorum, beyaz peynir yemedigim icin bu sekilde daha cok hosuma gidiyor. Bu tariftede dolaptaki ispanak ve mantarlari degerlendirmis oldum. Hasladigim makarnanin yarisini kalibima koydum, uzerine bolca yikayip elimde iyice siktigim ispanagi yaydim, (varsa mantar ve ispanak beraber yada kiyma da guzel oluyor) biraz da kasar ilave ettim, ama biraz sert bir kasardi. Uzerine kalan makarnayi yaydim, zeytin ve domatesle susledim. Hazirladigim sosu; iki yumurta ve bir bardak sutu biraz tuz ve karabiberi guzelce cirpip uzerine gezdirdim ve firina verdim. Pisince uzerine kasar rendeleyip firinda beklettim, firinin sicagiyla o da eridi ama ben biraz fazla bekletmisim, peynirlerim cok kizardi. Gene de citir citir cok guzeldi :)