Tuesday, February 26, 2008

irmikli tuzlu kek


Gecen haftasonlarindan birinde her zamanki gibi kahvaltiya degisik birseyler yapmak icin mutfaga girdim. Hem pratik olsun hem lezzetli derken bu tarif ortaya cikti, ve cok begendigim tarifler arasina girdi hemen. Tarifin orijinali bana ait :) muhakkakki benzewrleri vardir ama ben bir yerden bakmadan kendimce yaptim. bir yumurta, (bir bardagin cogunu sut bir kismini da zeytinyagi ile doldurup)toplam bir bardak sut yag karisimi, 1 kabartma tozu, 1 bardak un, 1 bardak irmik guzelce cirpiyoruz (biraz daha un yada irmik koyul;uguna gore ilave ediyoruz, ben ne kadar ettigimi hatirlamiyorum ama biraz kek hamurundan koyu bir kivam olacak) yarim konserve dilim zeytin, yarim bardak ince dogranmi beyaz peynir, 2 tane minik kup dogranmis patates, biraz varsa dereotu, maydonoz, karabiber, pulbiber ilave edip guzelce karistirip, yuvarlak kek kalibimiza bosaltiyoruz, normal kek ayarinda firinimizda uzeri hafif kizarana dek pisiriyoruz, biraz dinlendirip servis yapiyoruz, afiyet olsun

Monday, February 25, 2008

TATLI ZAMANI

cikolatali pasta

firin sutlac

sutlu irmik tatlisi

Bu aralar baya tatli yapiyorum galiba. Bloga son haftalarda yaptiklarimdan birseyler ekleyeyim deyip fotograflara bakinca farkettim. Biraz salatalara agirlik versem iyi olacak gibi. Dun Hulya'da yedigimiz yogurtlu salatadan baslayabilirim, gercekten cok lezzetli ve hafif bir salataydi, kizimda sevince daha bir mutlu oldum, tesekkurler Hulyacim tarifini bekliyorum.
Resimdeki tariflere gelince muz kalmadigi icin cikolatali pasta yaptim, ve ikinci gun kesinlikle daha lezzetlenmisti. Firin sutlac ise normal yaptigim sutlacin bir kismini firina dayanikli kaplara koyup, resimdeki gibi su dolu borcamla uzeri kizarada dek firinliyorum.
Irmikli tatli ise, daha once olcusunu yazmistim, bu sefer gozkarari yaptim ama degisiklik olarak, kaynayinca bir kismini kaselere paylastirip, kalanina yarim bardak sutte erittigim iki kasik kakaoyu ekledim, tekrar kaynayinca kaselerin uzerine ilave ettim, birde kaynamaya baslamadan muhallebinin icine 3-4 kasik kadar hindistan cevizi ekledim. Bence cok lezzetli ve hafif bir tatli.
Tarifler hep olcusuz oldu ama pastanin kekini ve ara muhallebisini begendigim icin tarifini yazacagim.Nereden ne zaman okuyup yazdigimi hic bilmedigim bir tarif, defterimin arasina kucuk bir not kagidina yazmisim. Aslinda amacim rula pasta yapmakti, ama kekim biraz kalin olunca rulo yaparken kek oturdu :) ve dikdortgen oldu ama evde cok begenilince bende baya mutlu oldum dogrusu. Bir daha bu tarifi yuvarlak kelepceli kalibimla normal pasta icin deneyecegim. Pandispanyasi,
5 yumurta, 5 fincan un, 4 fincan seker, 1 bucuk fincan kakao, 1 vanilya, 1 kabartma tozu.
Kremasi:
1 bucuk fincan un, 1 kasik tereyagi, 1 bucuk kasik kakao, 2 bucuk bardak sut, 1 bucuk fincan seker, 1 yumurta, 2 yumurta sarisi(ben 1 koydum) 200gr. bitter cikolata.
Kremayi seker kakao un ve sutle pisir, hafif iliyinca yumurta ve benmari usulu erittigin cikolata ve yagi devamli karistirarak ekle.
Ben acele edip bu kismi okumadan malzemeleri okuyup kremayi yapmaya baslayinca, butun malzemeleri ekleyip pisirmis oldum. Yani yumurta ve cikolatalarda muhallebiyle beraber pistiler, ve muhallebi bence gayet guzel oldu, ugrasmak istemeyenler bu sekilde yapabilir.
Pandipanyamizi ikiye yada uce bolup ilik balli su ile islatip kremamizi suruyoruz, en son uzerini bol hindistan cevizi ve yesil fistikla susluyoruz. Ben yesil fistik olmayinca ceviz kullandim. Araya kremayi surunce de biraz damla cikolata serpistirdim, yani bol cikolata aromali bir pasta. Bir de bol kalorik :) Afiyet olsun.

Friday, February 22, 2008

Kereviz Salatasi,mor lahana, ekmek

Amerika'da kereviz koku daha zor bulunuyor ama butun marketlerde yesil saplarini bulabilirsiniz. Gecenlerde kereviz kokunu bulunca hemen aldim, bu lezzetli ve kolay salatayi herkese tavsiye ederim. Kereviz kokunu rendeliyoruz, kararmamasi icin uzerine limon sikip karistirabilirsiniz, sarimsakli yogurtla karistirip serviz tabagina aliyoruz, uzerini ceviz, dereotu ve zeytinyagi ile susleyip afiyetle yiyoruz.

Sizlere mor lahana ile ilgili belki cogunuz bildigi bir pratik tarifi paylasma istiyorum. Mor lahananin tamamini bicakla ince serit serit guzelce kiyiyoruz. Buyuk bir kaba alip uzerine sirke ve biraz da tuz koyuyoruz. Gun boyunca devamli ara ara karistiriyoruz. Cok tatli bir mor renk aliyor. Sonra kavanozumuza doldurup dolaba koyuyoruz. Aksamlari salatamizi hazirladigimizda uzerine biraz ekliyoruz. Hem uzun sure dayaniyor, hemde salatalara hos bir goruntu ve tat katiyor, tavsiye ederim arkadaslar.

Ucuncu pratik oneri ize kalan ekmekler icin. Komsumun verdigi ekmekler baya fazla gelince kalanlari dilimleyip kup kup dogradim, tepsiye yaydim. Uzerine kekik, pulbiber serpip, zeytinyagi gezdirdim, hafif kizarana dek firinladim. Corbalar icin cok ideal. Siz istediginiz baska baharatlarida ilave ederek yapabilirsiniz. Bebisler uyuyorken firsati degerlendireyim dedim. Herkese saglikli haftalar.

Saturday, February 09, 2008

Lezzetli ve besleyici pankekler



Insan cocugu olunca evde yaptigi yemeklere daha bir ozen gosteriyor, hem onlarin agiz tadina hitap etmesi hemde besleyici yonunun fazla olmasini istiyor. Bende bu amacla pankek tarifine eklemeler yaparak denedim, ve sonuctan cok memnun kaldim. Cocuguna farkli alternatifler sunmak isteyen , pratik ve hemen hazirlanabilecek tarifler bulmakta zorlanan anneler icinde cok guzel bir alternatif.



Bir yumurta, 1 bardak sut, 1 bardak tam bugday unu, istediginiz miktarda dilim zeytin ve dilim mantar, 1 tatli kasigi kabartma tozu. Ben birazda yulaf ilave ettim. Malzemeleri guzelce cirpip, en son zeytin ve mantarlari ilave ediyoruz. Istedigimiz boy tavamiza bir tatli kasigi zeytinyagi koyup, hazirladigimiz hamurumuzdan istedigimiz buyuklukte olacak sekilde kasikla dokuyoruz, kabarip baloncuklar cikmaya baslayinca diger tarafini ceviriyoruz, iki tarafi da kizarinca ocaktan aliyoruz. Hamurumuz bitene kadar bu sekilde devam ediyoruz. Ben iki olcu yaptim.

Hamurun birazini ayirip icine visne recelinden visne parcalari koyarak karistirdim ve oyle pisirdim, tatli kizim visnelileri de sevdi, denemeye deger.

Friday, February 08, 2008

Elmali kurabiye ve minik kap kekler

Annemin gelen kalabalik misafirlerimize yaptigi kagitli kek tarifinden esinlenerek yaptigim kup kekler. Birkac tarife bakip kendimce yaptigim kekler istedigim lezzette oldular, yumusak ve portakal aromali. Tarifi,

3 yumurta,
1 su br. doluca pudra sekeri,
1 cay br. sut,
1 cay br. siviyag,
1 kabartma tozu,
1 vanilya,
1 portakal kabugu ince rendesi,
2 br. elenmis un.

Yumurta ile sekeri cirpip diger sivi malzemeleri ekliyoruz, portakalin kabugunu rendeleyip ekliyoruz, unu, kabartma tozu ve vanilyayi eleyerek ekliyoruz, karistirip, minik kagit kap kek kaliplarimiza tatli kasigi ile yarisina kadar koyuyoruz. 365 F (175 C) da pisiriyoruz. Pisme suresini cok kisa tutuyoruz, hemen biraz kizarinca keklerimizi aliyoruz, minik olduklari icin hemen pisiyorlar. Yarim bardak sicaga yakin ilik suda istedigimiz( ben visne receli kullandim)recelden bir kasik koyup eritiyoruz ve kup keklerin uzerine birer cay kasigi gezdiriyoruz.

Hazirladigimiz hazir kakaolu pudigimizden de bir tatli kasigi koyup, ceviz, sekerleme, hindistan cevizi yada damla cikolata ile susleyip afiyetle yiyoruz.
Ben hamurun bir kismini ayirip, kakao ve damla cikolata ekledim, onlarda cok lezzetli oldular, hemde iki cesit kekim oldu.

Kurabiyelerde daha once bloga yazdigim kurabiye tarifi, sadece sekil olarak kek kaliplarimdan faydalandim. Hamuru merdane ile acip, su bardagi ile yuvarlaklar kesip, kup kek kalibima koydum, iclerine elmali harcimi doldurup, serit serit kestigim hamurlalar da uzerine carpilar yaptim, bence cok hos bir sunum oldu.