Monday, June 30, 2008

Kakaolu Kek (oktay usta)

Elimdeki Uktay ustanin tarifleri kitabindan yaptigim bir tarif, ben icinde ceviz ve damla cikolata ekledim ,uzerine de hazir cikolatali sos yapip gezdirdim, arkadaslar begenip tarifini isteyince blogdan bakarsiniz demistim, hazir cocuklardan firsat bulmusken hemen ekleyeyim dedim. Malzemeler,
4 yumurta
1 su br. tozseker
yarim su br. cicek yagi
1 cay br. sut
1 pk kabartma tozu
2 corba kasigi kakao
aldigi kadar un( ben iki bardak koydum)

Once yumurta ile sekeri guzelce cirpip kakao haric diger malzemeleri koyuyoruz. hazirladigimiz harcimizdan 1 corba kasesi alip kakao ile karistiriyoruz. Kak kalibimizi yaglayip unladiktan sonra once beyaz harci sonra kakaolu harci dokup kasikla cok hafif karistiriyoruz. 170 (350 F) C de isitilmis firinda 35-40 dk. pisiriyoruz.

Hem basit hemde lezzetli bir kek,

Friday, June 20, 2008

Muzlu muffinler, Elmali tart

Komsumun yaptigi, tarifini de bloga koydugum muzlu kek favori tariflerimden oldu. Bende gecen gun kutuphaneden aldigim 1001 Muffins kitabindan muzlu hashas tohumlu muffin tarifini denedim. Asil adi Banana-poppy seed muffins. Tarifi 2 cup un, kabartma tozu(2 teaspoons baking powder), 1-2 yemek kasigi hashas tohumu, yarim cay kasigi tuz, 1 buyuk yumurta, 3/4 cup seker, 1/4 cup yag, 1 olgun muz, portakal yada limon kabugu rendesi.

Oncetum katilari, yani unu, kabartmatozunu, tuzu, karistiriyoruz. Ayri kapta, yumurta ve sekeri guzelce cirpip, yagi, portakal kabugu rendesini ve ezilmis muzu ekliyoruz. En son unlu karisimi ilave edip karistiriyoruz. (benimki baya kati oldu bende yarim muz ve birazcikta sut ilave ettim)
375 F (185C) isitilmis firinda 15-20 dakika pisiriyoruz. Benim tecrubem muffinler yani topkekler cabuk pistigi icin firinda fazla bekletmemek lazim, fazla pisen kekler kuru oluyor, icinin yumusakligi kayboluyor arkadaslar.Ben bu muffinleri en minik muffun kalibimda yaptim, Normal topkek kaliplarinda 11-12 tane cikiyormuz, az yagli ve lezzetli muffinler, afiyet olsun :)

Bu elmali tatr ise Ufuk'un blogunda gorup goruntusunden ilham aldigim bir tarif, hamurunun bir ozelligi yok, hatta bence klasik elmali kurabiye hamuru bile olabilir, ama hamurun yairsini ayirip buzluga koyuyoruz, baya sertlesince ustune rendeliyoruz, hos bir goruntu oluyor, tek tek kurabiyer yapmak istemeyen arkadaslara da bir fikir olmasi acisindan koyayim dedim.

Tuesday, June 17, 2008

Davet Menusu

Gecen hafta davet ettigim arkadaslarim icin hazirladigim davet menusu: Tortilla ile patatesli gozleme, yulafli kurabiye, Pirincli kabak salatasi, elmali tok kekler, cilekli tatli.

Pirincli kakabk salatasinin asil ismi Nuraniye, lezzet dergisinin pirinc yemekleri yariosmasinda odul almis, iki senedir tarif listemde denenmeyi bekliyordu, nasip bu guneymis :) Arkadaslar da cok begenip tarif istediler ,tam bir yaz salatasi, hemde pirincli oldugu icin cok doyurucu bir salata.
Once bir demet taze sogani ince dograyip zeytinyaginda biraz kavuruyoruz, sonra rendeledigimiz uc kabagi ilave ediyoruz,onu da biraz kavurup uc cay bardagi pirincimizi ekliyoruz, uc cay bardagi su ile pisiriyoruz, suyunu tam cekmeden agizini acip, dogradigimiz yarimsar demet dereotu ve maydonozu ilave ediyoruz. Sogumaya birakiyoruz. Soguyunca tercihen suzme yogurt yoksa normal yogurtla sarimsagi karistirip, sogumus pilavimiza ilave ediyoruz. Tavada istersek biraz zeytinyaginda pulbiberi karistirip salatamizin uzerine gezdiriyoruz. Afiyetle yiyoruz. Ben kozlenmiz biber ve tursu ile susledim.
Cilekli tatli ise cok kolay bir yaz tatlisi, bolabin buzluk kisminda saklaniyor. Ben normalde yaspasta yemeyen bir insanim, eskiden arkadaslarim hayret ederdi nasil yaspastayi sevmiyorum diye, gerci su an sevmedigime cok memnunum malum kilo mevzulari... :) Krem santiyi de hic yiyemem, ama bana kremsantiyi yedirten tek tatli buzlukta dondurarak yapilan tatlilar. Belki dondurmayi animsattigi icin ve krema gibi civik olmadigi icin yiyebiliyorum heralde. Bu tarifi kendimce uydurup yaptim cocuklarin cok sevecegini dusunerek, tahminimde dogru cikti :) Yarim kiloya yakin bir miktar cilegi cok minik minik dogradim, cilekli hazir krem santiyi cirptim, icine cilekleri, bir paket kirilmis petibor biskuviyi, biraz kirilmis ceviz icini, bir avuc damla cikolatayi ilave edip karistirdim, silikon kek kalibima yayip buzluga attim, servis yapmadan hemen once cikarip dilimleyip soguk servis yaptim, afiyet olsun arkadaslar.
Kurabiye tarifini ne yazik ki veremiyorum, cunku tamamen benim uydurmam :) Keske yazsaydim cunku cok lezzetli oldu, en onemlisi de cok saglikli bir kurabiye. Icinde yulaf, yulaf unu, tam bugday unu, kurutulmus visne, uzum, vs. olan bir bardak yogurt ve bir stick (112gr.) tereyagi ile bir yumurta olan, kaya kurabiye tarzi bir kurabiye. Insallah bir dahakine yazarak yaparsam tarifini ekleyecegim arkadaslar.

Sebzeli pilav, firinda kuzu budu

Amerika'da yasayinca malum gidip istediginiz yerden etinizi alamiyorsunuz, gerci ne yazik ki Turkiye'de de durum suan pek farkli degil. Bizde bu yil kurbani burada Turk usulu hallettik. Amerika'li hayvancilikla ugrasan bir bayanin ciftliginden kurbanlari begenip, ahiskali turk bir kasap ile gidip kestirdik, hem guvenilir hem lezzetli etler baya da bereketli oldu. Koyunun but kisimlari butun oldugu icin nasil pisirecegime karar veremedim. Butun budu bir gece onceden iyice yagini temizleyip yikayip, biraz zeytinyagi, kekik, biberiye ile ovdum, uzerine bicakla derin yariklar acip butun karabiber ve sarimsaklari sapladim. Ertesi gun tavuk posetine koyup, butun patatesleri de ilave edip, ucunu aliminyum folyo ile kapattim, cunku tavuk poseti kucuk geldi, hindi posetim olsaydi, belki daha rahat olurdu, ama boylede hos bir goruntusu oldu. Firinda yaklasik iki bucuk saat pisirdim, yanina da resimdeki fistikli, bademli, kusuzumlu ve bezelyeli pilavi yaptim. Ailecek cok begendik. Et cok guzel pismisti, pilavi da cok begendik.

Gectigimiz hafta da firinda pisirdigim tavugun yanina da degisik bir pilav yapayim dedim, hem kizim icin de sade pilavdan daha saglikli ve besleyici olmasini istedigim icin, bol misirli, bezelyeli, rende havuclu, fistikli ve kus uzumlu yaptim, o da harika oldu, kizimda cok sevdi, yogurtla bir guzel yedi, tabii insan anne olunca yaptigi yemekleri cocuklar begenince daha bir mutlu oluyor. Benim icinde oyle oldu, denemenizi ozellikle cocuklar icin tavsiye ederim.
Eger pilavda tatliyi sevmiyorsaniz uzum eklemeyebilirsiniz. Ben ilk once biraz zeytinyaginda arpa sehriye ve fistigi kavurdum, sonra rende havucu ilave edip, bir iki onuda karistirdim, sonra bezelyeleri ve misirlari ekledim, en son pirinci ilave edip biraz daha kavurdum, sonra suyunu koyup pisirdim. Siz kendi pilav pisirme tarziniza gore sirayi degistirebilirsiniz. Bademleri haslayip soymaya usendigim icin bademleri oyle bir avuc ilave ettim ilk yaptigim pilava :) Ikinciye ise koymadim kizim sert geldigi ve yemedigi icin. Bu kadar pilav muhabbeti yeter heralde arkadaslar, hepinizi Utah'tan selamlar...

Thursday, June 05, 2008

Arkadaslarla Gozleme Yaptik

Dun arkadaslarla kahvalti icin toplanip hep beraber gozleme yaptik. Herkes farkli ic hazirlamis, ev sahibi arkadasimiz da hamurlari hazirlamisti. Burada marketlerde pankek yapiminda kullanilan aleti biz gozleme yapmakta kullandik, cokta basarili oldu, emegi gecen herkesin ellerine saglik.

Ispanakli, peynirli, patatesli, ve kiymali cesitlerimizle cok leziz bir kahvalti yaptik. Resimde kalimeero peynirli gozlemeyi hazirlarken :)
Hamur olcusunu alacaktim ama klasik ekmek hamuru da olur saniyorum, ici koyup belki ocakta tavada da yapilabilir ama hem daha kucuk olmalari lazim, hemde cok vakit alir.


Bu pankek pisirme aparati Amerika'da yasayan arkadaslarin aklinda bulunsun, ben de yeni ogrendim, cok kullanisli bir alet, uzerinde baska seyler icinde kullanilabilir, su an aklima gelen mucver tarzi seyler olabilir mesela.

Monday, June 02, 2008

Komsumla yaptik :)


Amerika'ya geldigim 3 sene icinde uc kere ev degistirmek zorunda kaldik, cok sukur her seferinde iyi komsularim oldu. Simdiki en iyisi diyebilirim. Tiffany (komsum) cok yardimsever, guleryuzlu... Benim kizimdan 6 ay kucuk olan kizi Reagan ile de S. Betul cok iyi anlasiyorlar. Bu eve ilk tasindigimizda kapimiza gelip bizimle tanismis, bir ihtiyacimiz olup olmadigini sormustu. Ikinci bebegimin dogumunda da corba, yemek, tatlisiyla bir ogun hazirlamis, tencereleriyle bize getirmisti. Bende begeneceklerini umdugum tarifleri yaptigimda mutlaka komsularimla paylasiyorum, tanisma ve muhabbet vesilesi oluyor. Tiffany' in favorisi mercimek corbasi, ingiliz keki, ve sucuklu salamli acmalar. Firsat oldukca o bana geliyor, birlikte yapiyoruz, ben ona ogretiyorum, bazen de o bana gosteriyor begendigim tariflerini. Gecen hafta da ne zamandir yapmayi ogrenmek istedigi sucuklu acmalari yaptik beraber. Tam olcusunu yazarak koydum hamuru ekmek makinesine onceden, ama simdiye kadar yaptigim acmalar icinde neredeyse en lezzetli en yumusak en gec bayatlayani oldu diyebilirim, ben bile sasirdim, Tiffany'nin sansina mi yoksa olculerin tam denk gelmesi mi bilmiyorum ama tek kelimeyle harika oldular.
Olculer: 1 yumurta(sarisi uzerine) beyazi, 2 br. ilik sut, 1 br. ilik su, 1 br. siviyag, 1 br.(cup=250ml) ezilmis yulaf (oatmeal)(istege gore, ben daha faydali hale getirmek icin koyuyorum), 6 br. un +yarim br. un (hamur yumusak gorununce ilave ettim), yarim br. seker, 1 yemek ks. tuz, 2 yemek ks. (tablespoon) maya .
Makineye sirasiyla koyup, hamur yapma ayarinda bir saat bekledim, tamamina kadar beklemedim, bu arada sucuklari rendeledim, komsumda gelmisti, hamurdan yumurta buyuklugunda parcalar koparip merdane ile uzunlamasina acip, ici yayip rulo yaptik, sonra baglayip tepsiye dizdik. Yumurta sarisina cok saguk su ile minik birkac parca buz ilave edip karistirdim ve uzerlerine surdum. Hafif isinmis firinda da`15 dk. kadar acmalarin kabarmasini bekleyip 360F da kizarana dek pisirdik. Bir kismini kasar rendesiyle yaptik, sicakken nefiz oldular, bir dahakine sucuk ve kasar rendesini karistirip yapacagim, afiyet olsun.