Friday, October 30, 2009

Saguaro National Park



Yaklasik uc hafta once Aysenur da yanimizdayken yaptigimiz geziden bir bolumu sizlerle paylasmak istedim, bana cok ibretli ve farkli geldi. Daha once kaktusleri de diger cicekler gibi olagan igneli birer bitki diye dusunurdum. Ama Arizona'daki Saguaro National parkin dev kaktusleri fikrimi degistirdi. Devasa buyuklukteki kaktusler bu alandaki yasam zincirinde cok onemli bir yere sahip. Siddetli bir yagmurda bir tondan fazla su tutabilen bu bitkiler, bu alandaki hayvanlarin hem su ihtiyacini hem de barinma ihtiyacini karsiliyor. Susayan hayvanlar kaktusun icindeki sudan faydalaniyorlar. Kuslar da icini oyup derin ve guvenli yuvalar yapiyorlar kendilerine. Yandaki resimde o yuvalardan birini gosteriyor.Ayrica mevvalari da yeniliyor.

Kurudugunda da resimde gordugunuz gibi cok saglam bir odun kaliyor geride. Buyumeleri de cok zaman aliyormus.
Bu sene turkiyeden dondukten sonra baya gezdik aslinda. Once kardeslerimle California gezisi yaptik. Co guzel gecti. Sonra da Aysenur ve Floridadan annemlerin (esimin ailesi) ziyaretiyle guneyeArizonaya gezi duzenledik. Cocuklarla baya bir zor olsa da gordugumuz yerler guzel yerlerdi. Hem Amerika'dan temelli donusten once gezilecek gorulecek yerleri tamamlamamiz lazim :) Insallah boyle firsat buldukca paylasirim sizlerle de, cumaniz mubarek olsun.

Sunday, October 25, 2009

Hindistan cevizli kurabiye

Bu aralar kurabiye tarifleri agirlikli oldu ama bu da birkac tarifi degistirerek yaptigim ve sonuctan cok memnun kaldigim bir kurabiye. Herkesten onay alinca, Aysenur da tarifi isteyince ilk firsatta koyayim dedim. Hindistan cevizi aromasini sevenlere ozellikle tavsiye ederim. Tarifi soyle: 1 stick (115gr.) oda sicakliginda tereyagi, 1,5 su br. pudra sekeri, 2 su br. hindistan cevizi, 1 vanilya, 1 portakal kabugu rendesi, yarim cay ks. tuz, 2 yumurta (sarisi icine,1tanenin beyazi disina), bulamak icin hindistan cevizi, istege gore icine yarim br. dovulmus findik yada ceviz, 1 kabartma tozu, yarim cay ks. kabartma sodasi, aldigi kadar (yaklasik 2,5 br.) un.

Ilik tereyagi ile pudra sekerini cirpiyoruz. Yumurta sarisini ekliyoruz, 2 br. hindistan cevizi, vanilya, tuz, portakal rendesi, kabartma tozu, kabartma sodasi, ve 2 bucuk br.unu da ayri kapta harmanliyoruz. Yavas yavas kulak memesi kivami olana dek ekliyoruz. Cevizini ekliyoruz. Cevizden kucuk toplar yapip once yumurta beyazina sonra hindistan cevizine bulayip tepsimize diziyoruz. 350F(170C) de hafif kizarana dek pisiriyoruz. Afiyet olsun.

Thursday, October 22, 2009

Mahlepli Kurabiye

Bu guzel mahlepli tuzlu kurabiyeleri Arizona gezisi icin hazirlamistik, herkes cok begendi, tarifte fazla sut olmasi dikkatimi cekti, ve denemeye karar verdim, iyi ki de denemisim, tarifin asli portakal agacindan, yaptigim degisiklikler, unun birazini tam bugday unu koymak, margarin yerine tereyagi, birde yarim cay ks. kabartma sodasi eklemek oldu.

Tarifi soyle: 1 su br. süt,yarım su br. sıvıyağ,125gr tereyagi,1 yumurta(beyazi uzerine),1/4 su br. toz şeker,1 tatlı ks. tuz,1 pk.kabartma tozu,1-2 tatlı ks. mahlep,aldığı kadar un

Üzerine:1 yumurtanın akı,susam, corekotu, baharat karisimi.

ilik tereyagi, sut yumurta sarisi, tuz, sekeri guzelce cirpiyoruz. Ayri kapta mahlep, kabartma tozu, 1 br. un ve 1 br. tam bugday ununu karistiriyoruz. Sivi karisima ekleyip karistiriyoruz. Kurabiye hamuru kivamina gelene dek un ekliyoruz. Yaklasik 2 br. daha aliyor. Benim gibi merdane ile acip istediginiz kalipla kesip tepsiye dizebilirsiniz. Uzerine yumurta beyazi surup, susam corekotu yada baharat serpebilirsiniz. Afiyet olsun.