Thursday, January 14, 2010

Atom pasta

Coook uzun zamandir bildigim, sevdigim ama uzuun zamandir da yapmadigim bir pasta tarifini sizlerle paylasmak istiyorum arkadaslar. Atom pasta :) Ismi neden atom pasta bilmiyorum ama orjinal bir tarif.Bende Amerikadaki besinci yilimizi doldurmamizin vesilesi ile yaptim bu guzel pastayi, tarife ek olarak kremanin ortasina uzunkamasina ikuye boldugum muzlari koydum. Once kekini pisiriyoruz buyuk tepsimizde, ince olacak . Sonra cam kasemize sicakken keki oturtuyoruz, sicak kek kasemizin seklini aliyor parcalanmadan, kenar fazlaliklarini kesiyoruz. Icine kremasini dolduruyoruz, uzerini de kestigimiz parcalarla tamamen kapliyoruz, seralayip dolapa koyuyoruz. Eger cam kasemize serit seklinde bir parca yagli kagit koyarsak kekimiz daha kolay cikiyor, ben isi garantiye almak icin oyle yaptim.
En guzeli su islemi sabah hazirlamak, aksam da kekimizi servis tabagimiza ters cikarip, uzerine sosunu dokmek, ve ertesi gune kadar dolapta bekletip servis yapmak, sosu doktukten hemen sonraki lezzet ile dolapta birgun beklemis lezzet arasinda cok fark oluyor, bekleyince sosu iyice cekiyor, cok daha guzel oluyor. Bu kadar tariften sonra gelelim olculerimize:Kakaolu kek malzemeleri:
4 yumurta
3 fincan seker
4 fincan un
1 pk kakao
1 kabartma tozu
Krema malzemeleri:
1 litre sut
1 su br. seker
1 su br. un
1 vanilya
1 kasik tereyag
1-2 parca damla sakizi

Sos malzemeleri:
1br. sut
2ks. kakao
2 ks. seker
Yapilisi:
Kekimizi klasik usul yumurta seker cirparak baslayip hazirliyoruz, dikdortgen firin tepsimize incecik yayiyoruz. Kekimiz piserken kremamizi pisiriyoruz, guzelce cirpiyoruz. Kekimizi yuvarlak borcama oturtunca icine kremamizi dolduruyoruz, uzerini kek parcalariyla kaplayip dolapta bir gun yada sabahtan aksama kadar bekletiyoruz. Ertesi gun servis tabagina ters cevirince, sosumuzu hazirlayip, uzerine yemek kasigi ile yavas yavas heryeri sosu cekecek sekilde gezdiriyoruz, hemen dokersek yanlardna akip gider, kasikla hafif hafif butun sosu keke gezdiriyoruz, uzerini kapatip dolaba atiyoruz, sunumu cok guzel hafif ve lezzetli bir tarif arkadaslar, isteyenler uzerine cikolatali sos ile de servis yapabilirler, orjinal tarif bu sekilde ama eminim cikolatali sos ile de cok guzel olur, afiyet olsun...

Saturday, January 09, 2010

Portakalli Kurabiye

1 yumurta, 1 su br. toz seker, 115gr(1 stick) tereyagi, 1 vanillin, 1 kabartma tozu, 2 portakal kabugu rendesi, 1su br. nisasta (bugday yada misir), 2 su br. un (1 bardagi tam bugday unu koydum) Istege bagli irice bicakla dogranmis ceviz.

Arkadaslar her zaman vanilya yada kabartma tozu kullandigimda arkasindaki tarife bakarim, hosuma giderse kenara ayiririm. Bir sure sonra ya beklemekten cope gider, ya kaybolur, yada kitaplarin arasinda kalir oylece. Bu sefer bir ilk olarak sakladigim bir vanilya kagidinin arkasindaki tarifi yaptim ve bayildim. Cok hizli gelismeler oldu bu hafta. Esim Taivana gidecegi icin oraya yemesi icin yaptim. Cocuklarda cok begendiler.
Once yag seker ve yumurtayi mikserde guzelce cirptim, sirayla vanilya, nisasta, unun bir bardagi ve kabartma tozunu ekleyip karistirdim, en son 1br tam bugday unu ekledim, cevizi de karistirip vakit olmadigi icin hemen elimle cevizden kucuk toplar yapip tepsiye dizdim. En son bas parmagimla toplarin uzerine hafif bastirdim. 350F (170) de hafif kizarada dek (15dk. kadar) pisirdim. Ben hafif kizarana kadar pisirdigim icin cok guzel kitir oldular, portakal aromasi ve cevizle cok guzel bir tat oldu.
Ama orjinal tarifte merdaneyle acip sekilli kaliplarla kesin diyormus, simdi yazarken tarifi sonunu okudum :) Bir dahakine oyle yapacagim, bu sefer cocuklar gormeden acele yaptigim icin kalipla ugrasamadim, Eger benim gibi yaparsaniz pisince uzerine varsa hafif portakal marmeladi koyabilirsiniz.Bir de biraz tatli oluyor arkadaslar, sekerini bir parmak az koyabilirsiniz cok tatli istemiyorsaniz. Afiyet olsun.

Oatmeal Pancakes with blueberry sauce

Arkadaslar uye oldugumuz yabanci bir dergide begenip yaptigim tarifi sizlerle paylasmak istiyorum. Internetteki aksakliklar, cik hizli gelismeler sebebiyle internetten uzaktim bu aralar. Tarifin orjinal ingilizcesini de ingilizce pratik yapanlar icin yazdim. Ben cok begendim, sosu dacok guzel ve hafif oldu. Ben sulu olmasin diye sosuna azicikta nisasta koydum goz karari. ozellikle cocuklar cok sevdile. Kalan pancakeleri de ertesi gun tahin pekmez karisimiyla yediler. Afiyet olsun...

Soak 1 1/2 cups rolled oats in 1 cup low fat buttermilk for 15 minutes. Combine 1cup all purpose flour, 1/2 cup whole wheat flour, 1/4 cup sugar, 1 teaspoon baking soda, 1 teaspoon baking powder, 1/2 teaspoon salt, and 1/2 teaspoon cinnamon in a bowl. Whisk 2 large eggs together with 2 egg whites in a small bowl and stir in 1 1/2 cups low fat milk. Add dry ingredients to the wet ingredients, and stir.

Heat a non stick skillet over medium-high heat, and coat with cooking spray. Pour about 1/2cup batter per pancake onto hot skillet, and cook 2 minutes or until tops are covered with bubbles and edges look cooked. Flip and cook 2 minutes. Transfer to a plate; kkep warm. Cook remaining batter.

Meanwhile combine 2 cups frozen blueberries, 1/4 cup sugar and 1 tbspoon fresh lemon juice in a medium saucepan. Cook until berries pop. Stir in 1/4 teaspoon cinnamon. Spoon blueberry sauce over pancakes; serve. Makes about 12 pancakes.

Monday, January 04, 2010

Firinda Kabak Mucver



Orlando'dan, soguk kis gunlerinden herkese selamlar. Inanmasi guc, ama bu yil kis soguk ve uzun gececege benziyor. Sizlerle cok kolay ve lezzetli bir tarif paylasicaz. Tarif Selin Caglayan'in sitesinden, ellerine saglik, annem ogrendiginden beri sIk sIk yapiyor:)) Ve her yiyen cok begeniyor, sizin de begeniceginize eminim.

Malzemeler: 4 adet orta boy kabak, 3-4 taze sogan, 3 yumurta, 1.5 su bardagi un, 1/2 su bardagi sivi yag, 1/2 su bardagi beyaz peynir, 1 paket kabartma tozu, tuz- karabiber, maydonoz ve dereotu

Yapilisi: Kabaklari rendeleyip, suyunu sIkIp, yesillikleri ekleyip, diger malzemeleri de ilave ediyoruz. Un ve kabartma tozunu en son ekliyoruz. Kabak sulandigi icin, un eger az gelirse, biraz daha ilave edebilirsiniz. Yaglanmis borcama dokup, uzerine arzunuza gore hashas corek otu ile susleyebilirsiniz. Puf noktasi, cok kalin dokmeyin. Ornegin, bu olculer buyuk dikdortgen borcama iyi geliyor. 350 F, onceden isitilmis firinda 30-40 dakika kizarincaya kadar pisiriyoruz. Sicak sicak firindan cikinca, cayla super oluyor. Ayrica uzerine yogurtla da servis yapabilirsiniz. Simdiden afiyet olsun.

Sunday, January 03, 2010

Mantarli omlet

Size cok sevdigim bir tarifi yazacagim bugun. Kahvaltilik hafif ve lezzetli bir tarif. Olculeri tamamen kafadan yaptim, siz denerseniz olculeri kafaniza gore kaydirabilirsiniz arkadaslar.Biz cocuklarla birlikte dort kisi oldugumuz icin dort yumurta ile yapiyorum, siz kisi sayisina gore yumura sayisini artirabilirsiniz. 4 yumurta, 3/4 br. sut , 2 kasik dolusu kadar un, bir tatli ks tuz, 2 tatli ks. seker, 1 cay ks kabartma sodasini(cok olmasin), blendirda cok iyi cirpiyoruz. Tavamiza bir iki kasik yagimizi koyuyoruz, dogradigimiz mantarlarimizi ekliyruz, hafif kavuruyoruz, istege bagli sucuk, yada salamlarimizi serit serit dograyip ilave ediyoruz, birlikte biraz karistiriyoruz, sonra uzerine yumurtali karisimimizi dokuyoruz, tahta kasikla hafif karistiriyoruz, altini hafif kisiyoruz, kapagini kapatiyoruz, pisip pismedigini tavayi hafif sallayarak anlayabilirsiniz, kapagini acmadan. Eger uzerinde hala sulu yumurta var ise pismemistir, artik sallayinda uzerinde sulu kisim kalmamissa, agzini acip, tavanin kenarlarindan omletimizi spatula ile oynatiyoruz, tavamiza yapismasin rahat ciksin diye. Eger yapabilirseniz sefler gibi hoplatip tavada ters cevirebilirsiniz :) ama ben cesaret edemedim, zaten pistigi icin, direkt servis tabagina ters cevirip sofraya aldim. Afiyetle yedik.

Bizim burdaki helal markete baya bir turk gidasi gelmisti, hele sucuk ve salamlari gorunce baya sevindik,helal markette farkli bir turk urunu bulunca altin bulmus gibi seviniyor insan :) o yuzden ben salamli yaptim, ama sucuklu yada sade de cok guzel oluyor. Malzemeleri zevkinize gore artirmak veya cesitlendirmek size kalmis arkadaslar, birkac yaprak ispanak atilabilir, uzerine sevilen baharatlar veya taze maydonoz dogranabilir, ben bu tarifi farkli malzemelerle ara ara yapiyorum, insallah deneyip memnun kalirsiniz.

Saturday, January 02, 2010

Amerika'da bes yil...


Amerikaya geleli tam bes yili doldurduk, bu bes yil bana guzel tecrubeler, deneyimler, arkadasliklar kazandirdi. Kisaca paylasmak istiyorum, amerika izlenimlerimi.

Oncelikle Musluman olmanin musluman dogup buyumenin kiymetini anliyor insan, burada soyle bir etrafiniza baktiginizda komsulariniza sokaginiza baktiginizda, kendinizden baska Allahin birligine inanan insan yok, o zaman iste insan kendine ne kadar kiymetli bir hazinenin verildigini anliyor. Turkiye'de denizdeki balik misali, insanlar musluman olmanin, hergun ezan duymanin kiymetini bilmiyorlar ne yazik ki.

Benim yasadigin yerde yani Utahta insanlar diger yerlere nazaran daha da dindarlar, o da dikkatimi cekmisti. Her pazar kiliselerin tiklim tiklim dolmasi, kar yagmur demeden sabahtan garaglarinin onunu kureyip, takim elbiseleriyle herkes kilise yoluna dusuyor, ve tam uc saat orada farkli asamalarda kendilerince ibadetle geciriyorlar. Kiliseleri de maddi destek sebebiyle cok zengin, cok bakimli ve neredeyse her sokagin basinda kiliseleri mevcut diyebilirim. Burada kiliseye yakin evler zaten daha cok talep aliyor.

Bir diger konu da buradaki insanlardaki tuketim cilginligi, gerci artik bize de bulasti diyebiliriz ama, her ay kutlanacak, alisveris icin bahane olacak bir kutlama, bir bayram mevcut, ocakta yilbasi ile basliyor, subatta sevgililer gunu ,heryer kirmizi pembe esyalarla doluyor, baharda easter dedikleri hz. isanin dirilisini kutluyorlar, her yer tospembe yesil, yumurta ve tavsan figurleriyle doluyor, sonra anneler gunu, sonra babalar gunu, sonra meshur cadilar bayrami, yani hallowen geliyor, heryer iskeletlerle korkunc figurlerle, turuncu siyah renklerle doluyor. Sonra thanksgiving geliyor, herkes hindi pesinde, ailecek toplanilip hindi yedikleri gun, birlikteliklerini kutladiklari gun. Sonra meshur christmas, hz. isanin dogumu. Herkes evini susluyor, cam agaclari heryerde, noel babalar, hediyelikler, magazalar doluyor tekrar. iste boylece bir yil tamamlaniyor.

Bir dikkatimi ceken konusa bizde eskine mevcut olan guzel huylarimizi almislar, bizde onlarin kotu ahlaklarini cok guzel almisiz. Sokakta yaninizdan gecen yabanci biri size selam vermeden gecmez, magazada alisveris yapip kasaya geldiginizde hicbir kasiyer size selam vermeden, hatrinizi sormadan baslamaz isine, yardimseverler, ve durustler, magazada restoranda icindekileri sorunca, adam size durustce soyler, musteri kaybedecegini dusunmez, herseyi fisi varsa kullanip memnun kalmadiysaniz aldiginiz magazaya geri verme paranizi geri alma hakkina sahpsiniz, sampuaninizi bile, bunu halk istismar etmez, magazalarin kasiyersiz esyalarini kendin gecirip, kartinla kendin odedigin kisimlari var. Cocuklar bisikletlerini, oyuncaklarini kapinin onunde birakirlar, evlerin pencereleri demir parmaklikli degil. tabii ki benim anlatiklarim heryer boyle anlamina gelmiyor ama genel durumdan bahsediyorum.

Insan hayati kadar hayvan hayatina da onem veriyorlar,insanlar balkonu bahcesine kus yemlikleri suluklari asiyorlar, kucuk serce gibi ama renkli kirmizi basli, mavi renkli cok tatli kus turleri var, kimse sapanla oldurmuyor. insanlar birbirini gozetiyor, yani otobanda nasilsa polis yoktur diye hiz yapamazsiniz, cunku baska bir sofor o anda polisi arayip sizi sikayet edebilir, ve ileride bir polis sizi durdurup, ceza yazabilir bu sebeple, bizdeki gibi bana dokunmayan yilan bin yil yasasin, yada amaan bana ne demezler.

Yasam standartlari da cok rahat, insan buradaki genis caddeleri, bahceli evleri, yemyesil parklari gorunce keske benim ulkemde boyle olsa, boyle rahat yasada diyor, ama bizim insanimiz ne yazik ki yapilsa bile kiymetini bilmez, gidip parkin oyuncaklarini soker, banklarina adini kazir, burda ise adam yerde cop gorunce kendi copu olmasa bile alip cope atar, iste boyle arkadaslar...

Son paylasmak istedigim de ne yaziki ki ulkemizde halki nasil kucuk oyunlarla aldattiklari, ocu bucu, su sunu dedi diye kafalari doldurup, asil meselelere yer birakmadiklar, bu sebeple de coook geri kaldigimiz... Burda en kucuk bir tarihi kalintiyi bile nasil koruyup reklamini yaptiklarini, nasil sahip cikip, anlattiklarini ve bu sebeplede nasil maddi kazanc sagladiklarini gorunce de cok sasirmistim. Bizim ulkemiz bu yonden amerikayla kiyas edilemeyecek zenginlikte, her koyu her sehri ayri kulturel tarihi guzelliklere lezzetlere sahip, sirf bu yonde bile gereken hizmet yapilsa ulkemize cok buyuk maddi kazanc getirebilir.

Aklimageldikce geliyor liste gittikce uzuyor ama simdilik burada bitireyim. Temennim guzel vatanimizin bu ulkelerden guzel yonlerini ornek alip, kendini gelistirmesi, diger gelismis ulkeler gibi, maddi yonden kuvvetli, dini yonden kuvvetli, guzel ahlakli bir topluma sahip, guvenilir bir ulke olmasi... Tipki eskiden oldugu gibi...

selam ve muhabbetle...