Friday, May 06, 2011

BALIK SOFRASI

Balik en sevdigim yemeklerden biridir. Amerika'da firinda levrek hasreti cektigim gunler geride kaldi artik, ingilizce ismi sea bass olarak geciyor burada. Cok sukur taze ve lezzetli levrek bulmak burada mumkun. Gecen hafta gelen sevdigim arkadaslarim icin de farkli bir cesit olsun diye balik menusu hazirlamistim, bol salata cesitleri, ezogelin corbasi, firinda balik, uzerine de browni ve buranin unlu kunefesini cay esliginde yemistik.
Soframiz abartisizdi ama rengarenk salatalar beyaz masanin uzerinde oyle tatli gozukuyorlardi ki :)


Cok sevdigim, zeytinyagi, sarimsak ve limon suyu ile hazirladigim sosu, az tuzlu su da buharda hasladigim brokolilerin uzerine gezdiriyorum, ozellikle baligin yaninda mutlaka olmasi gerekenlerden...



Karisik marul salatasi da balikla ayrilmaz ikili... Sosu klasik elma sirkesi, limon suyu, iki kasik zeytinyagi ve az tuzdan olusuyor. Artik yaptigin herseyde, yada cogu yemekte zeytinyagini mutlaka olcerek koyuyorum. Bir ks. yagin 110 kalori civari oldugunu hatirlarsak, gecerli bir sebebim var demektir. :)



Sevgili arkadasim Zehracigimin yaptigi leziz domatesli soganli yesil zeytinli ,maydonozlu marul salatasi...

Besleyici borulce salatasi... Sabahtan suya islattigim kuru borulceleri haslayip, kuru sogan, maydonoz ilavesi ve misir ve minik domateslerle susleyip, sos olarak elma sirkesi, az zeytinyagi, tuz ve nar eksisini bol kullandigim salatam...


Veeeee, iste ana yemegimiz, sonradan tepsiyi yikamak biraz iskence olsa da baligin lezzetinden dolayi degdi dogrusu, kalan baligi da soguk olarak iki gun yedik esimle, hic bikmadan, soguk bile cok guzeldi.


Uzerine yedigimiz browninin tarifini tekrar denedigimde koyacagim, kunefe de hazir alindigi icin resmini cekmek aklima gelmedi, saglikli beslenmeye ne oldu diyorsaniz, bence cogul agir serbetli tatlilardansa buranin alti bol peynirli leziz kunefesi baligin uzerine guzel bir tercih :)




Hepinize sevgi dolu, saglikli gunler diliyorum.

Tuesday, May 03, 2011

Yermuk...

Hazir Urdunun Amman sehrinde yasarken bu sahabeler bolgesinden hic paylasmadan olmaz. Gecen hafta dameshur Yermuk Savasinin oldugu yere gittik, 120.000 bizans askerine karsi, sadece 40.000 sahabenin Halid Bin Velid rh. kumandasinda savastigi ve dusmani buyuk bir bozguna ugrattigi savas...Kimbilir o topraklarin altinda daha bilinmeyen kac tane sehid sahabenin kabri vardir. Manzaranin karsisinda da Israilin suriyeden isgal ettigi buyuk bir gol ve Golan tepeleri gozukuyor. Donus yolunda da uc tane sahabe kabri varmis ama biz sadece Hz Ubeyde (Amir Bin Cerrah) rh. kabrini bulup ziyaret edebildik. Mubarekler Allah yolunda cihad icin gelip sehid olmuslar, bizlere de ilham olmasi duasiyla diyorum.
Yermuk Savasini okumanizi kolaylastirmak icin linki koyuyorum.
http://rehber.ihya.org/yenirehber/yermuk-savasi.html.




Insan bir garip oluyor, sinirda giderken, arada bir nehir var, karsisi israil topraklari diyorum, esim duzeltiyor. Hayir israil topraklari degil, Israilin isgal ettigi, isgal altindaki topraklar diye...
Bugun komsumun ilk okul bire giden oglu bana arapca anlatmaya calisiyordu, Kudus diyor, Israil kudusu yikacak, ben de Insallah onlar yikmadan biz onlari yikacagiz dedim. Tabii su anki musluman suuruyla degil,bu suurla gidersek daha kaybedecegimiz cok sey var. Zamane muslumanligiyla degil, insallah sahabe muslumanligi ile... Tabii bu konu benim icin yazmakla bitmez ama bu cumle hepsini icine alan derin bir cumle oldugu icin tekrar bu cumleyle bitiriyorum. Rabbim bize sahabe muslumanligini nasip etsin insallah...Bu topraklarda gezilecek gorulecek cok yer var, bizler icin kiymetli hem de ibretlik olan, firsat buldukca paylasmaya devam diyerek simdilik veda ediyorum, selam ve dua ile...

EZOGELIN CORBASI



Saglikli yasama gectik derken, baktim ki normalden daha cok tarif var eklemem gereken. Hem sevindim, hem de cocuklar uyumusken sizlerle bu hem cok lezzetli hem besleyici, hem saglikli corbayi paylasmak istedim. Paylasmayi cok seviyorum gercekten, zaten bu blogun amaclarindan biri de oydu benim icin. Sevdiklerimle, hatta tanimadigim insanlarla bile bildiklerimi paylasabilmek...

Bu ara hic yorumsuz gitse de blogum, bir yerde takip edenler oldugunu bilerek yazmaya devam ediyorum, bir kisiye bile bir hayrimiz oluyorsa ne mutlu bana...


Lafi uzatmadan gelelim corbamizin hikayesine. Benim icin zahmetli bir corba oldugu icin, genelde misafirlerime yapiyorum, ve gecen hafta gelen misafirlerimden de tam not alinca, hatta bloga koy, mutlaka yorum yazicaz dediklerinden ilk bu tarifle basliyorum. Aslinda cok kolay ama tum islemleri sirasi ile yapmaniz gerekiyor, ve normal mercimek corbasindan cok daha lezzetli oluyor.


Tarifimiz:

Duduklu tenceremize biraz zeytinyagi, ve minik dogranmis kurusaganimiz ekleyip orta ateste kavurmaya basliyoruz, biraz kavrulunca altini biraz kisip, salcamizi ilave ediyoruz, kavirmaya devam ederken, 2 su br. (2 cup) yikanmis kirmizi mercimek ekliyoruz, daha sonra 1 su br. bulgurumuzu ilave edip, artik tencereye yapismaya baslayinca 3,5 litre su ilave ediyoruz, tuz ve kimyon ilave edip, duduklumuzu kapatip, pisiriyoruz. Daha sonra corbamizi blendirdan gecirip, mutlaka tel suzguden geciriyoruz, kasikla posasini ezerek yavas yavas corbamizi guzelce suzuyoruz, bu asama cok onemli. Daha sonra tekrar kisik ateste ocaga koyup 1 br. kadar telsehriyemizi ilave edip, arada hafif karistirarak yarim saate yakin, sehriyeler pisene dek ocakta tutuyoruz. Sonra altini kapatabilirsiniz. Hemen icmezseniz corba koyulasmaya devam edecegi icin kivamina gore kaynar su ilavesi yapabilirsiniz. Ve biraz da kuru nane ilave edebilirsiniz.


Kesinlikle cok lezzetli bir corba, denemenizi tavsiye ederim, hatta deneyen arkadaslardan begenip begenmediklerini belirtmelerini de rica ederim :)) sevgilerimle...