Sunday, August 21, 2011

Amman'da Ramazan ve Zeytinyagli Enginar

Ramazanin 21'i olmus. Nasil gectigini anlamadigim bir Ramazan geciriyorum. Gecen dusunuyordum da, keske sende iki kere Ramazan olsa... Oyle guzel mubarek bir ay ki.. Ne yazik ki Izmire nazaran burda Ramazan havasi cok daha guzel hissediliyor. Diger sehirleri bilmem ama Izmirden aldigim havalar ne yazik ki Ramazanin alelade gunler gibi gectigi, oruc tutmayanlarin tutanlara saygi bile gostermedigi bir ay olarak geciyormus.



Burada en buyuk alisveris Malllerindeki dukkanlar bile saat besten sonra tek tek kapanmaya basliyor, iftardan bir saat once sokaklardaki dukkanlar kepenkleri indirmeye basliyor, iftara dakikalar kala sokaklar terkedilmis, dukkanlar kapatilmis, sanki herkes evinde iftar sofrasinda eli duada bekliyor gibi bir hal. Butun gun kapali olan restoranlar iftar icin acilmis, hatta bazilari dolmus, yer kalmamis.Iftardan sonra bir teravih telasi, gene sokaklarda arabalar, camilerin onunde park yeri ariyanlar veya yaya olarak en yakin camiye teravihe yetismeye calisanlar, kadin erkek coluk cocuk herkeste guzel bir telas...

Teravihin hemen sonrasinda iftar oncesi kapanan butun dukkanlar tekrar acilmaya basliyor, sanki saat gece 10. 10 bucuk degil de, haeln 7-8 gibi... Bir kalabalik, trafik sikisikligi, tatlicilarda kuyruklar.. Urdunde Ramazanda gece hayati cok yogunlasiyor :) Saat 12lere kadar dukkanlar acik oluyor. Sonra gece Ramazan davulcusu ve soyledigi manilerle uyanabilirsiniz. Guzel bir sahur telasesi, arkadan hatim yetistirmek icin okunan Kuran ile birlikte yeni bir Ramazan gunune basliyoruz. Iste boyle Amman'da Ramazanlar... Cocullarimin ikindi den aksam ezanina kadar olan oruclari, oglumun yemegini guzelce yiyip sonra ben orucum demesi, aksam teravih sonrasi sofrada meyvamizi yerken 'hadi biza ramazan hikayesi anlat' diye babalarindan ramazan hatiralari dinleyisleri, alisveris merkezlerindeki en avrupai kiyafet magazalarina girdigimizde bile Kuran sesiyle kulaklarimizin pasinin silinmesi... Bunlarda gulumseten guzellikler benim icin...
Simdi sira bu leziz tarifimize gelelim. Ramazanda verdigimiz iftar sofralarinin resimlerini cekebilmek isterdim, sizlerle paylasmak istedigim tarifler vardi ama bir dahaki sefere artik.


Bu zeytinyagli enginar benim annemin kalsik tarifidir, bu sefer gercekten cok guzel oldu, misafirlerde cok begendiler, hatta cocuklarimda cok begenince gercekten guzel olduguna kanaat getirdim.
Elinizdeki enginar koklerini tencereye diziyorsunuz. Ben dondurulmus kullandim. Sonra enginar miktarina gore, 1-2 patates ve 1-2 havucu kucuk kup kup dogruyorsunuz, bezelyeleri de ilave ediyorsunuz bir br. kadar. 3-4 tane taze sogan ve 3-4 dal dereotunuda ince dograyip ilave ediyoruz. Bir limon sikiyoruz tuz ve zeytinyagi ilave ediyoruz, guzelce karipstirip enginarlarin uzerine dolduruyoruz. 2 cay br. kadar su gezdirip ocakta kisik ateste pisiriyoruz. havuc ve patatesin tadina bakip pistigine kanaat getirince altini kapatiyoruz. Isterseniz benim gibi uzerine tekrar zeytinyagi ve limon suyu gezdirip, kiyilmis dereotu ile susleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Friday, August 05, 2011

Ramazan Keriim-2



"...Adam harcamak kolaydır, kazanmak zor; öldürmek kolaydır, yaşatmak zor; yakıp yıkmak kolaydır, yapmak ve onarmak zor; dargınlık düşmanlık kolaydır, sevmek ve dostluk kurmak zor!


Biz zor ve zahmetli de olsa, Allah`ın razı ve hoşnut olacağı yolu seçmeliyiz.Bir insanın doğru yola gelmesi, hidayete ermesi çok önemli bir olaydır. , kıymetine paha biçilmez, dünyalar değer...Siz bu huzur ve mutluluk veren ise koşun, bu yüce gaye için çalışın ki en büyük sevapları en yüksek manevi makamları kazanın...."

"...Geliniz bu Ramazan`ı çok iyi değerlendirelim; Hem kendimiz, ibadet ve taate, hayrat ve hasenata girişmekle, hem de başkalarını hak yola çekmekle...Onlara hediylere vererek, kitapla, dergiler okutarak, vaazlara, sohbetlere götürerek, ziyaretlere, iftarlara çağırarak, özel konuşmalarla ikna ederek, tefekküre sevk ederek, severek ve sayarak...

Gençler ve yaşlılar, kadınlar ve erkekler olarak her biriniz bu Ramazan, en aşağı on kişiyi kazanmaya çalışmalısınız. Allah üstün muvaffakiyet versin, Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun..."

Prof. M. Es`ad Coşan...Kadin ve Aile..Mart 1990

RAMAZAN KERIIIM!

Bu ara cocuklarimizin agzina dolanan kelime, RAMAZAN Keriiim... Televizyonda izledikleri cizgifilm kanalinda Ramazan basladigindan beri soylenen cumleyi tekrar edip duruyorlar, arada da bana soruyorlar, " anne, ramazan keriim ne demek?" Musluman ulkede yasamanin guzellikleri bunlar olsa gerek, birde esimin is saatlerinin Ramazan dolayisiyla azaltilmasi, ve amerikada yilbasinda nasil susleniyorsa evler, burda da insanlarin evlerinin camlarini, balkonlarini isikli ramazan susleri ile suslemesi, iftara yakin saatlerde butun magazalarin kapanmasi, yollarin bosalmasi, teravih vakti, camilere yetismek icin, trafikteki hareketliligi de sayarsak, baya bir Ramazan havasi yasaniyor elhamdulillah. Bu resimde kizimla yaptigimiz Hosgeldin Ramazan resmi :)


Ramazaniniz mubarek olsun!!!

Tum doslarim, sevdiklerim, blogumu takip eden arkadaslar, Allah'tan hepimize hakkiyla gecirilmis, ve sonuna affedilmis olarak ulasacagimiz, bereketli, feyizli ramazanlar diliyorum, sevgilerimle.