Saturday, December 29, 2012

Adim adim mayasiz acma borek

 Aslinda bu tarifi gecen sene koymam gerekiyordu. Gecen sene bir donem her hafta arkadaslari cagirip uzman kisiden tarif ogreniyorduk. Bu leziz el acmasi borekte hamur islerinin lezzetiyle burada un yapmis olan Ebru ablamin tarifi, sagolsun bize gelip gostermisti, hep birlikte yapip yemistik,

Hamur malzemeleri gayet basit, mayasiz, 4 br. un, tuz, kolay acilmasi icin 3-4 kasik yag, yumusakca hamur olana dek ilik su.
Malzemelerimizi guzelce yogurduktan sonra tepsimizie gore 5-6 beze yapiyoruz. Uzerini ortup kurumamasi icin, yarim saate yakin dinlendiriyoruz. Sonra hafif unlu tezgahta bezelerimizi aciyoruz, ne kadar ince o kadar leziz tabii ki :)
Actigimiz yufkalari 10-15 dakika bekletip cok hafif kurutursak, daha citir bir lezzet elde ediyormusuz, haberiniz olsun. Icine firca ile yagimizi suruyoruz, hazirladigimiz harcimizi yayip, rulo sariyoruz, tepsimizin ortasindan basliyoruz dolamaya.

Ama isterseniz actiginiz yufkayi dorde bolup her birini ayri rulo yapip, gul seklinde kucuk kucuk dolayipta tek porsiyonluk boreklerde yapabilirsiniz.
Ebru abla kendi formulune gore bu sekilde biraz firinliyor, ust harcinin hamuru yumusatmamasi icin. 5-10dk. sonra firindan alip yumurta sarisi yogurt yag karisimli ust harcini boreklerin uzerine yayip pisene dek tekrar firinliliyoruz, sonra cay ya da ayran esliginde ilik ilik afiyetle yiyoruz, tekrar ellerine saglik Ebru abla!
Karanlik oldugu icin resimler guzel cikmadi ama gene de paylasmaya deger, biz bir kismini ispanakli peynirli, bir kismini da patatesli yaptik, hepsi de cok guzeldi. Siz istediginiz ic harcinizla yapabilirsiniz.




Wednesday, December 19, 2012

Gercek Musluman...

Sizlerle cok begendigim bir alintiyi paylasmak istiyorum, kaynagini bilmedigim icin veremiyorum, yoruma hacet yok, okumak yeter....
time
S.
Küçükken babam beni bisikletinin önüne oturtur dükkanına götürürdü.
Bir pedal çevirirken “La ilahe illallah” diğer pedalı çevirirken de “Muhammedürrasulullah” derdi.
Tahta sandıklara malları bir bir koyarken kelime-i şahadet getirir,
çekiçle çivileri çakarken de, her birinde “Allah” derdi.
Eve dönünce bakla, bezelye ya da barbunya ayıklanacaksa başına geçer her bir barbunya açışında bir ihlas okurdu.
Sıra zeytin çizme işine gelince de tüm kardeşler oturur her zeytine bir tevhit mırıldanırdık.
Görenler “Yine zeytin ayini başlamış.” derlerdi.
Kutlu bir zikir halkası içinde kilolarca yeşil zeytini nasıl bitirdiğimizi anlayamazdık.
Dahası var. Babam her sabah olgunlaşan zeytinlerden 36 tane yer;
33 tanesinin çekirdeğiyle tabağına tesbih şekli yapar, diğer 3 taneyi de imame olarak şeklin başına yerleştirirdi.
Ve her daim şöyle derdi:
“Müslüman tükürürse sel değirmeni, üfürürse yel değirmeni döndürmeli.
Bir saniyesi dahi boşa gitmemeli, hayatında hiç vakit israfı yapmamalı…”

Friday, December 14, 2012

Pirasali Dizmana coregi

 Denedigim ve begendigim bir hamurisi ile buradayim tekrardan, sekil itibari ile dikkatimi cekince denedim, zaten pirasa patlican gibi icle yapilmis hamur islerini sevdigim icin, evdede pirasa olunca misafire goturmek icin tarife de ihtiyac olunca yapildi, tarifi cahidejibekin sitesinden aldim, asil tarif sade yani icsiz yapiliyor, ben pirasali yaptim, icim bitince kalanida peynirli yaptim, yumos yumos oldular,kolay ulasim icin buraya da yaziyorum, afiyet olsun.

Hamurun malzemeleri:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı instant kuru hamur mayası
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Sos malzemesi ise 1/4 çay bardağı sıvıyağ,1 yumurta,4 yemek kaşığı yoğurdu guzelce karistiriyoruz.

 Klasik bildigimiz sekilde tum malzemelerle hamurumuzu hazirliyoruz, yarim saat kadar mayalandiriyoruz, dikdortgen actigimiz hamura harc yayip rulo sariyoruz, 2-3 cm kadar uzunlukta dilimleyip sekildeki gibi dik olarak tepsimize diziyoruz, uzerinin sosunu dokup tekrar mayalandirdiktan sonra 280C de uzeri kizarana dek pisiriyoruz, afiyetli ilikken cay yada sut esliginde yiyoruz.

Pismisleri misafirlige gidince resmi cekilemedi ne yazik ki arkadaslar, pismemis hali ile idare ediniz lutfen :)






Thursday, December 13, 2012

Acili ekmek


Acili ekmek  Adanaya has diye bildigim cok leziz bir hamurisi tarifi. Uzerinde bol biber salcasi ve zeytinyagi ile kavrulmus sogan, hafif kimyon aromali, ve kavrulmus susamla tamamlanmis cok hos bir tat. Soganli zeytinyagli harci hamurunu da yumos yumos yapiyor, Adana usulu pizza oluyor :)
Malzemeler:
2cuptan bir parmak eksik sut
yarim cay bar sivi yag
3tatli kasigi seker
1 tat kasigi tuz
2 tatli kasigi maya
un farkedebilir, 4-5 cup oluyor, yumusak olucak.
Yapilisi:
Sut ilik olucak, ilik karisima mayayi ilave edip, hafif kabarinca unu ilave edip yogur, mayalanan hamuru yaglanmis dikdortgen firin tepsisine yay. 
Ustune; yagda 2-3 iri  sogani biber salcasi ile kavur,  ocaktan alinca icine kimyon ve arzuya gore pul biber koy karistir ve hamurun ustune yay, ustune susam serp ilik firinda 20-25dakika beklet kabarsin, sonra pisir, afiyet olsun!

Wednesday, December 12, 2012

sarimsak saymaca

Aslinda basligin sarimsaklari sayma bahanesi ile saymayi ogretme olmasi gerekiyordu. Bu yazinin cogu kimseye bir faydasi olmayabilir ama ben kizim ve benim icin unutulmayacak bir ani olmasini istedigim icin bu sekilde yazmayi arzu ettim, hem belki icimizde cocuguna saymayi ogretme konusunda fikre ihtiyaci olanlar da olabilir :) Yada fazla sarimsaklari saklama konusunda... Yada sarimsak soymayi sikici halden eglenceli hale getirme konusunda...

Benim sarimsak saklama yontemimi de bu sekilde paylasmis olayim, kucuk kavanoza soyup dolduruyorum sarimsaklarimi, eger kisa surede bitecekse o sekilde buzdolabina kaldiriyorum, ama 1 litrelik daha buyuk kavanoza ayiklarsam uzerine bozulmasini onlemek icin zeytinyagi dolduruyorum, o sekilde dolapta muhafaza ediyorum, kullanirken benim icin cok buyuk kolaylik oluyor.

Urdune genelde cinden sanki fabrika cikisli gibi hepsi ayni boyda, paketlenmis sarimsaklar geldigini farkettigimden beri urdun mali sarimsak ariyordum, beledii sarimsak diyorlar burada :)  Gecen hepsinin boyutu farkli, irili ufakligi genetigi degismedigi belli beledii sarimsaklari bulunca kolay bulunmuyor diye bolca aldim. Ara sira cocuklarla yaptigimiz sarimsak kürünü tekrar yapmak icin basladim sarimsaklari soymaya.

Yeri gelmisken sarimsak küründen de bahsedeyim, sarimsaklarin en kucukleri secilip ayiklanir, hergun ac karina 2-3 dis, su ile tercihen yaninda bir kase ev yogurdu ile yutulur. Arada basliyorum cocuklarla hergun yutmaya belli sure sonra yada kavanozdaki sarimsaklar bitince bizim sarimsak kürüde bitiyor, bagisiklik sistemini kuvvetlendirmek, ozellikle antibiyotikler ile tahrip edilen bagirsak florasini yenilemek icin sizlere de tavsiye ederim.

Iste bu vesile ile minik sarimsaklari ayiklama isine girismisken kizim geldi yanima, henuz sadece %20 si dolmus kavanozu dokup basladi sarimsaklari saymaya, bende bir yandan kizim oynama ellerin kokucak simdi vs. derken basladi bizim sayma oyunumuz, isi eglenceli hale getirmek ve ben sarimsagi soyarken bekleme zamani hemen gecsin diye sorular sormaya basladim, 50 den sonra is daha eglenceli hale geldi, cunku artik nasil yazilacagini da soruyordum arada, 100 den sonra her 10 ilave de simdi bin mi diye sormasi, anne ne zaman bine gelicez laflari beni keyiflendirmeye yetti. 103,104,105,106,107,108,109... Anne simdi ne dicez? Kizim 9 dan sonra ne geliyor? 10! Iyi, yuzon diyeceksin demek ki, peki nasil yazilir soyle bakalim?

Sessizlik olunca ben devam ediyorum tabiiki : Annecim, yuz demek 1 demek, yanina da 10 geliyor yani bir bir sifir... Sonra tekrar saymaya devam... 115,116,117,118,119, peki simdi ne dicez anne? annecim 19 dan sonra ne diyoruz? 20! Iyi bak iste o zaman yuze 20 ekle? yirmi yuz... yok yok yuzyirmiiii!  aferin sana, supersin saliha, hadi bakalim nasil yaziliyor onu da soyle.....  bie iki sifir mi? aferin  aferin!

Iste sarimsak soyma isi boyunca kizimla bu hos sayma muhabbetini yaptik, ne ben sarimsak soymanin sikici bir is oldugunu hatirladim ne de kizim matematik calismaktan sikildi... 199 a geldik sonunda... anne simdi bine geldik mi? Kizim bine gelmek iciin daha coook kavanoz doldurmamiz lazim, kac gelir tahmin et bakalim iki tane yuz??? derken 211 de sarimsaklarda bitti kavanozda doldu cok sukur, 6 tanesi yavrularimin midesine inerken kalani da buzdolabina kondu hergun yutulmak uzere...

 Ama her dolaptan sarimsak kavanozuna elim vardigin da belki cok anlamsiz ama nedense bana anlamli ve cok sirin gelen sarimsak saymaca oyununu hatirlayacagim heralde, en azinda bu kucucuk ama 211 sarimsagin sigdigi kavanoz bitene dek...