Saturday, October 04, 2014

Yazdan bir kare, evimizin yeni üyesi...

Bir  seneyi aşkındır yazamamışım bloga. Bu bir senede o kadar çok şeyler yaşadım ve değişimler oldu ki hayatım da. Şimdi kaldığım yerden devam etme zamanı...
Hayat her şeye rağmen devam ediyor... Mücadeleye etmeye, imtihanlara sabra, sevdiklerimi mutlu etmeye, içinde bulunduğum nimetlere şükre, olduğum anın tadını çıkarmaya halen vaktimin olduğunu bilmek çok güzel...
Bu küçük topların arasındaki minik şekerleme var ya, işte o Rabbimin üçüncü büyük hediyesi...
İyi ki doğdun ve aramızdasın Ömer Taham... Yüzün hep gülsün ve şimdiki gibi etrafındakileri hep güldürsün inş... Neşe kaynağın benim...

Kuzularım ise abla ve abi oldular artık. Hem de okullu oldular. Onların büyüdüğünü görmek hem hüzünlendiriyor, hemde mutlu ediyor beni. Bugün alışverişten dönerken M.Arifin poşetleri taşırken ki hali o kadar tatlıydı ki. Oflaya puflaya şikayet etmeden taşıdı ilk defa :) S. Betül de sabah uyanan kardeşinin altını üstünü değişmiş kucaklamış getirmiş bana :) Zaten bir buçuk yaşında abla oldu, tecrübesiz sayılmaz ama gene de halen benim küçük kızım olarak kalmasını istiyorum herhalde...
Ne kadar zor gelse de büyüdüklerini kabul etmem ve bu güzel anların tadını çıkarmam lazım. Bir büyüğümüzün sözü ara ara çınlar kulağımda; İkinci bir şans verilmeyecek...


Bu iki güzel kare benim için yeni biten yaz mevsimini anlatmaya yeter şimdilik. Yeni başlayan okul dönemi ve başladığım kurstan öğrendiklerimi de ileri de paylaşacağım inş...

Bir yaz salatası ve etli pilav

 Bu deniz kabukları marketten değil, denizden kardeşlerim ve yavrularım tarafından emekle çıkarılmış, sonra annem tarafından kloraklı suda kaynatılarak temizlenmiş ve yazlık dekorunda yerini almış deniz kestaneleri.
 Bu leziz yaz salatasını da tavsiye ediyorum. Közlenmiş patlıcan,közlenmiş kırmızı biber, mor soğan, taze yeşil biber, maydanoz. Sosu ise sarımsak, zeytinyağı, limon,nar ekşisi ve tuz karışımını ekliyoruz.
Annemin buhara pilavı da tek başına yeterli bir yemek oluyor. Varsa kestane de eklerseniz daha güzel olur. bu tarifte eti ayrı yerde kavurarak pişiriyoruz. ayrı yerde pilavi pişiriyoruz ve pişmiş etin üzerine bastırıyoruz. Varsa kuş üzümü, kavrulmuş badem de ekliyoruz, sevdiğimiz baharatları da ekliyoruz. servis yapmadan önce yufka ekmeği serdiğimiz bakır sinimize ters çevirip sofranın ortasına getiriyoruz. Afiyet olsun...

yaz sofralarından hatıralar.

 Her zaman sofralardaki salatalar ve zeytinyağlılar favorilerim olmuştur. Yemesini de hazırlamasını da severim.

Misafirlerimiz için hazırladığımız bu güzel hafta sonu kahvaltı sofrası da paylamaya değer. Hem bir menü örneği olması açısından, hem de annemin leziz tariflerini paylaşmak için güzel bir fırsat :)

Semizotu salatası: mutlaka süzme yoğurtla karışık hazırlanmalı, üzerine kavrulmuş fıstıkla da hoş bir sunum oluyor.
 Börülce salatası: Haşlarken zaten çok az su ile haşladığımız börülceye biraz limon suyu ve zeytinyağı ilavesi ile haşladık. haşlanan börülceye zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ile hazırladığımız sosu gezdiriyoruz. afiyetle yiyoruz.
 Klasik karışık kızartmamız, üzerine bol taze rende domatesi sarımsak ve zeytinyağı ile güzelce pişirip kızartmamızın üzerine döküyoruz. Eğer kızartmak istemiyorsanız, güzelce yağlayıp sebzelerinizi fırınlayın, ara ara karıştırın, o şekilde de çok güzel oluyor.
 Taze fasulye ise anlatılmaz yaşanır bence :) annemin meşhur taze fasulyesini yapmak için zeytinyağında önce bol soğanı fasulye ile birlikte kavuruyoruz yarım saate yakın, limon gibi olana dek. Tuzunu ve bir kaşık şeker ekleyip kavurmamız bitince doğradığımız 4-5 tane domatesi üzerine döküp, kapağını kapatıp altını kısıyoruz. 15-20 dakika sonra kapağını açık karıştırıyoruz. Ağzı kapalı kısık ateşte karıştırmadan hiç susuz pişiriyoruz. pişip pişmediğini arada kontrol edip, pişince altını kapıyoruz.




 Bu güzel patates salatası resimde iyi çıkmasa da çok güzel bir tarif. Daha önce de paylaşmıştım. Tarifi ayrıntılı yazmayacağım bu sefer. Malzemelerinize göre istediğinizi kullanabilirsiniz. benimkinde bir sıra haşlanıp sos ile karıştırılmış patates, kavrulmuş ve soslanmış havuç, rendelenip süzme yoğurt ve sarımsakla karıştırılmıs mor lahana, varsa ya da seviyorsanız taze soğan, dereotu süzme karışımı ile de üzerini kaplıyoruz. Turşu salatalık zeytin vs. ile süsleyebilirsiniz. Kelepçeli kalıba yaptığımız salatamızın bir güne yakın dolapta beklemesi lazım. Ya da en az 3-4 saat beklerse sosunu çekip katılaşır, daha iyi olur. Sosu ise zeytinyağı, limon,tuz ve sevdiğiniz baharatlar.


 Benim her zaman çok sevilen sucuklu poğacaların ise birçok tarifi var sitede. İçine farklı olarak sadece sucuk rendesi yerine, sucuk kaşar ve haşlanmış patates rendesini karıştırıyorum. Daha güzel oluyor.
Karadenizin meşhur kestane balı ise tazecik ekmeklerle kahvaltımızın vazgeçilmezlerinden :)

Herkese sevdikleriyle mutlu huzurlu sağlıklı bayramlar...!