Friday, July 27, 2007

Cesme'den lokma, benden helva

Yazlik yolunda Cesme'nin unlu lokmacisi manzara kafe'den manzara ve lokma fotograflari :)




Bol tarcinli ve serbetli lokmalar da deniz manzarasi ve kardeslerimle sohbet esliginde cok guzel gitti. Ozlemenin en guzel yani heralde kavusmak... Ayrilmak ne kadar huzunluyse, kavusmak da o kadar sevincli ve heyecan verici...




Bu tatil gercekten benim icin ve kizim icin cok iyi oldu. Hulya'ya da buradan sesleneyim: Hulyacim seni de bekliyoruz artik. Hulya'da benim gibi beklenmedik sekilde tatili uzayanlardan, onunki cok daha uzun oldu ama Insallah sag selamet gelirler. Gec olsun guc olmasin demisler atalarimiz.
Bu kadar sohbet ve resimden sonra tarifsiz bitirmek istemedim. Hem kolay hemde cok lezzetli bir tarif. Universite arkadasim, Rabia'dan ogrendigim ve cok sevdigim bir un helvasi. Olculer cok kolay, 1-2-3-4 seklinde gidiyor. 1 br. yag, 2 br. un, 3 br. seker, 4 br. su, fistik. Bir br. yagimizi koyup fistiklarimizi koyuyoruz, biraz kavurup unumuzu ilave ediyoruz, unumuzun kokusu cikip, rengi koyulasana dek kavuruyoruz. Bu arada 4 br. sicak su ile 3 br. sekerimizi ayri bir kapta seker eriyene dek karistiriyoruz,su sizcak oldugundan hemen eriyor. Ve kavurdugumuz unumuza ilave edip altini kisp hizli hizli topaklanmasina engel olarak karistiriyoruz. Helva kivamina gelip tencerede hamur gibi toparlanmaya basliyor. Altini ve kapagini kapatip biraz dinlendirdikten sonra yanina cayla afiyetle yiyoruz.



TURKIYE!!!

Uzuun bir aradan sonra tekrar tum dostlara merhaba! Tasinma telasi, sonra evimizde internet olmamasi, surpriz Turkiye gezisi, ve gezinin uzamasiyla baya bir zamandir bloga ugrama firsatim olmadi. Sagolsun Ayenurcum benim yoklugumu aratmadi. Eklenecek o kadar cok sey birikti ki nereden baslayacagimi bilemedim, en guzeli en bastan, Turkiye'den baslamak... Uzakta olanlarin hasretini bir mebze hafifletmek, guzel hatiralari sizlerle paylasmak icin Turkiye gezisinden birkac fotograf... Yazligimizin bahcesinden seftali ve erik manzaralar. Toplamasi yemek kadar zevkliydi. Bu bahcede bende cok ugrasmistim, simdi karsiligini gormek cok guzel, hele sevdiklerinle, ozlediklerinle beraber olunca bu guzel mekan daha da guzellesti...
Bu hem goruntusuyle hemde kokusuyla bizi mest eden gullerimizde yazliktan..
Turkiye' yken hergun yedigimden belki de kiymetini bilmedigim lezzetler, simdi hazine gibi. Bavulumda da ne kadar yer kaldiysa doldurdum ekmek gevrekleri... Hele de kendi mamulumuz olunca daha guzel. Temizliginden kalitesinden suphe etmeden hem de sicak sicak bol bol yedik firinimizin ve pastanemizin mamullerini. Hele bir de fazla yemek icin mazeretiniz varsa, kilo korkusu olmadan yemek cok zevkliydi :)
Asagidaki lezzetler de Sirinyer'de yeni acilan subemiz Velioglu Burger'den... Denendi, onaylandi :) super!

Amerika'da yasayipta caninizin cektigi seyleri supheli olmasi sebebiyle yiyememek cogu kisinin basina geliyordur. Velioglu burgerin en sevdigim menulerinden biri pizza oldu, bol malzemeli, yumusacik, tam zevkime goreydi. Cok sukur cok guzel, hem kizim icin hem benim icin dopingli bir tatil oldu. Darisi tum ozleyenlerin basina...

Tuesday, July 17, 2007

Cay Saati


Gecen Cuma gunu ziyaretimize gelen yakin arkadaslarimiz icin hazirladigimiz cay saatinde hashasli acma, peynirli ve bol maydonozlu borek, mercimekli kofte, yogurtlu patates salatasi, sekerpare ve meyveli pasta vardi. Annemle birlikte mutfakta bu lezzetleri hazirlarken guzel vakit gecirdik. Annemden her gecen gun yeni seyler ogrenmek cok guzel. Gurbet elde, insanin boyle samimi arkadaslarinin olmasi cok hos.



Mubarek uc aylarin ilki olan Receb ayina girdigimiz su gunleri en guzel sekilde degerlendirebiliriz ins. Butun kardeslerimize ve de ulkemizdeki kuraklik icin dua etmeyi unutmayalim ins. Orucluysaniz, iftar sofraniz icin tatli dusunuyorsaniz, sekerpareyi tavsiye ederim.

Thursday, July 05, 2007

Ananasli, Muzlu Yaz Pastasi


Orlando'dan, sicak yaz gunlerinden selamlar. Yaz mevsimiyle beraber Orlando'da bol yagmurlu gunler geciriyoruz. Icinizi serinleticek, tarifi tamamen anneme ait, cok hafif olan bu meyveli yaz pastasi annemin leziz pastalarindan biri. Siddetle tavsiye ediyorum...

Malzemeler: 4 yumurta, 3 kahve fincani seker, 3.5 kahve fincani un, 1 cay bardagi sivi yag, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, limon kabugu rendesi, ananas ve muz dilimleri (ananas yerine kivi de kullanilabilir) .
Beyaz Krema: 5 corba kasigi un, 2 corba kasigi nisasta, 3 su bardagi sut (kremanin koyuluguna gore sut ilavesi yapilabilir), 1 paket vanilya, 7 yemek kasigi seker (tadina bakilip seker ilavesi yapilabilir), 1 corba kasigi tereyagi (kremanin parlakligi icin). Sut ve tereyagi haricindeki malzemeler karistirilir. Sonra sut ve tereyagi ilavesiyle cirpma teliyle karistirilarak pisirilir.
Ustu Icin: Istege bagli cikolata sosu. Bitter ve sutlu cikolata karisimi cok az sutle eritilir ve uzerine akitilir.
Yapilisi: Yumurtayla seker yogurt kivamina gelinceye kadar cirpilir. Icerisine sivi yag ve limon rendesi ilave edilerek karistirilir. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya elenerek kasikla biraz karistirilir. Kivamini kaybetmemesi icin mikserle karistirilmaya devam edilmez (kasikla karistirmanin nedeni). Yuvarlak bir kalipta pisirilir. Soguyan kek ortadan ikiye kesilir ve parcalar biraz sutle (firca yardimiyla) islatilir. Ilinmis krema cirpildiktan sonra bir kismi arasina surulerek, uzerine meyveler yerlestirilir. Obur parcaya da biraz krema surulerek parcalarin birbirine yapismasi saglanir. Kalan krema uzerine kaplanir, ve resimdeki gibi uzeri meyveyle suslenir. Meyvelerin etrafina cikolata sosu dokulur.