Friday, December 18, 2009

HICRI YENI YILIMIZ KUTLU OLSUN!

Bugun 2 Muharrem cuma, 1431. Yani hicri yeni yilimizin ikinci gunu, aslinda biraz gec kaldim gene. Ama floridadan donus, bavullari bosalt, rahatsizliklar derken daha once yazamadim. Resimler esimin hac da cektigi resimler, Allah tum musluman kardeslerimize erken yasta nasip esin o mubarek diyarlara gitmeyi insallah.
Bu mubarek gunleri de en iyi sekilde gecirmeyi nasip etsin. Suan Amerika'da da yilbasi ve christmas yaklasiyor, her taraf yesil kirmizi renklerle dolu, butun magazalarda christmas sarkilari, her evde suslenmis cam agaclari, haftaya cuma da tatil burada. Christmas tatili, peygamberlerinin dogumunu buyuk bir coskuyla kutluyorlar aslinda, alisveris merkezleri dolu, herkes hediyelerini hazirlamaya calisiyor 24 aralik aksami icin. Camlarin altina koyuyorlar, ertesi sabah herkes aciyor hediyesini.Cocular Santa'nin yani noel babanin bu hediyeleri dagittigina inaniyorlar. Keske bizde bizim kulturumuzde dinimizde olmayan bu hristiyan adet ve kutlamalarini taklit etmek yerine, kendi bayramlarimizi, kendi yilbasimizi hakkiyla kutlasak, ailecek gercek bir bayram havasi esse evlerimizde ve cevremizde...
Christmasin ne oldugunu bile bilmeden turkiyede de cam susleyen, yilbasini abarti sekilde kutlayan cok insanlar var ne yazik ki. Bizim oyle guzel adetlerimiz kutlamalarimiz, bayramlarimiz var ki aslinda. Baskalarinin adetlerini taklide hic ihtiyacimiz yok, Nicin kendi bayramlarimizda, kendi yilbasimizda evlerimizi suslemiyoruz, cocuklarimiza surpriz hediyeler almiyoruz, ailecek hep birlikte yakinlarimiz arayip yeni yillarini tebrik etmiyoruz, yapilabilecek o kadar cok sey var ki. Eger bu taklitcilik devam ederse, dista musluman, nufusunda musluman ama ici hristiyanlasmis,ozde degismis bir toplum olacagiz hic farketmeden. Bu dusuncelerimi sizlerle de paylasmak istedim arkadaslar, insallah basinizi agritmamisimdir.
Sizlerle paylasmak istedigim bir yazi:

Sevgili AKRA dinleyenleri, çok kıymetli bir ayda, çok güzel bir güne erişmiş bulunuyoruz. Peygamberimiz Muharrem ayını "Allah'ın Ayı" olarak tanımlıyor. Ramazan orucundan sonra tutulacak en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu söylüyor. Sevabının da otuz misli olacağını belirtiyor. Bugün, tutulacak orucun geçen senenin günahına kefaret olacağını müjdeliyor. Yalnız, Yahudi ve Hristiyanlardan farklılığımızı vurgulamak için, Aşure günüyle birlikte, bugünden önceki veya sonraki günü de oruçla geçirmemizi tavsiye etmiştir.

Biz de, Hadis-i şeriflere göre hareket edelim; bu günü en güzel şekilde değerlendirelim. Farz ve nafile ibadetlerimize dikkat edelim. Oruç tutalım. Her halimizle çevremize bu günlerin güzelliğini yansıtalım. Dostlarımızı, komşularımızı, camilerimizi, büyüklerimizin kabirlerini, ana-babalarımızı, akrabalarımızı ziyaret edelim. Atalarımızın bize miras bıraktığı aşure tatlılarından bolca yapıp eşe-dosta ikram edelim. Sevgi ve dostluk bağlarımızı geliştirelim. Ayırım yapmadan herkese iyilik yapmanın, faydalı olmanın, güzel ahlakı geliştirmenin yollarını arayalım. Hayırlar yapmayı, dualar etmeyi, fakir fukaranın yardımına koşmayı unutmayalım. Sadakalar verelim. Birbirimize hayır dualar edelim.

Eş ve çocuklarımızı ihmal etmeyelim. Peygamberimizin sünnetine uyalım onlara güzel hediyeler alalım, gönüllerini hoş edelim. Peygamber Efendimizin bildirdiğine göre, bu hediyeler evimizin bereketlenmesini, mutluluğumuzun artmasını sağlıyor. Bütün sene yuvamızın bereketi oluyor...

M. Nureddin COSAN.


No comments:

Post a Comment