Thursday, June 09, 2011

KABE, MUCIZE, MENSEF....

Yaklasik iki hafta once dondugumuz umre ziyaretinden manzalarla tekrar buradayim, Tadina doyum olmayan bir sekiz gunden sonra bir sure kalbimiz Kabede beytullahi seyderederek atmaya devam etti. Turkiyeden sevdiklerimle, ailemle o mubarek beldelerde bulusmak cok buyuk bir nimetti benim icin, Rabbim tekrarini nasip etsin insallah. Sizlerden isteyen arkadaslara da en kisa zamanda nasip olmasini temenni ederim, zira sik sik ve ozellikle gencken yapilmasi gereken muhtesem bir ibadet...




Bu gordugunuz resimde kucucuk bir semizotu yapragi.. Ustundeki nedir bilmiyorum ama muhtemelen bir bocegin yumurtalari, ama o kadar dikkatimi cektiler ki, resmini cekip paylasmak istedim, bir bocegin yumurtalarini bile bir duzende bir sekilde birakmasi nasil da buyuk bir yaratilis mucizesi aslinda. Inanmayan tas olsun diyorlar ya, gercekten oyle, Su minnacik yumurtalarda bile bir duzen bir estetik, bir guzellik var, Rabbim tefekkur eden, hakkiyla inananlardan eylesin bizleri duasiyla...

Son resimde buranin meshur mensefi... Urdun denince akla gelen ilk yemek... MENSEF. Bu yemek icin burada zatilan cemid denilen tas gibi sert yuvarlak suyu tamamen suzulup tamamen katilasmis yogurt kullaniliyor. Once iri kemikli etler cok guzel haslaniyor, cemid kirilip, sicak suda 2-3 saat yumusayana dek bekletiliyor, sonra et suyu, normal su, biraz nisasta, yogurt ilavesi ile hafif koyu bir corba kivaminda pisiriliyor. Tepsinin dibine ince yufka ekmegi, uzerine et suyu ilavesi ile pisirilmis pilav, uzerine haslanmis, sonra da cemidli corbada da 10 dk. kadar kaynatilmis, iri etler, uzerine, az yagda kavrulmus bademler, uzerine de ince kiyilmis maydonoz ilave edilip, sofraya getirilir. Yaninda da meshur cemid corbasi... Tabaginiza aldiginiz pilav ve etin uzerine bu corbadan bolca gezdirilerek yenir, aslinda eski arap kulturunde elle yenilen bu yemegi biz kasikla yedik, ve de cok begendik, artik Urdune misafirim gelirse onlara ikram edecegimiz ilk yemegimiz hazir :) Bu da benim ilk mensef denememden goruntuler..

1 comment:

  1. Mensef pilavını usfur(safran) la sarartıp, cemidin içine semne(tereyeğı) koymayı deneyin. Tabiki cemidin içine mensefin vazgeçilmezi mensef baharatı atmadan olmaz. Ben bu yemeğe bayılıyorum. Bildiğiniz muptelasıyım, ayrıca bu yemek ayakta elle yenmezse hiç bir anlamı olmaz.

    ReplyDelete