Friday, December 22, 2006
benim ekmek tarifim...
evet arkadaslar, Turkiye disinda yasayip ekmek makinesi kullanan arkadaslar icin devamli yaptigim ekmek tarifi, uzun ugraslardan sonra tutturabildim cok sukur. en basta uzeri hep coken ekmeklerimin sebebi ekmekler icin kullanilan unu kullanmiyormusum, un kesinlikle ekmegin kalitesini etkiliyor. Turkiye'de bir firinci kizi olarak neredeyse hergun sicacik,mis kokulu ekmekleri ,gevrekleri yemek cok normal birseymis gibi gelirdi. Ama burda kiymetlerini anladim gercekten, ve de yapilmasinin ne kadar emek istedigini... Babamin isi gercekten zormus dedim kendi kendime. Hergun binlerce ekmegi ayni kalitede uretebilmek...
lafi uzatmadan benim ekmek tarifim, 1 bucuk kap ilik su, 3 kap un (ben bir kabini tambugday unu koyuyorum), 1 y.kasigi tuz, 1 y. kasigi maya, mayanin ustune de 1 y.kagisi seker.. Ben hamura ayrica keten tohumu, corekotu da koyuyorum birer kasik, ekmege lezzet katiyor. Ekmek makinemi calistiriyorum. Makine ilk karistirmayi bitirip hamur kabarmaya baslayinca makineyi kapatiyorum, ve hamur biraz kabarinca makineyi tekrar calistirip, uzerine 1 kasik yag gezdiriyorum. Hamuru yagi tamamen icine almadan hafif yaglanmisken makineden aliyorum. Ve istedigim sekli verip tepsiye koyuyorum, hafif ilimis firinda biraz mayalandirip 360 F da pisiriyorum.
not: pisince uzerine elimle cok az su serpip, beze sarip, torbaya geciriyorum, ekmegim yumusacik oluyor ve hemen sogumuyor.
tarifden de anlasilacagi gibi makinede pisirmiyorum artik ekmegimi, hem uzun suruyor, hemde bazen tutmuyor, ellerimle sekil vermek daha cok hosuma gidiyor.
bu sekilde seven arkadaslar deneyebilirler... Afiyet olsun...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
esma, ekmek tam firin ekmegi gibi olmus, ellerine saglik. Bir de bu tarz somun ekmege daha cok alisigiz aslinda, dilimlemesi, baska sekillerde kullanmasi daha kolay oluyor makine ekmegine nazaran.
ReplyDeletekalimeerocum, zaten bende senin ekmeklerine bayiliyorum biliyorsun, bir keresinde sicacik yapmistin, tam da ben geldigimde, o gunu hic unutmuyorum, bende makine ekmegindense bu tarzi daha cok seviyorum, eminim sen daha iyi yaparsin..
ReplyDelete