Friday, January 19, 2007

Yeni Çıktı Fırından...



Amerika'da ekmek yapmaya alistim artik, eger yurtdisindaysaniz bu ekmek makinelerinden bir tane alin derim, ekmek yapmasaniz bile o kadar guzel hamur yapiyor ki, sirf hamur yapmak icin bile alinir.. Ekmek malzemelerimiz ise cup olcusu ile,
2 cup beyaz un
1 cup tam bugday unu
1 tatli ks. tuz
1,5 cup su
1 tatli ks. seker
1 yemek ks. maya
istege bagli olarak, yarim cup yulaf (oatmeal), 1 yemek ks corekotu, 1 yemek ks. hashas,1 yemek ks. keten tohumu.

Makine kullanan arkadaslar bilirler, once sivilari koyup, uzerine unu koyuyoruz, unun ustunde de kucuk bir havuzcuk acip mayayi koyup, mayanin uzerine de sekeri serpiyoruz, ve makinemizde hamur yapma ayarina getiriyoruz. Hamurumuz guzelce karisip kabarmaya basladiktan 15-20. dk. sonra makineyi kapatiyoruz, sonuna kadar beklemeye gerek yok. hamurumuzu kolay almak icin uzerine bir kasik yag gezdirebilirsiniz. hamuru istediginiz tepsiye, istediginiz sekilde koyup, hafif isitilmis firinda 15-20 dk. mayalandiriyoruz. 180C (360 F) da pisiriyoruz. Firindan cikinca uzerine hafif su serpip , bir beze sariyoruz, ilave olarak torbaya da koyabilirsiniz, sicak kalir...
Afiyet olsun arkadaslar...

Hikayenin gerisini herkes kendi zevkine gore tamamlayabilir :) mesela masaya sicak ekmegi aliyoruz, yanina da tereyagi, sicacik ekmekten elimiz yana yana bir parca koparip arasina yag suruyoruz, ekmegin sicagiyla yagimiz eriyor ve misss gibi koyuyor, sonra da afiyetle yiyoruz :))

Ikinci hikayeniz nutella, yada cokokremi sicak ekmek arasi yapip, eryen cikolatalarin hos goruntusu esliginde midemize indiriyoruz :))

Neyse bu kadar hayal yeter, yemis kadar oldum. En guzeli ac iken ekmek yapmayin arkadaslar...

2 comments:

  1. Anonymous9:48 PM

    esma ben genellikle firinda yapinca kabugu ince, ici cok iyi pismeyen ekmekler cikiyor ortaya. Seninki tas firin ekmegine benzemis, ne guzel gorunuyor. seramik kapta mi pisirdin acaba?

    ReplyDelete
  2. kitchen aidin silikon kalibinda pisirdim. hic bu kaslipta pisirmemistim, cok guzel pisti, sen az pisiriyor olabilirsin. ben yaklasik 40dk pisirdim, sonra uzerine hafif su serpip temiz beze sardim ve posete gecirdim, cok guzel bir ekmek oldu, artik genelde bu kalipta pisirecegim.

    ReplyDelete