Wednesday, March 21, 2007

ELMALI KAFES TART VE TAHINLI SARMA

Artik bu kadar tatil yeter diyorum kendi kendime. Bayadir tarif ekleyemedim. Simdi bos gecen gunlerin acisini cikaracagim. Kizimin iyice hareketlenmesi, ve islerin yogunlugu sebebiyle zamanin nasil gectigini anlayamiyorum bazen.

Dun bloga da degisik birseyler koymak amaciyla tart yapmaya karar verdim, once turta tart ve payin arasindaki farki ogrenmeye calistim. Turta kek gibi oluyor anladigim kadariyla ama tart ve pay olunda kurabiye hamuru gibi oluyor. Elmali tatlari cok sevdigim icin elmali tart denedim. Biz cok begendik, ama ben daha citir olmasini istiyordum, benim hamurum yumusak oldu.Bir dahakine hamuru citir bir tarif bulup deneyecegim. Hamuru yumusak seviyorsaniz deneyebilirsiniz. Tarifi de cok kolay:

Hamuru icin, 1 fincan kati yag, 1 fincan yogurt ve 1 fincan sut, 1 yumurta,1 cay br. pudra sekeri, kabartma tozu ve vanilyayi guzelce yogurup hamur yapiyoruz.

Ekmek makinaniz varsa onda yapabilirsiniz, bir arkadasimdan ogrendigim bu kolaylik sayesinde elimde yogurmama hic gerek kalmadi.

Hamurumuzu merdaneyle incecik acip tart kalibimiza yerlestirip kenarlarini kesiyoruz. Harc olarakta iki elmayi kabuguyla rendeleyip 2-3 kasik dolusu seker, tarsin ve bicakla irice kesilmis cevizleri karistirip hamurun uzerine yayiyoruz. kalan hamurdan tekrar merdaneyle acip bicakla seritler kesip uzerine diziyoruz. Firinimizda uzeri hafif pembemsi olana kadar pisiriyoruz, soguyunca uzerine tarcin ve pudra sekeri karisimi serpebilirsiniz.

Benim hamurumdan baya bir artti bende biraziyla klasik elmali kurabiye yaptim. Kalan hamurla da bugun tahinli sarma yaptim arkadaslar :) Bir hamurdan uc cesit oldu yani. 1 fincan Tahin 1-2 kasik pekmez (pekmez yerine sekerde olur), ve rondodan gecirdigim bolca cevizi karistirdim. Ama cevizi karistirmamak daha iyi olur bence. Hamura surmeyi zorlastiriyor. Tahinli karisimi surup uzerine ceviz serpmek daha kolay olabilir. Sonra hamurumu incecik actim, harctan surup kalinca bir rulo yaptim, kesmesi kolay olsun diye hafif sertlesene dek buzlukta beklettim, bicakla bir parmaktan daha ince olacak sekilde dilimleyip tepsiye dizdim, ve hafif kizarana kadar pisirdim. Bu da cok guzel oldu. Oglen firinda ciktiginda ilik ilik cok guzel gitti.

2 comments:

  1. Esma, bu siteye yeni birşeyler koyma amacıyla yapılanlar sonra bize kilo olarak geri dönüyor bilfin olsun :))) Aman dikkatli ol yap ama fazla yeme...
    Sevgiler

    ReplyDelete
  2. :)) evet ne yazik ki. yani sirf kilo korkusundan zaten cogu seyi denemiyorum. Yaptiklarimi da komsuma filan ikram ediyorum. Yapmasi da yemeside zevli de su kilolar olmasa :)

    ReplyDelete