Aslinda kullandigim olcu universite arkadasim Rabia'dan hatira olan un helvasinin olcusu. Eger un helvasini seviyorsaniz bu olcude muhakkak deneyin derim. Simdiye kadar hic sasmadi ve yiyen herkesin de begendigi bir kivamda oluyor. Olcumuz cok kolay 1,2,3,4. :) Yani bir br. yaga 2 br. un , 3 br. seker , 4 br. su .
Ben once yagi koydum (yarisini tereyagi yarisini siviyag koydum, yengem margarinle yapardi ama artik beni tanidiysaniz eve margarin almadigimi da biliyorsunuz.) Uzerine fistiklari ilave ettim, hafif kavurup irmigi ilave ettim, onu da hafif rengi degisene dek kavurdum. Daha sonra suyunu ilave ettim. Birden fokurduyor, sicramamasina dikkat etmek lazim. Suyunu hemen cekip birden koyulasmaya basliyor, kivama gelince sekeri ilave ettim. Sekeri ilave edince sulaniyor, fokurdamaya baslayinca altini kapatip, kapagini da kapatip 5-10 dakika dinlendirdim.
Kaseye koyup tabaga ters cevirdim, tarcinla ve yaninda cayla servis yaptim. Ben yarim olcu yaptim, biz iki gun yedik, yani yarim br. yag, 1 br. irmik, 1 bucuk br. seker ve 2 br. su ile yaptim.
Esmacim, yine formundasin. Harika seyler yapiyorsun, ellerine saglik. Irmik helvasina bayilirim, ozellikle Adana'da en yakin arkadasimin annesi de super yapar, kulaklari cinlasin...
ReplyDeleteAysenurcum keske beraber iken yapsaydik, bir dahakine insallah, bu da cok lezzetli oluyor, deneyip begenmenizi umarim, sevgilerimle.
ReplyDeleteIrmik helvasi tarifini denedim. Cok guzel oldu. Ben sekeri eklerken yanilarak 3 yerine 4 koydum ve cok tatli olacak diye korktum, bir bardak un kavurdum hemen(irmigim bimisti zira), onu da ekledim helvaya. Kalabalik bir grup misafire sunduk, cok begenildi...
ReplyDeleteCok sevindim N. ablacim. Afiyet olsun.
ReplyDelete