Friday, October 19, 2007

Etli,sebzeli pilav (maklube)

Bakim bekleyen on bahcede soguyan havalara inat kendisine ibretle bakilmasini bekleyen sirin bir cicek...

Dun soguk havaya ragmen kizimin heyecanla kosusturmasina ve cigliklarina dayanamayip biraz dolastik. Bu sene kar ve soguk erken geldi Utah'a. Izmirli biri olarak her kis kar yagmasi icin dua ederdim, simdi burada arasira karin yagisini ilerken o gunleri animsiyorum. Ne cook sevinirdik, heyecanla eldivenlerimizi giyp catiya cikar, 3-5 cm. yi gecmeyen karin tadini cocuk heyecaniyla cikarirdik. Maziyi biraz yad ettikten donra gelelim tarifimize.

Bu hafta etli sebzeli pilav bir diger adiyla maklube diye gecen bir lubnan yemegini denemeye karar verdim. Internette yaptigim kisa bir tarif arastirmasiyla ise koyuldum. Bazi arkadaslar patlicanli. bazilari patatesli, bazilari patates ve havucla yapmislar, ben uc sebzeyi de kullandim. Once kusbasi dogradigim eti hasladim. Teflan tencereye pirincin yapismasini onlemek icin halka soganlari dizdim, uzerine hasladigim eti , onun uzerine, kizarttigim patatesin bir kismini, sonra islatilmis bekleyen pirincimin yarisini, uzerine de kalan patates, kizarttigim patlican ve havucu yayip, kalan pirinci de uzerine yaydim. Tencerenin kenarindan once et suyunu, sonrada pirincleri iki parmak gecene kadar su ilave ettim, bir tatli tabagini da pirinclerin uzerine kapadim. Kaynayana dek yuksek ateste, kaynamaya baslayinca da kisik ateste suyunu cekip pirincler yumusayana dek pisirdim. Sonra yeme zamanina kadar dinlendi yemegimiz. Salata ve yogurtla buyuk servis tabagina ters cevirerek servis yaptim. Biz afiyetle yedik, bir dahakine et ve sebze miktarini artiracagim.
Sebzeleri kizartirken fazla kizartmamaya dikkat etmek lazim, zaten pilav piserken de pisiyorlar, sonra havlu peceteye alip fazla yagini cektiriyorsunuz. Baharatli pilav sevenler ilave edebilir, gercek tarifte kus uzumu ve yenibahar gibi ilaveler vardi ama ben kullanmadim, artik agiz tadiniza gore ayarlamak size kalmis arkadaslar. Lezzetli ve hos sunumlu bir tarif... Afiyet olsun.

8 comments:

  1. Esmacim, yine cok hamaratsin masaallah. Maklube harika olmus, ayrica yogurdun da super gozukuyor. Salihacigim da begendi mi pilavi? Ellerine saglik...

    ReplyDelete
  2. Tesekkurler Aysenurcum, bende begendim. Salihacikta begendi, zaten pilavi seviyor, boyle daha besleyici oldu. Tavsiye ederim ,gorusmek uzere...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Esma' cigim, pilavin harika olmus. Ellerine saglik. Ciceklerin de cok cici masallah. Opuyorum seni de minik kizini da:)

    ReplyDelete
  5. tesekkurler bir anne. sizin blogtaki cicek reimleriyle kiyaslanmaz ama hepsi ayri guzellikte yaratilmis. selam ve muhabbetle.

    ReplyDelete
  6. seni gidi hamarat becerikli caliskan anne,ellerine saglik

    ReplyDelete
  7. sarimutfak.blogspot.com5:22 AM

    slm
    nefis olmuş pilav eline sağlık.fırın kabağı bende yaparım o da çok güzel olur.
    sevgiler

    ReplyDelete
  8. Anonymous2:22 PM

    NAPTIN YAAA..

    BoyLe gidersen bu bLog seni tasImaz soylim..

    Agzima tadI geldi yemin ederiM..

    NEFiS Gozukuyor..

    ReplyDelete