Friday, November 02, 2007

Bruksel lahanasi, cicek ekmek

Bruksel lahanasinin faydalari saymakla bitmeye dursun, (Kansızlığı giderir. İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir. İştah açar. Guatr olanlar yememelidir.)ozellikle kansere karsi brokoli gibi cok faydali bir sebze oldugu da bir ara baya gundemdeydi. Bende genellikle cok az suda haslayip, ya sarimsak tuz, limonsuyu ve zeytinyagi ile hazirladigim sosla salata olarak yapiyorum, yada az sarimsakli yogurtla karistirarak. Aslinda soslu tarifi yapacaktim ama evde limon kalmadigini farkedince yogurtlu tarifi yaptim.
Bu arada icindeki faydali maddelerin cogunun haslanilan suya gectigini dusunursek ne kadar az suda haslarsak o kadar iyi, birde ben kalan suyu da sosa ilave ediyorum, boylece degerlenmis oluyor.biz cok severek yedik, tavsiye ederim arkadaslar.

Bazen cok ozenerek yaptigim bir tarif husranla sonuclanirken, alelade hizlica yaptigim biri cok lezzetli oluyor. Bu ekmekte oyle oldu. Daha onceki ozene bezene yaptigim ekmeklerin yaninda tam notu bu aldi. Bizde ekmek hemen tukenmiyor, sutle yaptigim zaman ekmek hemen ertesi gune bayatliyor, ama bu ekmekte oldugu gibi sirf suyla yaptigim ekmeklerin daha uzun sure taze kaldigini ve sutluler kadar ufalanmadigini farkettim. Firindan cikar cikmaz temiz havlu peceteye yada mutfak bezine sarip, uzerine poset ortuyorum, hem sicak kaliyor, hemde yumusacik oluyor. Tarif ise klasik ekmek tarifi, 1 bucuk kap su, 1 yemek ks. tuz, 1 yemek ks. seker, 1 yemek ks. maya, 3 kap un ( bir kabi tam bugdayunu) birer yemek ks. corekotu ve keten tohumu. Ekmek makinesine sirasiyla malzemeleri koyup, hamur yapma ayarinda calistiriyorum, sonra elime biraz yag dokup hamuru aliyorum, sekil verip yuvarlak kaliba diziyorum, uzerine su surup baharak karisimi serptim. 380 F da pisirdim, afiyet olsun...

7 comments:

  1. tazedenmi aliyon lahanalari esma?yoksa dondurulmusmu?

    ReplyDelete
  2. selamlar benimde alelecele yaptığım yemekler daha nezzetli oluyor ...bu arada bürüksel lahanasını bende çok severim yoğurtlu garnitürleride çok severim ama açıkçası ikisini birleştirmek hiç aklıma gelmedi ellerine sağlık
    sevgilermile

    ReplyDelete
  3. Hulyacim, costcodan taze aldim, dondurulmus degildi.
    Tesekkurler M.Akin Hanim, insallah deneyip begenirsiniz.

    ReplyDelete
  4. Selam Esma,
    Ben Selin. Ekmek harika görünüyor. Seni tanıdığıma çok memnun oldum. Benim bloğuma da beklerim. Sevgilerimle...

    ReplyDelete
  5. Esma' cigim, bu lahanalari cok seviyorum, tadlarindan cok goruntulerini:) Cok guzel gorunuyorlar, ellerine saglik.
    Ekmegin de bir harika.
    Velioglu' nun adini cok guzel temsil ediyorsun, tebrikler:)

    ReplyDelete
  6. Ikisi de harika olmus,ellerinize saglik.

    ReplyDelete
  7. Tesekkurler arkadaslar, ekmek boyle olunca tuketirkende daha kolay oluyor, bir dahakine daha kucuk toplar yapmayi deneyecegim, selin hanim masallah blogunuza baktim, sizde baya hamaratsiniz,
    velioglununkileritumuyor ama eskiye gore daha iyi tutturmaya basladim bir anne :)
    tesekkurler senem, blogumu ziyaret edipbegenmene sevindim.

    ReplyDelete