Monday, November 26, 2007

Firinda Trout(Alabalik)

Bayadir keklerden kurabiyelerden baska yemek tarifi koymadigimi farkettim. Burada trout isminde bizim alabaliga karsilik gelen bir balik turu satiliyor, tabii ki tat olarak bizim alabaliklarla hele de karadenizde yedigimiz koy tereyaginda pisirilmis alabaliklarla asla kiyas olmaz. Burada en cok tercih ettigimiz balik somon. Diger beyaz etli baliklar bana firinda lezzetli gelmiyor, kizartmak gerekiyor. Bir Izmirli olarak En cok ozledigim tatlardan birisi firinda eger disarida yiyorsak izgara levrek. Deniz kiyisinda yasayan arkadaslar, taze baligin tadini cikarin derim, hem en sagliklisi, hem de gercekten taze ve leziiizz :)
Simdi bizim baliklari bu kadar ovunce kimsenin icinden trout denemek gelmeyecek heralde ama bengene de yurtdisindaki arkadaslara tavsiye ederim, tatlisu baligi oldugu icin, hafif bir kokusu oluyor sanki, ama ben gene de begendim. Birde resimde gordugunuz baharati baliklara kullaniyorum, ismi lemon pepper, baliga cok yakisiyor, denemenizi tavsiye ederim arkadaslar.

Hangi balik olursa olsun somon veya baska bu benim klasik balik pisirme seklim. Borcama once ince halka soganlari diziyorum, uzerine baliklari veya parca baliklari koyuyorum. bahatar ve zeytinyagi ile harmanladigim patatesi koyuyorum, kalan soganlari da ekleyip, borcamin uzerini aliminyum folyo ile kapatip, firinliyorum.

Gecen yaptigimda aliminyum folyo zararli olabilir diye biraz su ilav edip uzerini kapamadan pisirdim, tahmin ettigim gibi balik kurumadi, hatta hafif kizarmis daha lezzetli geldi. Ama onemli olna yeterince pisirmek fazla pisen balik kuru oluyor ve lezzeti azaliyor, ben galiba yarim saat gibi 390-400F da pisirdim. Biz afiyetle yedik, sizede afiyet olsun...

7 comments:

  1. Anonymous6:04 AM

    ellerine sağlık canım.bazen bende bu şekilde pişiriyorum güzel oluyor.
    sevgilerimle

    ReplyDelete
  2. Baliklar harika görünüyor.Kizartmasida bugulamasida harika olur.Ellerine saglik.

    ReplyDelete
  3. Afiyet olsun arkadaslar, bende baligi cok severim, en cokta boyle firinda. selamlar

    ReplyDelete
  4. SİTENİZİ YENİ GÖRDÜM ÇOK GÜZEL ELLRİNİZE SAĞLI BALIKTA GÜZEL GÖZÜKÜYOR GÖRÜŞMEK ÜZERE

    ReplyDelete
  5. Balik yiyesim geldi gece gece. Zaten bu gunlerde doymak bilmiyorum hic, hayirdir insallah.
    :)

    ReplyDelete
  6. çok güzel görünüyor
    ellerinize saglık
    sevgiler

    ReplyDelete
  7. Anonymous2:14 PM

    ewet BaLık güzel ewet BaLık saglıkLı

    ama bence BaLıkları hazırladıgın zemını yanı bor camı bır denız gıbı dusunmelısın suslemelısın bana bıraz Goze hıtabı zayıf geldi yemedim icin tadina bir sey diyemem tabii:)

    ReplyDelete