Tuesday, June 17, 2008

Sebzeli pilav, firinda kuzu budu

Amerika'da yasayinca malum gidip istediginiz yerden etinizi alamiyorsunuz, gerci ne yazik ki Turkiye'de de durum suan pek farkli degil. Bizde bu yil kurbani burada Turk usulu hallettik. Amerika'li hayvancilikla ugrasan bir bayanin ciftliginden kurbanlari begenip, ahiskali turk bir kasap ile gidip kestirdik, hem guvenilir hem lezzetli etler baya da bereketli oldu. Koyunun but kisimlari butun oldugu icin nasil pisirecegime karar veremedim. Butun budu bir gece onceden iyice yagini temizleyip yikayip, biraz zeytinyagi, kekik, biberiye ile ovdum, uzerine bicakla derin yariklar acip butun karabiber ve sarimsaklari sapladim. Ertesi gun tavuk posetine koyup, butun patatesleri de ilave edip, ucunu aliminyum folyo ile kapattim, cunku tavuk poseti kucuk geldi, hindi posetim olsaydi, belki daha rahat olurdu, ama boylede hos bir goruntusu oldu. Firinda yaklasik iki bucuk saat pisirdim, yanina da resimdeki fistikli, bademli, kusuzumlu ve bezelyeli pilavi yaptim. Ailecek cok begendik. Et cok guzel pismisti, pilavi da cok begendik.

Gectigimiz hafta da firinda pisirdigim tavugun yanina da degisik bir pilav yapayim dedim, hem kizim icin de sade pilavdan daha saglikli ve besleyici olmasini istedigim icin, bol misirli, bezelyeli, rende havuclu, fistikli ve kus uzumlu yaptim, o da harika oldu, kizimda cok sevdi, yogurtla bir guzel yedi, tabii insan anne olunca yaptigi yemekleri cocuklar begenince daha bir mutlu oluyor. Benim icinde oyle oldu, denemenizi ozellikle cocuklar icin tavsiye ederim.
Eger pilavda tatliyi sevmiyorsaniz uzum eklemeyebilirsiniz. Ben ilk once biraz zeytinyaginda arpa sehriye ve fistigi kavurdum, sonra rende havucu ilave edip, bir iki onuda karistirdim, sonra bezelyeleri ve misirlari ekledim, en son pirinci ilave edip biraz daha kavurdum, sonra suyunu koyup pisirdim. Siz kendi pilav pisirme tarziniza gore sirayi degistirebilirsiniz. Bademleri haslayip soymaya usendigim icin bademleri oyle bir avuc ilave ettim ilk yaptigim pilava :) Ikinciye ise koymadim kizim sert geldigi ve yemedigi icin. Bu kadar pilav muhabbeti yeter heralde arkadaslar, hepinizi Utah'tan selamlar...

2 comments:

  1. Pilavlar harika olmus Esmacim, eminim ailecek Afiyetle:) yemissinizdir.
    Haklisin, et konusu artik Tr de de cok dikkat edilmesi gereken bir konu. Hatta belki de USA den daha cok, orada korunmak kolaydi, musluman mi diye sormak yetiyordu, ama burada cok farkli. Allah yardimcimiz olsun canim. Amin.
    Sevgilerle...

    ReplyDelete
  2. Begenmenize sevindim bir anne, evet insanin icine sinmiyor, en guzeli aslinda gidip yayladan alacaksin danayi, kestireceksin, yada yapabiliyorsan keseceksin, dolduracaksin buzlugu, bitene dek afiyetle yiyeceksin. Keske imkan olsa da kendi tavugumuzu, hayvanimizi yetistirsek bahcemizde, burda bahce cok insanlarda ama onlarda bahcede kopekten baska bisey beslemiyorlar ki :)

    ReplyDelete