Thursday, January 19, 2012

Ev yapimi jelibon ve nutellamiz :)

Jelibon dedigime bakmayin, orijinal adi portakal kabugu sekerlemeleri...
Cahidejibek'in sitesinden gorup, hemen tarifi alip denedigim bir tarif...
Orjinal tarif icin siteye bakabilirsiniz ama ben aynen uygulamadigim icin kendi yaptigim sekliyle buraya yazacagim.
malzemeler:
6 portakal kabugu
su
tuz
2 br. seker
1 br. taze sikilmis portakal suyu

yapilisi:
Portakal kabuklarimizi resimdeki gibi dograyalim, uzerini gececek kadar su doldurup, butun portakallarin suya batmasi icin uzerine tabak koyalim. Iki saat sonra suyu degiselim, iki saat sonra tekrar degiselim. Ucuncu seferden sonra suyla ocaga koyalim, 1 cay ks. tuz atip, 5 dakika kaynayinca, suzelim. Tekrar su ve tuz ilavesi ile 5 dk. kaynatip suzelim. Ucuncuden sonra tadalim, aciligi cikmis ise 4. kez tekrara gerek kalmadan, portakal suyumuzu ve sekerimizi ilave edip, kisik ateste pismeye birakalim.
Asil tarifte suyu cekene dek pisirilmesi soyleniyor ama ben pistiklerini anlayinca altini kapattim. Yagli kagit koydugum tepsiye kevgirle portakal kabuklarinin cogunu aldim. 150C firinda 20dk. kadar kurutup cikaralim. Uzerine bir kasik tozsekere serpip, her tarafina bulasmasini saglayalim.

Tencerede kalan kabuklari serbetiyle beraber kahvaltilarda recel olarak tuketmek icin benim gibi ayri tabaga alabilirsiniz.

Ben sekerlemeleri ozellikle meyva salatalarinda kullandim, gittigim yerlere bu ara meyva salatasi goturuyorum, uzerine de hazirladigim sekerlenemelrden serpiyorum bolca. Cok seviliyor, cocuklariminda cok sevdigi bir tarif oldu. Kek ve kurabiyelere de kullanabilirsiniz.

Denemenizi tavsiye ederim arkadaslar, vakit alan ama kolay bir tarif.
Hele bu zamanda herseyin katkili oldugu, cocuklarimiza saglikli el emegi yedirmenin en kiymetli oldugu vakitlerde, benim gibi jelibon almak yerine bu sekerlemeleri yapmayi deneyebilirsiniz.

Afiyet olsun!
Ikinci tarifimizde tabii ki orjinal nutella degil, cakmasi :)

Elhamdulillah cocuklarimiz agiz tadina uyduktan sonra gerisi muhim degil, cunku olabilecek en saglikli nutella budur heralde, Yapimi da o kadar kolay ki.

Sademutfak sitesinde gorup, nutella ve tatli canavari olan oglum icin hemen denedigim ve cocuklar tarafindan sevilince de cok mutlu oldugum tariflerden birisi.
Burada mamul denilen icinde hurma ezmesi olan kurabiyeler meshurdur. Geleneksel arap kurabiyesidir.

O kurabiyelerden yapmak icin satilan hazir hurma ezmeleri satilir. Macun haline getirilmis hurma. iste ana malzememiz, diger malzemelerimiz ise kakao ve su :)

Asil tarifte kakao ve hurma ezmesini karistiriyordu ama bana oyle cok koyu geldi.

Bende kakaoyu su ile karistirdim once, bulamac gibi olunca da hurma ezmesine ekleyip iyice ozlesene dek karistiriyoruz. Nutella kavanozumuza doldurup servis yapiyoruz.

Hurma ile yapilan nutellamizdan kucuk toplar yapip hindistan cevisi veya istedigimiz suslemelere bulayip, cikolata toplari diye cocuklarimiza servis yapiyoruz.

Zenginlestirmek ve lezzeti artirmak icin icine cok ince cekilmis findik ilave edebilirsiniz, afiyet olsun!

2 comments:

  1. Anonymous7:23 AM

    nutellanın pkk sermayesi olduğunu biliyormusunuz,bi araştırın isterseniz

    ReplyDelete
  2. Arastirmamiza gerek yok, cunku biz artik almiyoruz, turkiye icinde yasasak zaten fiskobirlik olsun sagra olsun cok kaliteli findik ezmeleri uretiliyor, hic gerek yok, burada da artik kendimce hurma ezmesi ile evde yaptigim icin, sadece kavanozunu kullaniyorum, sevgiler.

    ReplyDelete