Monday, May 06, 2013

Bir Tatli Bir Tuzlu

 Bu birer lokmalik leziz tuzlular yesilkivi sitesinden....  Yolculuk icin, misafir icin, piknik icin, agiza ativermelik, hafif baharatli begeneceginizi umdugum bir tarif...

  • 150 gr. tereyağ (daha az kullandım)
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı çörek otu
  • 1 yumurta (beyazı içine, sarısı üzerlerine)
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un (ben 4.5 su bardağı kullandım)
  • 2-3 yemek kaşığı sirke (tarifte yoktu, ben ekledim)

Tarif cok guzel yalniz bize sekeri cok geldi arkadaslar, yarim cay bardagi kesinlikle yeterli oluyor, hafif tatlimsi sevmiyorsaniz daha da azaltabilirsiniz, kirmizi biberi de hafif artirabilirsiniz, hafif acimsi sevenler icin.

Ikinci tarif de turunc kabugu receli.

Malzemeler:
20-25 tane turunc, 7-8 su br. seker, 7 su bardagi su, yarim cay kasigi limon tuzu( yarim fincandan daha az suda eritilmis), bir limon suyu.

Yikanmis turunclari rendenin en ince ucuyla hafif rendeleyip, uzerinin cok ince bir tabakasini aliyoruz. (rendenin hafif cikintili kismi iyi oluyor). Sonra iki parmaga yakin seritler seklinde kabugunu soyuyoruz. Cok kalinsa icinin beyaz tabakasini biraz aliyoruz. Ve bunlari rulo sarip igne ile ipe diziyoruz. Hepsini bir ipe dizmeye ugrasmayin :) birkac kolye hazirlayabilirsiniz, acilmasin diye birbirlerine degmesi lazim.

Genis bir kaba bolca su doldurup turunc kolyelerini icine koyuyoruz, suyun uzerine cikiyorsa bir iki bicak veya tabak koyulabilir, agirlik olsun, suyun icinde kalsinlar diye. Bu sekilde acisi cikana dek 3-5 gun kadar gunde 2-3 defa suyunu degistiriyoruz. Aci tadi gidince, yarim saatten biraz fazla  sure suda kaynatiyoruz. Sonra ayri tencerede seker ile suyumuzu serbet gibi kaynatiyoruz, onemli nokta kaynayana dek serbetimizi karistiriyoruz ki, sekerlenmesin, ve yarim cay kasigi tuz ekliyoruz, kaynayinca biraz kisikta kendi halinde koyulasmasi icin devam ediyoruz, daha sonra turunclarin ipinin ucunu kesip serbeti ilave ediyoruz, kisik ateste goz goz olana dek kaynatmaya devam ediyoruz, (bir saatten fazla), erimis limon tuzu ve limon suyunu ekleyip, hafif karistiriyoruz, 5 dakika sonra altini kapatiyoruz, sogumaya birakip, cam kavanozlara aliyoruz, afiyetle yiyoruz.

Eger sicak yerdeyseniz dolapta muhafaza etnekte fayda var, gunuste beklemedigi icin kuflenme olabilir, uzun mesakkatli bir yol gibi gorunsede zaman isteyen sonra da tadina doyacaginiz bir lezzet oluyor, afiyet olsun...


2 comments:

  1. sevgili esma...dunya cok kucuk
    sizi tanimaktan bu gun cok buyuk keyif aldim
    hersey gonlunuzce olsun...
    allah agzinizin tadini bozmasin
    sevgilerimi yolluyorum

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:29 AM

    Esma'cığım nasılsın? Ailece afiyettesinizdir inşallah. Sevgilerimi gönderiyorum.. Tekrar ellerine sağlık.
    kalimeero-

    ReplyDelete