Saturday, October 04, 2014

yaz sofralarından hatıralar.

 Her zaman sofralardaki salatalar ve zeytinyağlılar favorilerim olmuştur. Yemesini de hazırlamasını da severim.

Misafirlerimiz için hazırladığımız bu güzel hafta sonu kahvaltı sofrası da paylamaya değer. Hem bir menü örneği olması açısından, hem de annemin leziz tariflerini paylaşmak için güzel bir fırsat :)

Semizotu salatası: mutlaka süzme yoğurtla karışık hazırlanmalı, üzerine kavrulmuş fıstıkla da hoş bir sunum oluyor.
 Börülce salatası: Haşlarken zaten çok az su ile haşladığımız börülceye biraz limon suyu ve zeytinyağı ilavesi ile haşladık. haşlanan börülceye zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ile hazırladığımız sosu gezdiriyoruz. afiyetle yiyoruz.
 Klasik karışık kızartmamız, üzerine bol taze rende domatesi sarımsak ve zeytinyağı ile güzelce pişirip kızartmamızın üzerine döküyoruz. Eğer kızartmak istemiyorsanız, güzelce yağlayıp sebzelerinizi fırınlayın, ara ara karıştırın, o şekilde de çok güzel oluyor.
 Taze fasulye ise anlatılmaz yaşanır bence :) annemin meşhur taze fasulyesini yapmak için zeytinyağında önce bol soğanı fasulye ile birlikte kavuruyoruz yarım saate yakın, limon gibi olana dek. Tuzunu ve bir kaşık şeker ekleyip kavurmamız bitince doğradığımız 4-5 tane domatesi üzerine döküp, kapağını kapatıp altını kısıyoruz. 15-20 dakika sonra kapağını açık karıştırıyoruz. Ağzı kapalı kısık ateşte karıştırmadan hiç susuz pişiriyoruz. pişip pişmediğini arada kontrol edip, pişince altını kapıyoruz.




 Bu güzel patates salatası resimde iyi çıkmasa da çok güzel bir tarif. Daha önce de paylaşmıştım. Tarifi ayrıntılı yazmayacağım bu sefer. Malzemelerinize göre istediğinizi kullanabilirsiniz. benimkinde bir sıra haşlanıp sos ile karıştırılmış patates, kavrulmuş ve soslanmış havuç, rendelenip süzme yoğurt ve sarımsakla karıştırılmıs mor lahana, varsa ya da seviyorsanız taze soğan, dereotu süzme karışımı ile de üzerini kaplıyoruz. Turşu salatalık zeytin vs. ile süsleyebilirsiniz. Kelepçeli kalıba yaptığımız salatamızın bir güne yakın dolapta beklemesi lazım. Ya da en az 3-4 saat beklerse sosunu çekip katılaşır, daha iyi olur. Sosu ise zeytinyağı, limon,tuz ve sevdiğiniz baharatlar.


 Benim her zaman çok sevilen sucuklu poğacaların ise birçok tarifi var sitede. İçine farklı olarak sadece sucuk rendesi yerine, sucuk kaşar ve haşlanmış patates rendesini karıştırıyorum. Daha güzel oluyor.
Karadenizin meşhur kestane balı ise tazecik ekmeklerle kahvaltımızın vazgeçilmezlerinden :)

Herkese sevdikleriyle mutlu huzurlu sağlıklı bayramlar...!

No comments:

Post a Comment