Tuesday, January 30, 2007

ASURE


Evet arkadaslar gelelim asure tarifimize. Aslinda belli bir olcusu olmuyor asurenin, birde malzemeleri kisiye gore degisiyor aslinda, uzum seven bol uzumlu, benim gibi pek sevmeyen az uzumlu bol fasulye nohutlu yapiyor. Ben cok sifali olan bu geleneksel tatliyi daha da sifali hale getirmeye calisarak yaptim. Malzemelerim;

2,5 br. asurelik bugday
1 br. nohut
1 br. kuru fasulye
1 br. esmer pirinc, beyaz pirinc ve bulgur karisimi
1 br. a yakin kuru uzum (istege bagli artirilip azaltilabilir)
1 br. minicik kup kup dogranmis kuru incir ve kuru kayisi karisimi
1 yemek ks. karanfil (cezvede kaynatip suyunu asureye koyuyoruz)
1 vanilya
3-4 yemek ks. pekmez
4-5 yemek ks. bal
2 br. civari esmer seker (tam emin degilim,siz tadina bakarak ayarlayabilirsiniz, ben az sekerli seviyorum.bal ve pekmez oldugu icin fazla sekere gerek olmuyor)
1 yemek ks. kadar gulsuyu
ceyrek portakal kabugunla beraber incecik dogranmis
1 minik kup kup dogranmis elma
3 yemek ks. nisasta (yarim br. suda eritilip koyulacak)

Uzerinin suslemesi icin:
tarcin, kavrulmus susam, cekilmis ceviz ve badem, nar, kus uzumu (istege bagli)

Ben ustunu suslemeyi cok seviyorum, bol malzemeyle suslenmis bir asureyi cok daha zevkle yiyorum, hele tarcin ve ceviz olmadan asurenin tadina varamiyorum sanki...

Yapimi ise arkadaslar bir gece onceden kaynar suyla iyice yikadigimiz bugdayimizi islatip kapagini kapatiyoruz. Nohut ve fasultyemizi de islatiyoruz ayri ayri.

Eger yatmadan hemen once uykulu bir vaziyette islatmaya kalkarsaniz, benim gibi nohutla fasulyeyi islatip, bugdayi islatmayi unutabilirsiniz, :) bu sebeple siz aklinizdayken malzzemeleri tezgahiniza cikarin. Sabahleyin bugdayi islatmadigim aklima geldi, nohutla fasulyenin suyunu degisip dolaba attim, bu sebeple asure bu gune kaldi, iyi ki de oyle olmus. Dun elektriklerde ki arizadan dolayi ocagimi kullanamadim, iyi ki de unutmusum :)

Neyse, bu sabah hemen birer tencerede fasulye ve nohutu yumusayana kadar hasladim, sonra bol su ile bugdayi atese koydum, kaynadi da kaynadi, tam pismeden icine pirinc karisimimi da ekledim, tam pirinc gec pistigi icin bugdayla hepsi iyice pissin dedim. Onlar pisince nohut ve fasulyeyi ekledim. tencerem ocakta kaynarken bende malzemelerimi dogradim minik minik... Sonra bir kismini asure corbasini denemek icin ayirdim, 4 kepce. Ve bir kasede hepisini dograyip islattigim kuru uzum, incir kayisi karisimimi, ve portakal ile elmayi da ekledim, biraz daha kaynayinca sulandirdigim nisastami, vanilyayi ve karanfil suyumu ilave ettim, biraz oyle de kaynadilar, sonra bal ve pekmezini ve tadina bakarak sekerimi koydum. Buarada icine bol fatihalar ettahiyyatuler okudum tabii ki, lezzetli ve bereketli olsun diye, ve de devamli karistirdim dibi tutmamasi icin. Kivama geldigini anlayinca da altini kapayip uzerine biraz gulsuyu gezdirdim. Iste bu kadar arkadaslar, baya bir vakit aliyor aslinda ama insan vaktin nasil gectigini anlamiyor. Ben sekeri ilave edince yarim kepce kadar bir kaseye alip sogumasini bekliyorum, oyle tadina bakiyorum, cunku sicakken sekeri iyi mi diye bakinca insan yanilabiliyor, soguyunca sekeri cektigi icin.

Son asama olarak da en sevdigim kismi yani, kaselere koyup uzerini susleme isini yaptim, once tarcin, sonra kavrulmus susam, sonra dovulmus ceviz, biraz da kavrulmus fistik, en sonda nar taneleri...

Asurem evde tam not aldi, o sebeple sizinle gonul rahatligiyla paylasiyorum, ben sut koymadim bu sefer. Isteyen koyabilir, daha beyaz oluyor, ben esmer seker ve pekmez koydugum icin asurem beyaz degildi, ama benim icin renk onemli degil..

Asure yapan, yiyen, sevdikleriyle paylasan tum arkadaslara afiyet olsun...

2 comments:

  1. Nagihan7:01 PM

    Esma,
    Ellerine saglik,Allah kabul etsin asureni; guzel goruntuleriyle gel beni ye diyorlar.
    Bebisine sevgiler,tarifleri paylastigin icin tesekkurler.

    ReplyDelete
  2. tesekkurler nagihancim, imkan olsa da keske ikram edebilsem...
    utahtan sevgiler...

    ReplyDelete