Monday, November 26, 2007

KAKAOLU KURABIYE

Gecenlerde bir yemek dergisine bakarken kapaktaki kakaolu kurabiyelerden canim cekti, bloglarda biraz dolasip, bir tarifi gozume kestirdim, denedim ve cok memnun kaldim. Ben tarifi Ufuk Mutfaktadan aldim, gerci O da tarifi pastaci-burcunun blogundan almis :) Ben tarifi buraya da yazacagim, denemek isteyenlere kolaylik olsundiye. Sade kurabiyeleri fazla sevmedigim icin, ben bademle susledim ama bademlerin bir kismi pisen kurabiyelerden dustuler. Bir dahaki denememde erimis cikolataya yarisini batirip, sonra file bademe batiracagim. Aslinda cikolatay batirmayi denedim ama cikolatayi eritemedim tam olarak, meger puf noktasi cikolatanin icine birazda yag ilave etmek gerekiyormus.

Malzemelerimiz:

250 gr tereyağı (oda sıcaklığında),6 çorba kaşığı (tepeleme) pudra şekeri,6 çorba kaşığı kakao,2 adet yumurta,1 çay kaşığı karbonat,3,5 su bardağı un.



Tüm malzemeyi karıştırip yoguruyoruz,ustünü nemli bir bezle örterek 10-15 dk dinlendirip, nişasta serptiğimiz tezgahta merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında acip, istegimiz kalipla, yoksa çay bardağı yardımı ile yada bıçakla karelere bölerek kesiyoruz.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.


Bu kaliplari da indirimden almistim, aylardir kullanilmayi bekliyorlardi, bu hamurla denedim, cok eglenceli oldu. Yapmasi da yemesi de :)


Firinda Trout(Alabalik)

Bayadir keklerden kurabiyelerden baska yemek tarifi koymadigimi farkettim. Burada trout isminde bizim alabaliga karsilik gelen bir balik turu satiliyor, tabii ki tat olarak bizim alabaliklarla hele de karadenizde yedigimiz koy tereyaginda pisirilmis alabaliklarla asla kiyas olmaz. Burada en cok tercih ettigimiz balik somon. Diger beyaz etli baliklar bana firinda lezzetli gelmiyor, kizartmak gerekiyor. Bir Izmirli olarak En cok ozledigim tatlardan birisi firinda eger disarida yiyorsak izgara levrek. Deniz kiyisinda yasayan arkadaslar, taze baligin tadini cikarin derim, hem en sagliklisi, hem de gercekten taze ve leziiizz :)
Simdi bizim baliklari bu kadar ovunce kimsenin icinden trout denemek gelmeyecek heralde ama bengene de yurtdisindaki arkadaslara tavsiye ederim, tatlisu baligi oldugu icin, hafif bir kokusu oluyor sanki, ama ben gene de begendim. Birde resimde gordugunuz baharati baliklara kullaniyorum, ismi lemon pepper, baliga cok yakisiyor, denemenizi tavsiye ederim arkadaslar.

Hangi balik olursa olsun somon veya baska bu benim klasik balik pisirme seklim. Borcama once ince halka soganlari diziyorum, uzerine baliklari veya parca baliklari koyuyorum. bahatar ve zeytinyagi ile harmanladigim patatesi koyuyorum, kalan soganlari da ekleyip, borcamin uzerini aliminyum folyo ile kapatip, firinliyorum.

Gecen yaptigimda aliminyum folyo zararli olabilir diye biraz su ilav edip uzerini kapamadan pisirdim, tahmin ettigim gibi balik kurumadi, hatta hafif kizarmis daha lezzetli geldi. Ama onemli olna yeterince pisirmek fazla pisen balik kuru oluyor ve lezzeti azaliyor, ben galiba yarim saat gibi 390-400F da pisirdim. Biz afiyetle yedik, sizede afiyet olsun...

Thursday, November 15, 2007

Meyva Cicekler, Kabak Tatlisi

Resimdekini cicek demeti zannetmeyin arkadaslar, o bir meyva sepeti :) Bana geldigini de zannetmeyin :( karsi komsuya gelen bir dogumgunu hediyesi. Komsu evde olmayinca paketi getiren kisi emaneten bize birakti. Camdan arabayi ve buketi gormustum, televizyonda da izlemistim, yakindan gormeyi istemistim, cok gonulden istemisim heralde, paket bize gelince cok sasirdim.
Resimlerini sizlerle paylasmak istedim; sari cicekler ananas, uzerlerindeki toplar kavundan, siyah taneler uzum, cilekleri yarip icine beyaz seker koymuslar, altina da sap olarak kivi dilimleri...

Aslinda denebilir arkadaslar, cok da zor birsey degil, meyva sevmeyenlere bile yedirtecek bir manzara.

Kabagin ilk hali ve son hali...
Burada cadilar bayrami (hallowen) sebebiyle butun magazalarin onu satilik kabaklarla doluydu. Amerikalilar iclerini oyup uzerine cesitli sekiller yapip sus amacli kapilarinin onune koyuyorlar, sonrada muhtemelen atiyorlar. Baya bir kabak eglence icin israf edilirken biz bir tanesini kurtardik :) Kabagin icini temizleyip, kabugunu ince soyup, istedigim buyuklukte dilimliyorum, her dilimin uzerine buyuklugune gore 1 tatli kasisi yada yemek ks. seker koyup ocaga koyuyorum, serbetini fazla istiyorsam, yarim cay bardagi kadar su ilave ediyorum, kaynamaya baslar baslamaz altini en kisiga getirip kabaklar yumusayana dek pisiriyorum, bol cevizle servis yapiyorum. Birde unutmazsam karanfil atiyorum birkac tane.

Aslinda farkli tarifler denemek istedim ama kabakla cok fazla tarif bulamadim, bulduklarimda klasik tatli tarifinden daha cazip gelmedi, eger guzel tarifleriniz varsa bu kabakla yapilan paylasirsaniz sevinirim arkadaslar. Herkese bol selam...

Friday, November 09, 2007

Baby Shower

Bir iki haftadir gunler yogun geciyor benim icin. Bir kina, gecesi, iki dugun ve bir baby shower. Benim icin sagolsun Hulya arkadasimin duzenledigi baby shower bu haftanin son etkinligiydi. Arkadaslarla guzel bir gun gecirdik, suslemeler, oyunlar, hediyeler, ikramlar... Emegi gecen tum arkadaslarima ozellikle organize eden Hulya'ya tekrar buradan cok tesekkur ediyorum.

Insan sevdiklerinden uzakta, gubette yasamaya baslayinca buradaki arkadasliklar daha bir kuvvetli oluyor, birlikte gecirilen vakitler daha bir lezzetli keyifli oluyor gercekten. Yapilan hos muhabbetlere, lezzetli tariflerde eslik edince daha da bir guzel oluyor :)

Baby shower'da yapan arkadaslardan izin alarak fotograflarini cektigim tarifleri sizinle paylasiyorum arkadaslar. Hulya cok lezzetli kakaolu, herkesin tarifini sordugu bir pasta yapmisti, blogunda paylasacagini bildigim icin ben diger tarifleri koyuyorum.Herkesin cok begendigi, amerikali komsumunda tariflerini istedigi salatalar hem hafif hem lezzetli. Deniz'in yaptigi patates salatasi tarifi, haslanmis pure yapilmis patates, rendelenmis salatalik, yogurt ve ezilmis sarimsakla yapiliyor. Tum malzemeleri guzelce karistirip borcama yayiyoruz, uzerine de bol kirmizi biber serpiyoruz.
Ikinci tarifimiz Muzeyyen'in yaptigi pirinc salatasi tarifi. Haslanmis pirinc, taze sogan, minik dogranmis salatalik tursusu, bezelye, misir ve rende havuc ile yapiliyor. Sos olarak zeytinyagi, tuz ve karabiber koyuluyor. Ben iki tarifi de cok begendim, ama olculeri kesin nasil bilmiyorum, herkes agiz tadina gore olculeri degistirebilir, ama bu salatanin asil lezzetini taze sogan ve tursunun verdigini ogrendim, denemenizi tavsiye ederim arkadaslar...

Monday, November 05, 2007

Izmir'den manzaralar

Turkiye'den kardesimin cektigi birbirinden guzel cicek ve meyva manzaralarini koymadan edemedim. Biz burda soguk, kar yagiyor derken, izmir'de halen rengarenk cicekler guller acmaya devam ediyor, bu arada bahcemizdeki ayvalarda baya buyumus, burda tanesine 1 bucuk iki dolar verip aldigimiz ayva ve nari, bizimkiler dalindan koparip yiyorlar.
Ulkemizin bir guzelligi de bu zaten, hersey bol bereketli, taneyle degil kiloyla. Buraya gelince insan vataninda herseyin nasil bol oldugunu ,pazarlardan taze taze alisveris yapmanin guzelligini daha iyi anliyor. Yandaki de kusumuz Tuti :)























Birde ayvanin aslinda kirilip yendigini, bicak degen ayvanin suyunu cektigi ogrendim. Henuz denemedim ama ayva aldigimizda deneyecegim bende. Deneyen olursa yorumlarini beklerim. Herkese Utah'tan selamlar.

Friday, November 02, 2007

Bruksel lahanasi, cicek ekmek

Bruksel lahanasinin faydalari saymakla bitmeye dursun, (Kansızlığı giderir. İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir. İştah açar. Guatr olanlar yememelidir.)ozellikle kansere karsi brokoli gibi cok faydali bir sebze oldugu da bir ara baya gundemdeydi. Bende genellikle cok az suda haslayip, ya sarimsak tuz, limonsuyu ve zeytinyagi ile hazirladigim sosla salata olarak yapiyorum, yada az sarimsakli yogurtla karistirarak. Aslinda soslu tarifi yapacaktim ama evde limon kalmadigini farkedince yogurtlu tarifi yaptim.
Bu arada icindeki faydali maddelerin cogunun haslanilan suya gectigini dusunursek ne kadar az suda haslarsak o kadar iyi, birde ben kalan suyu da sosa ilave ediyorum, boylece degerlenmis oluyor.biz cok severek yedik, tavsiye ederim arkadaslar.

Bazen cok ozenerek yaptigim bir tarif husranla sonuclanirken, alelade hizlica yaptigim biri cok lezzetli oluyor. Bu ekmekte oyle oldu. Daha onceki ozene bezene yaptigim ekmeklerin yaninda tam notu bu aldi. Bizde ekmek hemen tukenmiyor, sutle yaptigim zaman ekmek hemen ertesi gune bayatliyor, ama bu ekmekte oldugu gibi sirf suyla yaptigim ekmeklerin daha uzun sure taze kaldigini ve sutluler kadar ufalanmadigini farkettim. Firindan cikar cikmaz temiz havlu peceteye yada mutfak bezine sarip, uzerine poset ortuyorum, hem sicak kaliyor, hemde yumusacik oluyor. Tarif ise klasik ekmek tarifi, 1 bucuk kap su, 1 yemek ks. tuz, 1 yemek ks. seker, 1 yemek ks. maya, 3 kap un ( bir kabi tam bugdayunu) birer yemek ks. corekotu ve keten tohumu. Ekmek makinesine sirasiyla malzemeleri koyup, hamur yapma ayarinda calistiriyorum, sonra elime biraz yag dokup hamuru aliyorum, sekil verip yuvarlak kaliba diziyorum, uzerine su surup baharak karisimi serptim. 380 F da pisirdim, afiyet olsun...