Wednesday, November 16, 2011

ASURE

Esim cok sevdigi icin sik yaptigim tatlilar arasinda yer alan, saglik ve lezzetli tatlilarimizdan birisini tekrar paylasiyorum sizlerle, asure...


Artik kolay yontemi uygulayip, fasulye ve nohutu ayri yerlerde haslayip bugdaya eklemek yerine ucunu birlikte pisiriyorum. (2 br.)Bugdayi iyice, arada karistirarak bol akan suda yikiyorum, iyice temizlenince, tencereye aliyorum, kaynar suyu bolca uzerine dokup kapagini kapatiyorum, o oyle sabaha kadar bekliyor.
Ayri bir plastik kapta 1 br. nohut ile 1 br. fasulyeyi beraber yikayip, soguk suda islatiyorum. O da oyle sabaha kadar sisiyor.
Sabahlayin hepsini birlestirip duduklude biraz hasliyorum. (Ama bu sefer cok dolu oldugu icin galiba duduklu birden fiskirmaya basladi, hemen altini kapadim, agzini acip oyle kaynatmaya devam ettim.) bolca kaynar su ilave ediyorum, ve yarim br. kadar da pirinc ilave ediyorum. Arada karistirmaya devam ediyorum, onlar kisikta kaynarken, ben diger malzemelerimi hazirliyorum. sonra fasulte nohut ve bugdayin pisip pismedigini kontrol ediyorum, pistiklerinden emin olunca diger malzemeleri ilave ediyorum

1 br. kuru uzum-yarim br. minik dogranmis kuru kayisi-3-4 minik dogranmis kuru incir-yarim br. minik dogranmis kuru mango-minik dogranmis bir taze elma- 1 portakalin kabugunun iri rendesi-minik dogranmis yarim portakal- bunlarin hepsini cam kaseme hazirladiktan sonra , asureme ilave ediyorum. ve birde kucuk cezvede 5-6 karanfili kaynatip, onun suyunu da ilave ediyorum. (ama bu sefer tembellik edip icine attim karanfilleri, asure piserken karanfiller uzerine ciktigi icin, en son hepsini cikardim )

Meyve karisimini ilave edince, sekeri de ilave ediyorum. 3 cup ile basliyorum, sonra asureden kucuk bir kaseye iki ks. aliyorum, hafif soguyunca tadiyorum, yeterli degilse kendi agiz tadimiza gore ilave etmeye devam ediyorum. sekeri de tamam olunca, bir kaseye 3-5 dolu kasik nisasta aliyorum, bir ks. da seker koyuyorum, soguk yarim br. kadar suda iyice eritiyorum, sonra kaynayan asureye karistirarak yavas yavas nisastayi ilave ediyorum, zaten hemen koyulasiyor, bu islemleri yaparken, karistirma asamasinda yasin, fatiha ve ettehiyyatlari da icine okuyup ufluyorum ki daha sifali ve leziz olsun :) eger nisasta az gelirse, bir-iki kasik daha ayni sekilde hazirlayip ekliyorum, ama tabii tamamen yeme kivaminda olmayacak , cunku zaten tencerede hafif sogurkende kivami koyulasiyor.

Bu sefer yapmadigim ama bazen yaptigim islemleri de yazayim, 2-3 br. kadar sut ilave ediyorum bazen, hem rengini aciyor, hem lezzet veriyor, bazen hurma dogruyorum, kuru meyvalara ek olarak, biraz zemzem koyuyorum, altini kapadiktan sonra uzerine cok az gulsuyu sikiyorum, 1-2 ks. bal koyuyorum vs. (kuru mango yu cocuklar da cok sevdigi icin aliyorum ben, asureye de cok yakistirdigim icin evde varsa mutlaka koyuyorum.)

Bu olculerle yaptigimda 6 litrelik duduklum tamamen doluydu, 3-4 parmak kadar uzerinde bosluk vardi sadece.

Benim icin asurede en onemli seylerden biri de uzerinin susu :) kucuk tavamda susami kisik ateste kavuruyorum, fistiklari kavuruyorum, varsa arzuya gore dogranmis bademde kavuruyorum. ilk once tarcin, uzerine bol kavrulmus susam, uzerine dovulmus ceviz, uzerine fistik ve badem, onun uzerine de mevsimi ise nar taneleri ile susleyip, afiyetle yiyoruz :)

Afiyet olsun,

1 comment:

  1. Anonymous4:02 AM

    Ben bu asureyi bizzat test ettim, gercekten cok guzel oldu. Herkese tavsiye ederim !

    ReplyDelete