Tuesday, November 15, 2011

En saglikli ve leziz sofra!

Bgun gelecek cok sevdigim arap arkadasim Suheyr ve canim arkadasim Betul icin hazirladigim sofrayi sizlerle paylasiyorum. Arkadaslarimin da cok begendigi, en saglikli, en hafif ve leziz sofralarimdan biriydi gercekten.

Sabah cocuklari okula yollar yollamaz yesillikleri yikamakla basladim ise... Araplarin Tabulesi ile bizim kisir tarifini birlestirerek yaptigim bulgur salatam, suzme yogurtlu fistikli semizotu salatasi, uzerine ekmek kizartmadan yaptigimiz fettus, firinda zeytinli sucuklu sufle, cikolatali muffinler...

Sufle tarifini daha once paylasmis olabilirim ama cok sevdigim bu tarifi tekrar paylasiyorum sizlerle. Guzel tarafi bir gece onceden veya 3-4 saat onceden hazirlandigi icin, misafirler gelmesine yakin sadece firina atmaniz kaliyor. Borcamin altini yaglatip, sert kenarlarini kestiginiz tam bugday tost ekmeklerini borcama diziyoruz, uzerine kasar rendesi ile kapliyoruz, sucuk dilimleri diziyoruz, siyah zeytinlerin cekirdeklerini cikarip yayiyoruz, uzerini tekrar tost ekmegi ile kapliyoruz, tekrar kasar, sucuk ve bok ziyah zeytin ile kapliyoruz. 3 br.sut ile 4 yumurtayi, bir cay ks. tuz ilave edip guzelce cirpiyoruz, yavasca suflemizin uzerine gezdiriyoruz. Folyo ile uzerini kapatip dolaba kaldiriyoruz. Geceden hazirlayip kahvaltiya pisirebilirsiniz, ya da benim iki 2-3 saat onceden hazirlayip heme dolaba atip, misafirler gelmeden firina atabilirsiniz, afiyet olsun.


Fettus aslinda bizdeki domates salatasinin uzerine yagda ekmek kizartip koyulmus hali... Benim cok sevdigim salatalardan. Burada icine varsa semizotu da dogruyorlarmis. Bende semizotu bol olunca semizotlu versiyonunu yaptik. Domates, salatalik, taze sogan, taze nane, maydonoz, marul, guzelce kup kup dograyip karistiriyoruz, limon ve zeytinyagini ekletip, uzerine kizarrtigimiz ekmekleri yayiyoruz, leziiiizzz...


Tabule tarifimize gelince isin puf noktasini hemen yazayim: bulgurumuzu islatirken yari limon suyu ile islatiyoruz, mesela ben bir br. ince bulgur icin yarim br. limon suyu ,yarim br. kaynar su ve 2 cay. ks. tuz kullaniyorum, kapagini kapatip 15 dk. kadar bekliyorum. sonra yesilliklerden once sumak, bol nar eksisi, kimyon, pulbiber ve kuru nanesini ilave edip guzelce karistiriyorum. Sonra 3 demet incecik dogranmis maydonoz, yarim demek ince dogranmis taze nane, 3-3 tane yesil sogan, 2-3 incecik dogranmis salatalik, ve 2 tane sert domatesi dograyip sirayla ekliyorum. yesillikleri ilave edince iyice karistiryorum, sonra domates ve salataligi ekliyorum, ve tekrar bir limon suyu ve 2-3 kasik zeytinyagi ilave edip, kucuk domates ve dogranmis cevizle susluyorum, iste super lezzetli tabulemizin sirri.

Ama basta dedigim gibi arap tabulesi aslinda cok daha az bulgurlu ve cok bol incecik kiyilmis maydonozlu oluyor.

Arap dunyasinin meshur tadlarindan biri de suzme yogurtlari. Burdan turkiyeye giderken suzme yogurt bile goturenleri duydugumda sasirmistim, ama tadinca bende hak verdim, araplar icin vazgecilmez kahvaltiliklardandir, suzme, zahter ve zeytinyagi uclusu...

Semizotumuzda arap suzmesi, normaol yogurt ve sarimsak karisimiyla harika bir lezzete donustu benim icin, ustunu de kavrulmus fistikla susleyince hos bir sunum oldu.

Bu muffunlerin tarifini ne zamandir paylasmak istiyorum, hazir kek gibi super bir tat. Bloglardan birinden bulup denedim ve cok begendim, yalniz cok kuru bir karisim oluyor ve her seferinde yarim bardaga yakin su ilave etmem gerekiyor, ama tadi arkadaslariminda cok hosuna gidince tarifi istenince sizlerle de paylasmak istedim. bir guzel t=yani da sadece 1 yumurta ile yapilmasi, puf noktasi ile tozlari ayri kapta karistirmak.

2 cup un, 2 cay ks. kabartma tozu, 1/2 cay ks. karbonat, 1/2 cay ks. tuz, 3/4 cup seker, 3 yemek ks. kakaoyu guzelce eleyerek karistiriyoruz.

Ayri kapta 1 yumurta(kucukse 2 olabilir) 1 vanilya, 1 cup sut, 1/3 cup tereyag(ben yariyariya siviyag ile karistiriyorum) mikserle cirpiyoruz. Yavasca toz karisimi ekliyoruz, 1/2 cup damla cikolata yada dogradigimiz cikolatayi ekliyoruz, arzuya gore ceviz yada antep ici ekliyoruz. Kaliplara paylastirip onceden 180C de isitilmis firina verip, 20-25 dakika pisiriyoruz, cikinca uzerini temiz bir bezle ortuyoruz, ilik servis yapiyoruz, afiyet olsun...

No comments:

Post a Comment