Thursday, December 29, 2011

Bu haftaki menumuz

Sevgili arkadaslarim, Suheyr, Nadin, ve Zehra ile her hafta yemek yapmaya basladik bizim evde. Arap yemeklerini ogrenme ve birlikte hos zaman gecirmeye yonelik programimiz da bu hafta arap boregi olan samboosa yi denedik, Nadinin annesinin tarifiyle.

Nadinin dedigine gore annesinin ki gibi olmamis ama farkli bir lezzeti tanimis ve yapilisini gormus olduk. Yarim br. yag, 1 yumurta, 1 br. su, maya tuz, seker ile hazirlanan hamur aciliyor, sekildeki aletin uzerine konuluyor, bosluklara, harc konulup,
uzerine tekrar acilmis hamur konulup, bastiriliyor, kucuk ucgen boreklerimiz kizartmaya hazir, kizgin yagda kizartip sicak servis yapiliyor. Benin gibi kizartma deyince durup dusunenlerdenseniz bir kismini yumurta sarisina bulayip, susam serpip firina verebilirsiniz, ayni lezzeti yakalamasa da daha saglikli ve hafif bir secenek oldugu kesin :)

Incirli tatli ise benim favori tatlilarimdan biridir, her yaptigimda da begenilen bu tarifi portakal agacindan denemistim, bazi degisiklikler yaptiugim icin, kendi yaptigim sekliyle tarifi buraya da ekliyorum, hem basit, hem hafif, hem lezzetli, bence deneyin :)

6 inciri kup kup dograyip, islatalim. 3 yumurta ile 1 su br. sekeri cirpalim. 1 su br. un, kabartma tozunu ekleyelim, 1 br. dovulmus cevizi ve suda yumusamis dogranmis incirlerimizi de ilave edip, buyuk kare borcamimizi yaglayip, kek hamurumuzu dokelim, ve 170C frinda kizarana dek pisirelim.

Bu arada muhallebimizi hazirlayalim. 1 litre sute dolu dolu 2 yemek ks. un ve 2 yemek ks. nisasta ile 5 yemek ks. seker ekleyelim, karistirarak pisirelim, altini kapamaya yakin, 50gr. tereyagi ve arzuya gore dovulmus damla sakizi ekleyelim, mikserle karistirirsak daha da guzel olur, yada cirpma teliyle guzelce karistiralim. (asil tarifte iliyan muhallebiye 1 pk. toz krem santi eklenip iyice cirpiliyor, siz isterseniz ekleyebilirsiniz)

Serbeti icin 1 bucuk br. ilk suya, 1 yemek ks. nescafe ve yarim su bardagi seker ekleyip, ocakta pisirmeden sadece iyice karistiralim, ve 5 dk. kadar ilittigimiz kekimizin uzerine yavas yavas gezdirelim. Serbetini cekince yaklasik 15-20 dk. sonra da uzerine muhallebimizi yayalim, dolabimiza koyalim.

Dolapta en az 4-5 saat dinlendirip, uzerini susleyip servis yapalim, bir gece onceden de yapilabilecek bir tatli, afiyet olsun.
Top top patates salatamizin tarifi de sevgili Zehracigima ait. Hepimizin cok begendigi ve tarifinin istendigi kolay ve lezzetli bir salata oldu. Tarifine gelince, patatesleri haslayip ezelim, icine limon suyu, biraz sumak, biraz kimyon ve istege bagli ince kiyilmis dereotu ekleyelim, elimizle cevizden biraz buyuk toplar yapip yayvan tabagimiza dizelim.

Sos icin 2 kasik mayonez, 1 kase suzme ve yogurt karisimi, tuzla dovulmus sarimsagi karistirip, patateslerimizin uzerine gezdirelim, ikram etmeden once tereyagi siviyag karisiminda nane ve pulbiberi kizartip uzerine gezdirelim, afiyet olsun.
Yesil mercimek salatamizda portakal agacindan deneyip begendigim ve ozellikle kalabalik misafirler icin yaptigim bir salata tarifi.

1 su br. yesil mercimek haslanir,suzulur.
1/2 su br. pirinc haslanip suzulur.
1 iri kuru sogan dogranir, ocakta yagsa sotelenir,
1 iri rendelenmis havuc sogana ilave edilir, ve cok yumusamadan hafif pisirilir.
1/2 demet dereotu ince kiyilmis,
1/2 demek taze nane ince kiyilmis,
1 yemek kasigi sumak,
2 yemek kasigi nar eksisi,
1 limon suyu,
3-4 yemek kasigi zeytinyagi,
tuz ilave edlip, guzelce karistirilip, servis tabagina alinir, afiyetle yenilir.

Ben ayrica renk ve lezzet versin diye evdeki yesil sari ve kirmizi tatli biberlerden de kup kup sograyip ilave ettim, bir de ceyrek demek maydonoz ve taze sogani da ince dograyip ekledim.

2 comments:

  1. uhtiy7:37 PM

    tatlari fotograflar kadar guzel hatta cok daha guzeldir yuzdeyuz eminim. bakarken agzimsulandi:) ogrenci evindeyken bakmayacagim bloga diyorum ama dayanamiyorum. aldim birkac tarif yarin bende yapmaya calisicam ama biricik ablaminkiler gibi olcagini sanmiyorum:) merakla paylasimlarinin devamini bekliyorum ablacim:)..

    ReplyDelete
  2. iyi denemeler canim, eminim sende tutturursun, deneyince olumsuz olumlu yorunlarini yazarsan sevinirim, optum canim

    ReplyDelete