Monday, December 19, 2011

KUDRET KAADIR!


Bu harika tarifi Urdunlu sevili arkadasim Nadin'in evinde ilk yemistim. Cok begendigim icin, ve yapimini iyi ogrenmek icin gecen hafta bizim evde birlikte yaptik. Arapca ismi Kudret Kaadir, yani Allah herseye kadir gibi bir anlami oluyor, kekin yapimini okuyunca neden bu ismi aldigini anlayacaksiniz. Tukce ismi Krem karamel keki, ingilizce ismi de heralde upside down cake olabilir. Bu kadar aciklamadan sonra gelelim tarifimize:Krem karamel icin, karistirma kabimizda 3 yumurtayi vanilya ile cirpalim, 3 cup su ilave edelim, 3 cupta suttozu ilave edelim, 3/4 cup seker ekleyelim ve karistiralim.( ben kendim yaptigimda normal taze sut ile deneyecegim, sadece uc cup sut ile tutarsa size de haber veririm, benden once deneyen olursa lutfen yazsin.)
Ayri bir karistirma kabinda kek karisimimizi hazirlayalim, 2 yumurta ve vanilyayi cirpalim, 1 cup seker ekleyelim, 3/4 cup siviyag ilave edelim, 3/4 cup su, 2 kasik suttozu ve 4 dolu kasik kakao, 1 1/4 cup un ve kabartma tozumuzu ekleyip guzelce karistiralim.

Derin yuvarlak celik yada teflon tepsimize 6 kasik sekeri serpelim, kisik ateste seker eriyip hafif kahve rengine donusup karamelize olana dek ocakta tepsiye cevirmeye devam edelim, seker hazir oldugunda uzerine krem karamek karisimizi dokelim.
Iste isin puf noktasi asil islem simdi basliyor:

Veee krem karamel karisiminin uzerine yavas yavas yassi sekilde akitarak kakaolu kek karisimimizi saga sola dogru hic durmadan gezdirelim, kek karisimimiz dibe cokmeyecek, krem karamelin uzerinde kalacak arkadaslar, yoksa kekimiz olmaz.
Bir noktaya uzun sure akitirsaniz kek karisimi dibe cokebilir, o yuzden kek karisimi bitene kadar tepsinin bir ucundan diger ucuna dogru devamli hareket halinde kek karisimimizi dokuyoruz.

Daha buyuk bir tepsiye 4br, kadar su koyup bu tepsimzi de dikkatlice icine oturtalim, benmari usulu pisiriyoruz kekimizi.180 C isitilmis firina koyup, 30dk. kadar pisirelim, kurdanla pistigini kontrol edip, firindan cikaralim, iliyinca dolaba koyalim, en az 3 saat dolapta dinlendikten sonra kekimizi dolaptan alalim,

Kisik actigimiz ocakta, sadece alttaki seker hafif eriyene dek 5dk. kadar tutalim, keki hafif salladiginizda seker eridigi icin hareket ediyorsa olmus demektir, cok isitmayalim, sadece dipteki seker eriyecek, sonra geniz servis tabagimizi uzerine kapatip ters cevirelim, kekimiz tum ihtisamiyla hazir arkadaslar!

No comments:

Post a Comment