Tuesday, November 06, 2012

Iki boyali tarif: Joleli muhallebi, renkli seker kurabiyeleri

 Hazir gida boyasina bulasmisken, gida boyasi gerektiren ve gene cocuklarla faaliyet niteliginde yaptigimiz iki tarifi paylasmak istiyorum. Boya yerine sizin bir alternatifiniz varsa kullanabilirsiniz ama ben en azindan jolesini kendim yaptigim icin, boya konusunda biraz gevsek davranip oglumun gonlu olsun diye birer damla koydum. Kirmizi haric. Kirmizi icin dogal visne recelimin suyu yeterli oldu, ama ne yazik ki diger renklerde dogal bir alternatifim yoktu.
 Benim gibi jole sevdalisi bir oglunu varsa mutlaka deneyin derim. tamamen nisasta ile yaptik jolelerimizi, turkiyeden getirdigim bugday nisastasini kullandim, bir bardak sivi icin bir yemek kasigi dolusu nisasta ve iki yemek kasigi dolusu tozseker. Aromalari size kalmis. Biz yesil olana limon suyunu sekerle cirpip ekleyip limon aromali yaptik. Sari renge de srilanka gezimizden aldigim dogal muz esansindan ekledim, siz portakal suyu ile de yapabilirsiniz, malum kis geliyor artik, portakal mevsimi aciliyor.

Mavi ile hicbir elimdeki meyvayi bagdastiramadigim icin sade yaptik, kirmizi da dedigim gibi visne receli ile yapildi. Kare kucuk kaseniz varsa pisen joleyi ona dokebilirsiniz, bende olmadigi icin kucuk duz ama yuvarlak kaplarima doktum, hemen katilasmalari icin buzluga koyduk, sonra sakizli muhallebimizi pisirdik. Dr. oetkerin sakizlisi cok guzel oluyor, o yoksa, 1 litre sut, 1 bardak seker, 1 br. un ve iki parca damla sakizi ile muhallebinizi hazirlayin, damla sakiziniz yoksa vanilya yada hindistan cevizi koyabilirsiniz, pisince altini kapatin, guzelce cirpin, ve kabuk tutmamasi icin ara ara cirpmaya devam edin. Muhallebimiz sogurken bizde jolelerimizi cikardik buzluktan.
Resimdeki gibi masaya ters cevirip bicakla istedigimiz buyuklukte kupler kestik. Borcamimiza once biraz soguyan muhallebiden doktuk, uzerine jolelerimizi serpistirdik, cocuklar bu islemi cok severek yaptilar :)

Sonrada kalan muhallebiyi uzerine dokup dolaba kaldirdik, ertesi gun cocuklar heyecanla beklediler ben borcami ters cevirene kadar. Bu tarifi de yabanci bir siteden aldim, bizimkinin goruntusu tabii ki onlarinki kadar prjinal olmadi ama benim cocuklarimi tatmin etti, joleleri evde yaptigimiz icin benim de icime sinen bir tarif oldu. Ama keserken joleler biraz muhallebinin kenarlarindan dustuler, belki tek kisilik kaselerde yapilirsa sunumu da yemesi de daha kolay olabilir. Afiyet olsun.
 Ucuncu tarifimiz ize aslinda cok bilinen bir kurabiye tarifi, hani sitelerde uzerleri renk renk hamurlarla yada kremalarla suslenmis seker kurabiyeleri varya, iste o kurabiyelerden. Bence cok leziz ve farkli sekillerde de mutlaka denemem lazim. Cocuklarla yapmak icin de cok uygun bir hamur, onlarda bir dahakine istedikleri kaliplarla kesip kendi kurabiyelerini pisirecekler.
 Simdi gelelim tarifmize:
200gr. tereyagi
1 su br. seker
1 yumurta
1 tatli ks. badem esansi yoksa vanilya esansi
kabartma tozu
3 kap un (cup=240 ml)
1/2 cak ks. tuz

Yag ve sekeri guzelce cirpalim, yumurta ve esansimizi ekleyip cirpalim tekrar. Ayri kapta un, tuz, kabartma tozunu guzelce karistiralim. Yavasca yagli karisimiza ekleyelim, yoguralim.

Bu islemden sonra  siz kendi tercihinizi yapabilirsiniz. Bizim ki soyle oldu:

Hamurumuzu dorde ayirdik, ilkini sade biraktik,digerine 1-2 damla kirmizi gida boyasi ekledik, onu kizim yogurdu guzelce. Oglumunkine de sari gida boyasi damlattik, o da kendi hamurunu guzel ce yogurdu. Bende 2 ks. kakaoyu bir kasik yagla karistirip ucuncu hamur parcasina ekleyip guzelce yogurdum. Sonra yagli kagit koydugum dikdortgen kek kalibiniza sira ile hamurlarimizi yerlestirip uzerlerine iyice bastirdik. Buzdolabinda kek kalibimiza bastirarak yerlestirdigimiz hamurumuzu yarim saat beklettik. Sonra kalibi ters cevirip hamurumuzu cikarttik. Sekilde gordugunuz gibi kesip tepsimize dizip hafifcecik kizarana dek pisirdik.

Gercek tarifte bir kisminin uzerine pismeden toz seker serpmis, o da hos bir goruntu vermisti ama biz o sekilde denemedik. Daha da ugrasmak isterseniz benmari usulu erittiginiz cikolatalara bir ucunu batirip daha leziz kurabiyecikler yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Isterseniz yagli kagit arasina hamurunuzu koyup merdane ile bir cm. den daha ince acip, dolpata o sekilde biraz bekletip, sonra yagli kagidi kaldirip istediginiz kaliplarla kesip pisirebilirsiniz, ben o sekilde denedigimde resimlerle paylasacagim insallah...

No comments:

Post a Comment