Tuesday, January 30, 2007

ASURE


Evet arkadaslar gelelim asure tarifimize. Aslinda belli bir olcusu olmuyor asurenin, birde malzemeleri kisiye gore degisiyor aslinda, uzum seven bol uzumlu, benim gibi pek sevmeyen az uzumlu bol fasulye nohutlu yapiyor. Ben cok sifali olan bu geleneksel tatliyi daha da sifali hale getirmeye calisarak yaptim. Malzemelerim;

2,5 br. asurelik bugday
1 br. nohut
1 br. kuru fasulye
1 br. esmer pirinc, beyaz pirinc ve bulgur karisimi
1 br. a yakin kuru uzum (istege bagli artirilip azaltilabilir)
1 br. minicik kup kup dogranmis kuru incir ve kuru kayisi karisimi
1 yemek ks. karanfil (cezvede kaynatip suyunu asureye koyuyoruz)
1 vanilya
3-4 yemek ks. pekmez
4-5 yemek ks. bal
2 br. civari esmer seker (tam emin degilim,siz tadina bakarak ayarlayabilirsiniz, ben az sekerli seviyorum.bal ve pekmez oldugu icin fazla sekere gerek olmuyor)
1 yemek ks. kadar gulsuyu
ceyrek portakal kabugunla beraber incecik dogranmis
1 minik kup kup dogranmis elma
3 yemek ks. nisasta (yarim br. suda eritilip koyulacak)

Uzerinin suslemesi icin:
tarcin, kavrulmus susam, cekilmis ceviz ve badem, nar, kus uzumu (istege bagli)

Ben ustunu suslemeyi cok seviyorum, bol malzemeyle suslenmis bir asureyi cok daha zevkle yiyorum, hele tarcin ve ceviz olmadan asurenin tadina varamiyorum sanki...

Yapimi ise arkadaslar bir gece onceden kaynar suyla iyice yikadigimiz bugdayimizi islatip kapagini kapatiyoruz. Nohut ve fasultyemizi de islatiyoruz ayri ayri.

Eger yatmadan hemen once uykulu bir vaziyette islatmaya kalkarsaniz, benim gibi nohutla fasulyeyi islatip, bugdayi islatmayi unutabilirsiniz, :) bu sebeple siz aklinizdayken malzzemeleri tezgahiniza cikarin. Sabahleyin bugdayi islatmadigim aklima geldi, nohutla fasulyenin suyunu degisip dolaba attim, bu sebeple asure bu gune kaldi, iyi ki de oyle olmus. Dun elektriklerde ki arizadan dolayi ocagimi kullanamadim, iyi ki de unutmusum :)

Neyse, bu sabah hemen birer tencerede fasulye ve nohutu yumusayana kadar hasladim, sonra bol su ile bugdayi atese koydum, kaynadi da kaynadi, tam pismeden icine pirinc karisimimi da ekledim, tam pirinc gec pistigi icin bugdayla hepsi iyice pissin dedim. Onlar pisince nohut ve fasulyeyi ekledim. tencerem ocakta kaynarken bende malzemelerimi dogradim minik minik... Sonra bir kismini asure corbasini denemek icin ayirdim, 4 kepce. Ve bir kasede hepisini dograyip islattigim kuru uzum, incir kayisi karisimimi, ve portakal ile elmayi da ekledim, biraz daha kaynayinca sulandirdigim nisastami, vanilyayi ve karanfil suyumu ilave ettim, biraz oyle de kaynadilar, sonra bal ve pekmezini ve tadina bakarak sekerimi koydum. Buarada icine bol fatihalar ettahiyyatuler okudum tabii ki, lezzetli ve bereketli olsun diye, ve de devamli karistirdim dibi tutmamasi icin. Kivama geldigini anlayinca da altini kapayip uzerine biraz gulsuyu gezdirdim. Iste bu kadar arkadaslar, baya bir vakit aliyor aslinda ama insan vaktin nasil gectigini anlamiyor. Ben sekeri ilave edince yarim kepce kadar bir kaseye alip sogumasini bekliyorum, oyle tadina bakiyorum, cunku sicakken sekeri iyi mi diye bakinca insan yanilabiliyor, soguyunca sekeri cektigi icin.

Son asama olarak da en sevdigim kismi yani, kaselere koyup uzerini susleme isini yaptim, once tarcin, sonra kavrulmus susam, sonra dovulmus ceviz, biraz da kavrulmus fistik, en sonda nar taneleri...

Asurem evde tam not aldi, o sebeple sizinle gonul rahatligiyla paylasiyorum, ben sut koymadim bu sefer. Isteyen koyabilir, daha beyaz oluyor, ben esmer seker ve pekmez koydugum icin asurem beyaz degildi, ama benim icin renk onemli degil..

Asure yapan, yiyen, sevdikleriyle paylasan tum arkadaslara afiyet olsun...

ASURE GUNU


Merhaba arkadaslar, bir asure gunune daha ulastik. Once bu gunun onemi ile ilgili bir ozet bilgi vermek istedim, daha sonra benim asure tarifimi paylasmak istiyorum.

AŞURE GÜNÜNÜ DEĞERLENDİRME
İçinde bulunduğumuz Muharrem ayı hicreti esas alan kameri takvimin birinci ayıdır. Bir sünneti ihya etmek isteyenler, bir peygamber tavsiyesine uymayı arzu edenler için Peygamber Efendimiz (s.a.s.), 10 Muharrem’e denk gelen güne (29 Ocak 2007 Pazartesi) hiç olmazsa bir ilave gün ile oruç tutmayı tavsiye etmiştir.Ayrıca, Aşure günü olan 10 Muharrem’de aile efradına ikramda bulunana, senenin diğer günleri Allahu Teala’nın bereket ihsan edeceği bildirilmiştir.Muharrem; savaşın yapılmadığı, sulhun hakim olduğu mübarek, muhterem aylardandır.

Ebu Hureyre (Ra)’in rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAS) şöyle buyurmuştur:“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruçlar, Allah'ın Muharrem diye adlandırdığı ayında tutulan oruçlardır; farz namazlardan ve geceleyin kılınanlardan sonraki en faziletli namaz da Aşure gününde kılınandır.”

Aşure gününde Cenâb-ı Hak'ın peygamberine değişik ikram ve ihsanlarda bulunduğu rivayet edilmektedir. Bunlar şöyle sıralanmaktadır:

Allah Teâlâ arşı, melekleri, gökleri, yeri ve Hz. Âdem Aleyhisselâmı bu günde yarattı.
Hazret-i Âdem Aleyhisselâm’ın tevbesi bu günde kabul edildi.
Hazret-i Nuh Aleyhisselâm’ın gemisi Cûdî dağına bu günde demirledi,
Hazret-i Yûnus Aleyhisselâm balığın karnından bu günde çıkarıldı.
Hazret-i İbrâhim, Hazret-i Mûsâ ve Hazret-i Îsa Aleyhimüsselâm bu günde doğdu.
Hazret-i İbrâhim Aleyhisselâm Nemrut’un ateşinden bu günde kurtuldu.
Hazret-i Ya’kub Aleyhisselâm’ın oğlu Yûsuf Aleyhisselâm’a bu günde kavuştu.
Hazret-i Eyüp Aleyhisselâm’ın hastalıktan bu günde şifâ buldu.
Hazret-i Mûsâ Aleyhisselâm’ın kavmi, Fir’avun’un zulmünden bu günde kurtuldu ve
Fir’avun bu günde denizde boğuldu.
Hazret-i Dâvud Aleyhisselâm’ın tevbesi bu günde kabul edildi.
Hazret-i Süleyman Aleyhisselâm’a bu günde mülk verildi.
Hazret-i Îsa Aleyhisselâm bu günde gök yüzüne yükseltildi.

Prof. Dr. M. Es’ad Coşan (Rh.A.) Hocaefendi, İslam Mecmuası’nın Haziran 1995 tarihli nüshasında şu tavsiyede bulunmaktadır:“Aşure gününde, eve bol bol yiyecek, giyecek getirmek, çoluk çocuğu sevindirmek, fakirlere çok çok hayır yapmak, sadaka vermek, gusül abdesti almak, gözleri ismid'le sürmelemek, dostlara ziyafet çekmek, gündüzü oruç tutmak, gecesini namaz ve zikirle ihyâ etmek, hasta ziyaret etmek... gibi sevaplı işler işlemeğe dikkat ve gayret ediniz; önünüzdeki bütün senenin ve hatta tüm mütebaki ömrünüzün bu minval üzre hayır ve hasenat ile; ibadât ü tâat ile geçmesini Allah-u Taâlâ Hazretleri'nden temennî ve niyaz eyleyiniz!”

Muharrem Nureddin Coşan Hocaefendi, 3 Nisan 2001 tarihli Aşure günü özel mesajında şu tavsiyelerde bulunmaktadır:“Hadis-i şeriflere göre hareket edelim; bu günü en güzel şekilde değerlendirelim. Farz ve nafile ibadetlerimize dikkat edelim. Oruç tutalım. Her halimizle çevremize bu günlerin güzelliğini yansıtalım. Dostlarımızı, komşularımızı, camilerimizi, büyüklerimizin kabirlerini, ana-babalarımı zı, akrabalarımızı ziyaret edelim. Atalarımızın bize miras bıraktığı aşure tatlılarından bolca yapıp eşe-dosta ikram edelim. Sevgi ve dostluk bağlarımızı geliştirelim. Ayırım yapmadan herkese iyilik yapmanın, faydalı olmanın, güzel ahlakı geliştirmenin yollarını arayalım. Hayırlar yapmayı, dualar etmeyi, fakir fukaranın yardımına koşmayı unutmayalım. Sadakalar verelim. Birbirimize hayır dualar edelim.”

Saturday, January 27, 2007

Muzlu Kek

Her ne kadar annem yapmaktan biktiysa da, biz ve arkadaslarinin hep annemden istedikleri keki bu sefer biraz degistirdik. Muz ve ceviz ekledik, tadi cok hosumuza gitti, sizlerle de paylasmak istedik. Muzun kokusu keke cok hos bir aroma vermisti.



Malzemeler: 3 yumurta, 1 su bardagi seker, 1 cay bardagi sut, 1 cay bardagi sivi yag, 1.5 su bardagi un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 muz, irice cekilmis ceviz.

Yapilisi: Yumurtayla seker beyazlasincaya kadar cirpilir. Icine sivi yag ve sut ilave edilerek karistirilir. Sonra icerisine un elenerek, vanilya ve kabartma tozu ilave edilir. Son olarak icerisine dogranmis muz parcaciklari ve ceviz katilir. Yaglanmis kaliba bosaltilip, onceden isitilmis firinda 350 F (175 C) de pisirilir. Begenmeniz umidiyle...

Wednesday, January 24, 2007

SABLE RULO KURABIYE


Evet lezzetli bir kurabiyenin yaninda heralde cay en guzel arkadas. Ben bitki caylarini cok seviyorum. Bu cayda cok hosuma gitti, icinde kurutulmus cilek ve erik parcalari olan, cok hos bir kokusu ve aromasi olan beyaz cay... Bizim buradaki organik yiyecekler satan wild oats magazasi kapandigi icin %75 indirim vardi, gittigimde butun reyonlar bosalmis, sadece caylar biraz kalmisti, buldugum butun caylari topladim. Bu da onlardan birisi :)

Ben tarifi forumda yetur hanimdan aldim. Bazi degisiklikler yaptim, yagin yarisini sivi yag, yarisinida tereyagi koydum. Citir citir lezzetli bir kurabiye oldu, goruntu olarak da goze hitab ediyor. Birde ben butun hamuru merdaneyle acamadim, dort parcaya boldum, yani dort tane rulom oldu, dahakolay oldu acip, ust uste koyup rulo yapmak.Kakaoyu seven biri olarak tavsiye ederim arkadaslar...

1 paket oda ısısında yumuşak margarin-1 su bardağı pudra şekeri-3 yumurta-1 paket kabartma tozu-1 paket vanilya 1/2 kg un

YAPILIŞI:Malzemelerimizle hamurumuzu yoğuruyoruz. sonra 2 eşit parçaya ayırıyoruz. bir parçasına 2 yemek kaşığı kakao ekleyip yoğuruyoruz. önce sade olan hamurumuzu merdane ile dikdörtgen şekilde 1/2 cm kalınlıkta açıyoruz. sonra aynı şekilde kakaolu hamurumuzu da açıp kakaolu hamuru sade hamurun üzerine koyuyoruz. her iki hamuru rulo şeklinde sarıp buzdolabında hamurumuz sertleşene dek soğutuyoruz. sonra 1 parmak kalınlıkta dilim dilim kesiyoruz. kestiğimiz her hamurun kenarlarını önce yumurta akına sonrada döğülmüş cevize bulayıp hafif yağlı tepsimize yatık şekilde diziyoruz....180' fırınımızda pembeleşene dek pişiriyoruz....

Monday, January 22, 2007

Rulo Pasta


Isminden de anlasildigi gibi rulo seklini vermek biraz riskli. Bazen kek firinda cok kurursa, rulo yapmak zor oluyor. Bu yuzden kekimizi cok kurumudan, bicak batirip, pisdigini anladigimiz gibi kizarmasini beklemeden firindan aliyoruz.

Malzemeler: 3 yumurta, 2.5 kahve fincani seker, 2.5 kahve fincani un, portakal ya da limon kabugu rendesi, vanilya, muz ya da kivi, findik ya da ceviz.

Krema: 1 corba kasigi un, 1 corba kasigi nisasta, 2.5 corba kasigi kakao (koyu renkli), 1.5 su bardagi sut, 1 tatli kasigi tereyag (parlaklik icin), istege bagli miktarda bitter cikolata. Seker krema pistikten hemen sonra arzuya gore ilave edilir.




Yapilis: Yumurtayla seker yogurt kivamina gelinceye kadar cirpilir. Limon kabugu rendesi ve vanilya ilave edilir. En son un elenerek ilave edilir. Un ilavesinden sonra mikserle degil, kasikla cok fazla olmadan karistirilir. Uzerine kagit serilmis tepsiye homojenize sekilde yayilir. Parsomen yada gazete kagidi olabilir. 350 F (175 C) de onceden isitilmis firinda pisirilir. Kek firindan cikarilinca, islatilmis zemine kagidiyla konularak, kagidin kolay cikmasi saglanir. Kek kagittan ayirilir, ve de ayrilmis keke kagidin uzerindeyken kremasi surulur. Kekin kenarina muz ya da kivi konulur. Arzuya gore kalan kisma(meyvesiz kremali kisma) findik ya da ceviz serpilir. Altindaki kagidin yardimiyla kek rulo yapilir. Uzerine kakao elenir ve istege gore suslenir. Afiyet olsun...

Saturday, January 20, 2007

Zeytinli Muffin


Haftasonu kahvaltiya degisik birseyler yapmak isteyince bu tarifi denedim. Cok memnun kaldim, cok sevdim. Asil tarifi forumdan almis olabilirim ama ben tarifi baya bir degistirdim.
3 yumurta, 1 cay br. yogurt, 1 cay br. yag, 1 cay ks. tuz, 1 cay br.dilim siyah zeytin, biraz kiyilmis dereotu, maydonoz, 1 cay br. rende beyaz peynir, 1 paket kabartma tozu, 3 br. un (2 cup). Onikilik muffin kaliplarinda pisirin, 180 C de 25-30 dk... kek hamuru normal kek hamurundan biraz daha koyu olacak.
Ben ayrica 3-4 tane ince dilim dogranmis mantar ve pul biber de ilave ettim, uzerine de yulaf ezmesi (oatmeal) ve corekotu gezdirdim. Mantar seven arkadaslar bence cok yakisti, mantarli denemenizi tavsiye ederim. Bir de bende dilim zeytin yoktu, bu sebeple zeytinsiz yaptim ama resimden de anlayacaginiz gibi hepsine iki uc tane zeytin batirdim. pistikten sonra bazilarinin uzerine birer parca kasar koydum, firinin sicaginda onlar da eridi.

Friday, January 19, 2007

Bir Hamurdan Iki Farkli Lezzet!



Bu iki kurabiyenin de tadi ve goruntusu birbirinden cok farkli ama hamuru ayni :) Hamuru da klasik kurabiye hamuru gibi cok yagli degil, kendinizi suclu hissetmeden yiyebilirsiniz arkadaslar. :)



Malzemeler: yarim paket tereyagi (115 gr.), bir cay br. sivi yag, 2 cay br. yogurt , 1 yumurta , 4 tatli ks. pudra sekeri, 1 kabartma tozu, 1 vanilya, 1 cay kasigi karbonat (isterseniz kabartma tozu da olur, ya da koymayabilirsiniz, ben hamur fazla oldugu icin koydum), aldigi kadar un ( benimki 4 cup aldi).elastik bir hamur oldu.
Hamurumuzu yapip ikiye ayirdim. yarisini ister elmali, ister incirli, ister hurmali, ister sade cevizli yapabilirsiniz, benimkiler hurma ve ceviz karisimli... Biz cok begendik.

Diger yarisina da 4 tatli ks. daha pudra sekeri ilave ettim, cunku onun hamurunun tatli olmasi lazim, siz tatli seviyesini zevkinize gore ayarlayabilirsiniz, icine de bir avuc kuru uzum, bir avuc kirik ceviz, bir avuc da damla cikolaya koyup tekrar yogurdum. elimle oylesine parcalar koparip ( yaklasik ceviz buyuklugunde ama daha yassi) tepsiye dizdim, uzerlerine de tarcin serptim. Firinda kizarana kadar pisirdim. Kaya kurabiyeyi andiriyor sekilleri, ben tadini da cok sevdim...
Sizlerin de deneyip begenmenizi umuyorum arkadaslar...

Yeni Çıktı Fırından...



Amerika'da ekmek yapmaya alistim artik, eger yurtdisindaysaniz bu ekmek makinelerinden bir tane alin derim, ekmek yapmasaniz bile o kadar guzel hamur yapiyor ki, sirf hamur yapmak icin bile alinir.. Ekmek malzemelerimiz ise cup olcusu ile,
2 cup beyaz un
1 cup tam bugday unu
1 tatli ks. tuz
1,5 cup su
1 tatli ks. seker
1 yemek ks. maya
istege bagli olarak, yarim cup yulaf (oatmeal), 1 yemek ks corekotu, 1 yemek ks. hashas,1 yemek ks. keten tohumu.

Makine kullanan arkadaslar bilirler, once sivilari koyup, uzerine unu koyuyoruz, unun ustunde de kucuk bir havuzcuk acip mayayi koyup, mayanin uzerine de sekeri serpiyoruz, ve makinemizde hamur yapma ayarina getiriyoruz. Hamurumuz guzelce karisip kabarmaya basladiktan 15-20. dk. sonra makineyi kapatiyoruz, sonuna kadar beklemeye gerek yok. hamurumuzu kolay almak icin uzerine bir kasik yag gezdirebilirsiniz. hamuru istediginiz tepsiye, istediginiz sekilde koyup, hafif isitilmis firinda 15-20 dk. mayalandiriyoruz. 180C (360 F) da pisiriyoruz. Firindan cikinca uzerine hafif su serpip , bir beze sariyoruz, ilave olarak torbaya da koyabilirsiniz, sicak kalir...
Afiyet olsun arkadaslar...

Hikayenin gerisini herkes kendi zevkine gore tamamlayabilir :) mesela masaya sicak ekmegi aliyoruz, yanina da tereyagi, sicacik ekmekten elimiz yana yana bir parca koparip arasina yag suruyoruz, ekmegin sicagiyla yagimiz eriyor ve misss gibi koyuyor, sonra da afiyetle yiyoruz :))

Ikinci hikayeniz nutella, yada cokokremi sicak ekmek arasi yapip, eryen cikolatalarin hos goruntusu esliginde midemize indiriyoruz :))

Neyse bu kadar hayal yeter, yemis kadar oldum. En guzeli ac iken ekmek yapmayin arkadaslar...

Thursday, January 18, 2007

Muharrem Ayinda Oruc

Bu gunlerde tarif ekleyemiyorum ,en iyisi bu gunlerin oneminden bahsetmek... bu arada yandaki cicekler de ayni cicek bahcesinden... :) aslina baya birseyler denedim ama ya resimler guzel cikmadi, yada siteye koyacak kadar orjinal tarifler olmadigi icin... oktay usta'dan tavuk sarma, ispanakli mantarli kis, hurmali kurabiyeler, karnibahar ve brokoli salatasi...
Kurabiyelerimin fotogralarini yarin tekrar cekmeyi deneyecegim, begenirsem kendim uydurgudugum ve cok begendigimiz hurmali kurabiyelerin tarifini koyacagim bloga...

herkese bol bol selamlar...


Ebu Hüreyre RA'den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber SAS buyurmuşlar ki:
"--Ramazan orucundan sonra en faziletli oruçlar, Allah'ın Muharrem diye adlandırdığı ayında tutulan oruçlardır; farz namazlardan ve geceleyin kılınanlardan sonraki en faziletli namaz da Aşure gününde kılınandır."
İbn-i Abbas RA'dan rivayete göre Peygamber Efendimiz şöyle de buyurmuşlar:
"Kim Zilhicce'nin son günü (yani bu sene: [19 Ocak Cuma] günü) ve Muharrem'in ilk günü (yani: [20 Ocak Cumartesi]) oruç tutarsa, geçen seneyi oruçla kapatmış, gelen seneyi de oruçla başlatmış olur ve çok aziz ve çok celil olan Allah böyle hareket etmesini onun elli yılına keffaret eyler."

Peygamber Efendimiz, daha Mekke'de iken Aşure günü oruç tutardı; Medine'ye gelince Ramazan orucu farz oldu, ama dileyen Aşure orucuna da devam etti. Yalnız, yahudilere benzememek için Muharrem'in 9'u veya 11'i ile beraber tutmak tavsiye olundu.

Aşure gününde, eve bol bol yiyecek, giyecek getirmek, çoluk çocuğu sevindirmek, fakirlere çok çok hayır yapmak, sadaka vermek, gusül abdesti almak, gözleri ismid'le sürmelemek, dostlara ziyafet çekmek, gündüzü oruç tutmak, gecesini namaz ve zikirle ihyâ etmek, hasta ziyaret etmek... gibi sevaplı işler işlemeğe dikkat ve gayret ediniz; önünüzdeki bütün senenin ve hatta tüm mütebaki ömrünüzün bu minval üzre hayır ve hasenat ile; ibadât ü tâat ile geçmesini Allah-u Taâlâ Hazretleri'nden temennî ve niyaz eyleyiniz!
Allah'ın selâmı, rahmeti, ihsânı, ikramı dünya ve ahirette üzerinize olsun!
Prof.Dr. M.E.Cosan Ra.
İslâm, Haziran 1995

Wednesday, January 17, 2007

Yeni hicri yilimiz!


HICRI YENI YILINIZ KUTLU OLSUN!!!

Bir hicri yili da geri biraktik. Cumartesi gunu Muharrem 1, yani hicri yilin ilk gunu. Biliyorsunuz Asure Gunu de zaten Muharrem ayinin 10. gunu.

Insallah bu yeni yil nice hayirlara vesile olsun, muslumanlarin gelismesine, sikintilardan kurtulmasina, Islam'in dunyanin heryerinde daha da bir hizlanarak yayilmasina vesile olsun.

Ben amerika' da yasadigim icin, burda goruyorum hristiyanlar nasil dini bayramlarina deger veriyorlar, yilbasina haftalar varken evlerini nasil susluyorlar, birbirleriyle yarisiyorlar sanki.Her yer isil isil oluyor.

Keske biz de baskalarinin kutsal bayramlarini taklit etmeye calismak yerine kendi degerlerimizin kiymetini bilsek... Kimbilir bizim yilbasimizin cumartesi oldugunu Turkiye'de kac kisi biliyor? Kac kisi kutluyor, evinde bir bayram havasi oluyor? Insallah bu sene bizlerin bilinclenmesine de sebep olur.

Cumartesi AKRA Fm de yilbasi ile ilgili cok guzel, bilgilendirici programlar olacak, dinlemenizi tavsiye ederim arkadaslar.

Not: resim Utah'ta bir cicek bahcesinden...

Saturday, January 13, 2007

Sucuk Kofte


Caniniz sucuk cektiginde, cok pratik olarak yapabileceginiz ayni sucuk lezzetinde bir kofte.

Malzemeler: 250 gram kiyma, 2 dis sarimsak, 1-1.5 dilim ufalanmis ekmek (robottan gecirebilirsiniz), kirmizi biber salcasi, karabiber, kimyon, tuz, acili sevenler pul biber de ilave edebilir. Eger kiymaniz cok yagsizsa biraz sivi yag ilave edilebilir.

Yapilisi: Butun malzemeler ilave edilerek iyice yogrulur, ve kofte sekli verilir. Teflon tavada az sivi yagda kofteler arkali onlu kizartilir.

Arzunuza gore yaninda degisik garnuturlerle servis yapabilirsiniz. Unutmayin, yemegin lezzeti kadar tabaktaki sunusu da cok onemli. Sevdiklerinizle paylasmaniz dilegiyle, afiyet olsun.

Friday, January 12, 2007

IZMIR'DE VELIOGLU PASTANELERI


Evet, bu guzel cikolata kutusu, icindeki harika cikolatalarla beraber Izmir'de Velioglu Unlu Mamullerden... Izmir'li arkadaslara gozum kapali tavsiye edebilecegim bir mekan. Buca taraflarina yolu dusun muhakkak tas firin ekmeginin ve harika simitlerinin tadina baksin derim.
Turkiye ekmek uzerine bircok saglik skandallariyla sarsilirken, temizlik ve hijyende cok titiz bir uretici. Kuru pasta, harika yas pasta cesitleri, tatlilari, ve zon zaman da actiklari burger ve kofte cesitleri bulunan cafesiyle, bircek yonde hizmet veriyor...

Cicek Manzaralari


Gecen sene Utah'ta bir cicek bahcesini gezmistik. Orada hayranlikla gezerken, cektigim birkac fotografi koyuyorum...

Rabbimizin yarattigi guzelliklere bakarak biraz tefekkur etmek amaciyla...

Ilk defa niluferi de orada gordum.Suyun uzerinde sanki yuzuyorlar gibi duran bu guzel ciceklere hayran oldum desem yeridir.

Zeytinyagli Enginar


Enginarin bu seklini cok seviyorum.Amerika da bu sekilde ayiklanmis enginar bulunca hemen aldim, evde ayiklamasi gercekten zor. Icini hemen hazirlayabilirsiniz. Bir-iki kup dogranmis patates, iki-uc tane kup dogranmis havuc, bir bardak kadar cig bezelye, iki- uc tane dogranmis taze sogan ve dereotu. Bezelye konserve olmazsa iyi olur, dondurulmus yada taze kullanabilirsiniz.Ic malzemeleri karistiriyoruz, zeytinyagi gezdiriyoruz, ve dilediginiz kadar yarim yada bir limon sikip tuzunu atiyoruz. Enginarlari tenceremize diziyoruz, iclerini harcimizla dolduruyoruz, kalan harci da uzerlerine gezdiriyoruz. Uzerini asacak kadar su koyup, ocaga aliyoruz. Kaynayinca orta ateste sebzelerimiz yumusayana kadar pisiriyoruz.. Servis yaparken uzerine tekrar dereotu serpebilirsiniz...

Hem cok saglikli, hem cok lezzetli, hem de yapimi cok kolay bir zeytinyagli yemek...

Afiyet olsun.

Tuesday, January 09, 2007

Simit



arkadaslar bu guzel simit tarifini http://www.selincaglayan.com/yemek/tarifleri/137 adresinden bulabilirsiniz. Bizim simitlerin goruntusu Selin'inkilere pek benzemedi ama yurt disinda yasayipta simit hasreti cekenlere ozellikle tavsiye ederiz... Biz cok zevk alarak yedik.

PROFITEROL


Merhaba arkadaslar, gorunce caniniz cektiyse, tarifi yakinda koyacagim, once resmini koymak istedim, tadi da goruntusu kadar harika!

Thursday, January 04, 2007

Surpriz Kurabiye


Malzemeler: 2 stick (225 gram) tereyagi, 1 yumurta, 8 tepeleme corba kasigi pudra sekeri, 1 vanilya, 1 kabartma tozu, findik ve ceviz, 2 tepeleme corba kasigi nisasta, ve aldigi kadar un.

Oncelikle oda sicakligindaki tereyagi elle kivama getirilir. Sonra pudra sekeri ve yumurta ilave edilerek guzelce karistirilir. Uzerine un, nisasta, kabartma tozu ve vanilya ilave edilir. Kulak memesi kivamina gelinceye kadar karistirilir. Ceviz buyuklugundeki hamurun ortasina gorunmeyecek sekilde bir adet findik ya da ceviz konularak kurabiyelere sekil verilir . En son firina vermeden once kurabiyelerin uzerlerine birer tane damla cikolata batirilir. 350 F(180 C)'de uzerleri pembelesinceye kadar pisirilir. Kurabiyeler soguk firina (onceden isitilmamis) konulur.

Hava almayan bir kapta saklanmak sartiyla 1-2 hafta tazeligini kaybetmeyen surpriz kurabiyeler. Surprizi ortasinda sakli, pratik ve lezzetli...

Pirinc Tanesi ve Karpuz

Pirinç, yetiştiği yerin tamamen su kaplı olmasına rağmen içinde nem bile barındırmayan taş gibi sert bir bitki. Öyle ki yenilmesi için suda haşlanması gerekiyor.Karpuz ise yetiştiği yerin tamamen kurak ve damla su olmamasına rağmen yüzde doksan dokuzu su olan ve normalde kabuğu kırıldığında bardaktan boşalır gibi akıp gitmesi gerekirken akıp gitmeyen bir meyve.
Sebeplere bakıldığında karpuzun sulak arazide pirincin de kurak toprakta yetişmesi gerekirken tam tersi olmuş. Karpuzun da pirinç tanesinin de imal edildiği yer kendisinde hiçbir hayat emaresi bulunmayan toprak.Yani imalat ne sebeplere bağlı ne de ortamdaki tabii etkenlere. Doğrudan bölgedeki yaşamın gereklerine göre yapılmış.
Kurak beldelerdeki insanın ihtiyacı sulu meyve olunca ihtiyaç sahiplerine yıllardan beri yüzde doksan dokuzu su olan karpuz ince bir ipe bağlanıp gönderiliyor. Üstelik sıvı yoğunluğu bu kadar yüksek olan her hangi bir gıdanın bardaktan boşalır gibi akıp gitmesi gerekirken sıcakta erimeyen bilmediğimiz bir madde ile sıvıyı katı halde muhafaza edilebilecek şekilde tasarlanıp imal edilmiş.
Karpuzun dünyaya geliş zamanı, şekli, ambalajı, ihtiva ettiği sıvı miktarı, rengi, tadı, kokusu, ortamdan bağımsız olarak insan için imal edildiğini gösteriyor. İnsana karpuzu imal edip hediye eden toprak değil. Toprak tepsi vazifesini görüyor. Bütün meyveleri toprak tepsilerine koyup bize gönderen yüce sultana TEŞEKKÜRLER.

Kaynak: Bir email listesinden alinti

Baklava


Bayram gunlerinin vazgecilmez tatlisi, baklava... Amerikada baklava yapmak fillo dough sayesinde cok pratik. Isterseniz cevizli, bademli, ya da findikli yapabilirsiniz. Biz bayram icin cevizli baklava hazirladik.

Malzemeler: 1 paket fillo dough, 1 stick (125 gram) tereyagi, ceviz.
Surup: 1.5 cup seker, 3/4 cup su, 1 tatli kasigi limon.


Yaprak yaprak olan fillo douglardan, 2 yaprak alarak, en ust katina eritilmis tereyagi surulup, bol dovulmus ceviz serpilir. Ince bir oklava yardimiyla doluyarak, fillolar iki tarafindan ortaya dogru buzulerek oklava cikartilir. Bu sekilde tepsiye ya da cam kaba dizilir. 350 F (180 C) da ustu pembelesinceye kadar pisirilir. Firindan cikarilmasina yakin surubu hazirlanir. Baklava firindan alindigi gibi, surupta kaynarken baklavanin uzerine gezdirilir. Bu baklava kuru baklava stilinde bir baklava, Turkiye'deki asiri suruplu baklavalardan farkli oluyor. Citir, citir cok hafif bir baklava... Surup miktari az oldugu icin esit sekilde butun baklavanin uzerine pay edilmelidir. Hem baklavanin ve de surubun sicak olmasi puf noktasi. Umariz, en kisa zamanda Turkiye'ye de bu cesit hazir yufkalar gelir. Becerikli bayanlarin ellerinde acarak yaptiklari baklavanin lezzetine oldukca yakin bir tat.

tesekkurler!


COK TESEKKUR EDERIM...
BU GUZEL CICEKLERI KARSIMDA GORUNCE NASIL SEVINDIGIMI TAHMIN EDEMEZSINIZ.HIC BEKLEMEDIGINIZ ANLARDA INCE SURPRIZLERLE KARSILASMAK INSANI COK MUTLU EDIYOR, HELE BENIM GIBI SURPRIZLERE BAYILAN BIR INSANSANIZ...
Okyanuslar otesinden gelen cicekler...

Wednesday, January 03, 2007

Havuclu cevizli pilav


Gelelim pilavimizin tarifine. Yaklasik iki bardak pirinc icin bir buyuk veya iki kucuk havuc, yarim bardak bicakla kiyilmis ceviz, ve cay kasiginin ucuyla cok az tarcin gerekiyor. Once yagimizi koyuyoruz. Ben biraz tereyagi ve zeytinyagi kullaniyorum. Havucu koyup biraz kavuruyorum, cevizi koyup tekrar bir iki karistiriyorum, sonra pirincini ilave edip, tuzunu atiyorum ve cok cok az tarcin serpiyorum, bir kac dakika da boyle kavurup, sicak suyunu ilave ediyorum. kaynayinca altini kisiyorum, pisince altini kapatip, biraz dinlendiriyorum. Cok lezzetli bir pilav. Onemli puf noktasi sakin tarcini fazla kacirmayin, azcik uzerine serpistiriverin, cok guzel bir aroma veriyor.

Afiyet seker olsun...

Kurbanin Tadi: KAVURMASI...


Evet arkadaslar bir Kurban bayramini da geride biraktik. Kurbanlarimizi kestik, yedik, yiyeyemen dostlarimiza da ikram ettik, nice imkansizliktan dolayi et alamayan muslumanlar ete doydular, sevindiler. Bizde kardeslerimizi sevindirmenin sevinciyle sevindik... Ne kadar guzel... Allah'in her emrinde zaten binbir hikmet ve fayda var.Bir hikmetli emrini de yerine getirmis olduk...

Tabii ki Kurban kavurmasinin tadi da baska oluyor. Ben yanina cok sevdigim havuclu cevizli pilavimi yaptim, siteye tarifini koyacagim, denemenizi tavsiye ederim, gercekten lezzetli bir tarif.

Monday, January 01, 2007

Tavsiyeler...


Ma'lumdur ki bu bayramın hatırası ve mazisi Peygamber efendimizin mübarek dedeleri olan Hz. İbrahim ve pak oğlu Hz. İsmail'e kadar uzanır. Salavatullahi ve selamuhu aleyhim ve ali küllin ecmain!

Hz. İbrahim, sahih ve ilahi bir rüyasında, çok sevgili oğulcuğu İsmail'i kurban etme işareti alınca, durumu göz yaşları içinde ona açıkladı, o eşsiz itaatker evlat de "Ey babacığım! Emrolunduğun işi yap, inşaallah beni sabır ve tahammül, itaat ve metanet gösteren bir kişi olarak göreceksin!" diye cevap verdi.

Böyle bir zilhicce ayının 10'uncu günü Hz. İbrahim, kurban etmek üzere oğlu İsmail'i Mekke'nin Mina semtine getirdi. Fakat bu esnada Cenab-ı Hak'tan vahiy olarak:
- Ey İbrahim! Sen rüyadaki emri uygulamakta sıdk u sadakatini gösterdin, imtihanı kazandın; oğlun da emsalsiz bir itaat ve teslimiyet gösterdi, her ikiniz de büyük sevap kazandınız, yüksek mertebelere erdiniz, şimdi size oğluna bedel olsun diye gönderdiğim şu azim koçu kurban eyleyin!" tarzında emr-i ilahi gelince Mina'da Cenab-ı Hakk'a koç ettiler.

Buna hatıraya binaen bizim dinimizde de, her beldedeki zengin müslümanlara, kadın, erkek, çocuk.. zilhicce ayının bu bayram günlerinde kurban kesmek vacip oldu.

Aynı şekilde, hicaz'a hacca gelebilmiş müslümanlardan "hacc-ı Temettü" veya "hacc-ı Kıran"a niyet edip, hem haccı, hem ümreyi beraberce eda edebilenlere de, bu muvaffakiyet ve mazhariyetlerine bir şükrane olarak kurban kesmek o günlerde vaciptir.

Allah müminleri böyle, zaman zaman, çeşitli şekil ve suretlerde daima imtihan eder. İbrahim aleyhi-s-selam, çok sevdiği değerli yavrusunu Cenab-ı Hakk'ın rızası yolunda feda ve kurban etmeye, nasıl, aşk ü şevk ile tereddütsüz teşebbüs edebilmiş ise, Yüce Rabbimiz tüm müminlere de, kendi imtihanlarını öylece kazanmayı; Allah'a öylesine bağlılık, O'nun rızasını kazanmak uğrunda öylesine maddi ve manevi fedakarlık şuuruna ermeyi nasib ve müyesser eylesin!

Bayram münasebetiyle, önemle belirtelim ki biz müminlerin ihtilaf ve tefrikasını, birbirlerine buğz u adavetini, haksız hırs ve rekabetini hiç doğru bulmuyoruz. Dini bayramlarımızın aile içi, akraba arası ve islami gruplar meyanında dargınlık ve kırgınlıkları kaldırmaya; birlik ve beraberliğe, muhabbet ve vahdete, böylece de kuvvet ve satvete vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan tüm samimiyetimizle niyaz ve temenni ederiz.

Gelin ey müslüman kardeşler! Sizler de nefsaniyet ve enaniyetlerinizi kurban ediniz; kibr ü ucbu, gurur ve kini, haset ve fesadı, gaflet ve cehaleti, inat ve dalaleti terk ediniz, Ahiret hesabından korkunuz, Allah'tan utanınız, mal ve canları hak yola feda ve nisar etmeye yöneliniz, rıza-yı Bari'yi kazanmaya, cennet ve cemalullaha ermeğe can atınız; afv ü safha sarılınız; dargınlık, kırgınlık, kızgınlık ve küslükten vaz geçiniz, ulema ve meşayihinize bağlılık, büyüklerinize hürmet ve izzet, küçüklerinize merhamet ve şefekat gösteriniz, Allah'ın habl-i metinine sımsıkı sarılınız, Kur'an-ı Kerimin emrettiği şekilde has ve hakiki ihvan, halis ve muhlis kardeş olunuz ki felah bulasınız, Dareyn'de saadet ve selamete ulaşasınız!

Prof. Dr. M. Es’ad Coşan (Rh.A.) Hocaefendi’nin Kadın ve Aile Dergisi’nin Haziran 1991 tarihli nüshasında yer alan başyazısından alinti...

NASIL SEVIYORSUN?


Hz. Aise, peygamberimizle yeni evlenmisti. Esinin kendisini sevip sevmedigini merak etmekteydi. Ya da kendisini ne kadar ve nasil sevdigini.
Aise bu dusuncesini peygamberle konusmadan edemedi.
"Ey Allah'in Resulu, beni seviyor musun?"
"Evet, ya Aise tabii seviyorum!"
Aise dahasini da merak ediyordu. Acaba nasil seviyordu? Hemen sordu:
"Beni nasil seviyorsun?"
Peygamberimiz sevgi seklini tanimladi esine:
"Kordugum gibi"
Bu cevap Hz. Aise'yi cok sevindirdi. Cunku kordugum acilmazdi. Acilmayan, bitmeyen sirli bir sevgi demekti.
Alacagi cevap onu cok mutlu ettigi icin, Hz. Aise kadinca bir ihtiyacla sIk sIk sorardi:
"Ey Allah'in Resulu, kordugum ne alemde?"
Peygamberimiz, Aise'yi memnun eden cevabi verdi her defasinda:
"Ilk gunku gibi..."
Sevmekte de essizdi O...

Kaynak: "Peygamberimiz Kadinlara Nasil Davranirdi?", Nuriye Celegen